moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. október 22.

„Mosolyt szeretnénk csalni a nézők arcára”

Nagy lehetőség előtt áll Monaghan Emily és Fourati Ilias: a januári Európa-bajnokságon hazánkat képviselő jégtánckettős meghívást kapott a szezon első grand prix versenyére, a Skate Americára, így hétvégén világbajnoki érmesekkel és junior-világbajnokokkal léphet jégre Las Vegasban.

Egy kis vidámságot vinni a szomorú hírekkel teli mindennapokba – ez Monaghan Emily és Fourati Ilias elsődleges célja a hétvégi Skate Americán. A New Yorkban élő és tréningező magyar jégtánckettős számára, amely nem egészen három éve alakult, és a januári Európa-bajnokságon képviselhette először nagy világversenyen hazánkat, óriási meglepetés volt, hogy meghívást kapott az amerikai grand prix versenyre.

„Mivel az ISU [Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség] a vírushelyzet miatt úgy döntött, idén a grand prix-kon csak az adott ország versenyzői és az ott készülő korcsolyázók indulhatnak, tudtuk, hogy van még egy kiadó hely a Skate Americán, de álmunkban sem gondoltuk volna, hogy az a miénk lesz. Hatalmas megtiszteltetés, hogy részt vehetünk egy ilyen rangos versenyen, ilyen nagy nevekkel együtt – mondta el Ilias, aki partnerével október 9-én értesült arról, hogy felkerültek az indulói listára, pont azon a napon, amikor az ISU honlapján is frissült a névsor.

Kettősünk ugyan a járványra való tekintettel elrendelt jégpályabezárás miatt március végétől három hónapon át csak szárazon tréningezhetett, mindent megtett annak érdekében, hogy formában maradjon. Heti edzéstervükben mindennap más és más foglalkozás szerepelt: egyik nap erősítő edzés, másik nap online táncóra, harmadik nap az emeléseket gyakorolták szárazon, és így tovább. Így, bár a jégre csak június végén térhettek vissza, addigra már számos új elemet tanultak, és a komplett kűrprogramjukat összerakták edzőikkel, Melissa Gregoryval és Denis Petukhovval, majd a jégen folytatták az intenzív munkát.

Monaghan Emily és Fourati Ilias tavalyi, Freddie Mercury-dalokra koreografált kűrje a 2019-es tesztversenyen

A folyamatos edzésekből tehát nem estek ki, de arra nem sok idejük maradt, hogy átkapcsoljanak versenyüzemmódba, miután megtudták, grand prix résztvevők lesznek. Kedden dél körül érkeztek meg a verseny helyszínére, amely a tavalyi évhez hasonlóan Las Vegas, ez pedig még inkább fokozza izgatottságukat, hiszen egyikük sem járt még ott korábban – a biztonsági intézkedések miatt viszont most sem sokat láthatnak a városból.

„Hatórás repülőút után landoltunk Las Vegasban, ahol rögtön teszteltek minket, majd egy jó 16-17 órás karantén következett, hiszen amíg az eredményre vártunk, nem hagyhattuk el a hotelszobánkat. Az enyém egy medencére és pálmafákra néz, így még nehezebb volt kibírni – mondta nevetve Ilias. – Szerda reggel kaptuk meg a negatív teszteredményt, de természetesen továbbra sem mehetünk akármerre: a korcsolyázókat a hotel egy külön részlegében szállásolták el a verseny idejére, külön lobbit alakítottak ki nekünk, és egy kijelölt liftet használhatunk, amely csak lefelé közlekedik, onnan pedig egyenesen a jégpályára jutunk.”

A karanténból kiszabadulva szerda délután kettősünk már kipróbálhatta a jeget: két edzésük is volt a pályán, amely elmondásuk szerint fantasztikus. Akárcsak a hangulat, amelyet, lévén, hogy az idei Skate America zárt kapus, úgy gondolnánk, leginkább a korcsolyázók teremtenek meg. Csakhogy az amerikaiak, hogy valamicskét visszalopjanak a versenyek hangulatából, készültek „közönséggel”: a nézőtér első néhány sorát telerakták kartonfigurákkal, amelyek között vicces módon legalább annyi kisállatot találni, mint embert, de a korcsolyázók családtagjait is becsempészték a tömegbe, ezzel is kedveskedve a versenyzőknek.

Jessica Calalang amerikai páros műkorcsolyázó a „közönséggel”, soraiban a családtagjaival. Forrás: Jessica Calalang / Instagram

Mivel a vírushelyzet miatt rengeteg versenyt törölnek, illetve azt a keveset, amit megrendeznek, nagyrészt zárt kapuk mögött vagy limitált közönség előtt tarthatják meg, a sportolóknak nehezebb megőrizniük a motivációjukat, a jó hangulatot. De ahogy Emily mondja, a nézőknek legalább ennyire szükségük van egy kis vidámságra – ezt akarják elhozni nekik új programjaikkal.

„A ritmustáncunkat Nyikolaj Morozov (Nikolai Morozov) [korábbi jégtáncos, világhírű műkorcsolya- és jégtáncedző, koreográfus] készítette a Fosse című musical zenéjére. Ez nagyon más lesz, mint a tavalyi ABBA-programunk. A kűr hasonlóképp egyedi, mint a Freddie Mercury-számokra koreografált kűrünk volt, de ezúttal a Pet Shop Boys együttes számait választottuk. Mindkét program nagyon érdekes és szórakoztató, nagyon élvezzük korcsolyázni, és izgatottan várjuk, hogy bemutathassuk a versenyen. Most, amikor nap mint nap olyan sok rossz hír, szomorúság, stressz éri az embereket, ha csak egy nézőt is jókedvre tudunk deríteni az előadásunkkal, már megérte.”

A Skate America programjában a jégtáncosok ritmustánca magyar idő szerint szombat reggel 6:36-kor, kűrjük pedig vasárnap 3:35-kor kezdődik. Az m4sport.hu élő közvetítésében online mindkét program látható lesz – szombaton 00:40–07:55-ig, vasárnap 02:30–05:05-ig adják élőben a versenyt.

További információk

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Lehotzky István

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X