moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. október 26.

Premier Vegasban

Túlesett a tűzkeresztségen Monaghan Emily és Fourati Ilias: jégtánckettősünk egyedüli külföldi párként vehetett részt a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) meghívásos alapon működő grand prix sorozatának első állomásán, a Skate Americán, ahol a 8. helyen zárt.

Idáig egyetlen világversenyen, a januári Európa-bajnokságon képviselhette hazánkat Monaghan Emily és Fourati Ilias, akik nem várt lehetőséget kaptak: a hétvégén tőlük jóval tapasztaltabb, illetve magasabban kvalifikált amerikai versenyzők között léphettek jégre a szezon első grand prix versenyén, a Las Vegasban megrendezett Skate Americán. Érhető hát, hogy nem a helyezés, hanem az lebegett a szemük előtt, hogy két új programjukat minél pontosabban, meggyőzőbben mutassák be. A ritmustáncban meg is javították az ISU által jegyzett viadalokat tekintve a decemberi Golden Spin challenger versenyen elért egyéni legjobb pontszámukat.

Mivel az ISU a vírushelyzet miatt úgy határozott, erre a szezonra nem jelöl ki új kötelező táncot, vagyis a kettősöknek idén is a finnstepet kell bemutatniuk, sok más párhoz hasonlóan a mieink is eljátszottak a gondolattal, hogy megtartják tavalyi ritmustáncukat, ám végül csak Emily ruhája maradt ugyanaz.

„Az volt a tervünk, hogy néhány változtatással továbbvisszük az ABBA-programot erre az évre. Ám amikor a karantén után visszatérhettünk a jégre, megérkezett Nyikolaj Morozov [Nikolai Morozov edző és koreográfus] a lányával és partnerével [Annabel Morozov és Andrej Bagin (Annabelle Morozov és Andrei Bagin) orosz jégtánckettős] – mesélte Ilias. – Nagyon jó barátja az edzőinknek, Melissának és Denisnek, annak idején edzette is őket egy darabig, így amikor kiderült, hogy még nem mehetnek vissza a jégpályájukra, Melissáék meghívták őket hozzánk. Nyikolaj ajánlotta a Fosse musicalt, és annak három részletére a június végétől augusztus közepéig tartó közös munka során megszületett a foxtrotot, charlestont és quickstepet ötvöző új ritmustáncunk.”

Fotó: Robin Ritoss

Ez az ötlet azonnal megtetszett nekik, a tavalyi kűrjüket viszont nehezebben engedték el. „Nagyon szerettünk Freddie Mercury dalaira korcsolyázni, mindketten szomorúak voltunk, amikor eldőlt, új programot csinálunk. De ahogy meghallottuk a zenét, rögtön éreztük, ez is legalább annyira hozzánk fog nőni. A három hónapos karantén alatt onnan, hogy kiválasztottuk, majd megvágattuk a kűrzenét, tulajdonképpen eljutottunk odáig, hogy Melissával és Denisszel össze is állítottuk az egész programot. Igen produktív karanténidőszak volt” – mondta mosolyogva Emily.

A Pet Shop Boys duó dalaira koreografált kűr premierje a technikai elemeket tekintve kevésbé sikerült jól, mint a ritmustáncé – kettősünk is érzi, sokat kell még dolgozni ezen a programon. „Ez a kűr jóval nehezebb, mint az előző, sokkal többet kivesz belőlünk fizikailag, nagy lépés a tavalyihoz képest. Az elemeink minőségének javítására és a lendületünk növelésére kell elsősorban fókuszálnunk – szögezte le Ilias, aki partnerével együtt edzőik példáját követve előszeretettel használ extravagáns kosztümöket, és ez idén sincs másképp. – Természetesen Melissáék ötlete volt ez az aranybetétes ruha. Azonnal beleszerettünk, nagyon jól megy a Pet Shop Boys stílusához. De elárulom, még alakítunk rajta: a következő versenyig még több arany kerül majd rá.”

Hogy jégtánckettősünk legközelebb hol méretheti meg magát, az a jelen helyzetben egyelőre még bizonytalan, de ma hazarepültek Las Vegasból, és holnaptól folytatják az edzéseket New York-i bázisukon.

Eredmények

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X