moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2015. január 19.

Műkorcsolyázó és jégtáncos élmezőnyünk két rangos nemzetközi versenyen

Műkorcsolyázó és jégtáncos élmezőnyünk két rangos nemzetközi versenyen is csatasorba áll, vagyis csúszik. Tóth Ivett, Forgó Kristóf, valamint a Moscheni-Lukács jégtánckettősünk Stockholmban a Műkorcsolya- és Jégtánc Európa-bajnokságon képviseli hazánkat. Borovoj Alexander és Medgyesi Fruzsina pedig a Voralberg & Liechtensein-i Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon fut.

Tóth Ivett női, Forgó Kristóf férfi és a Moscheni Carolina-Lukács Ádám jégtánckettős versenyzőink Svédországban képviselik Magyarországot a 2015. január 26.- február 2. közötti Műkorcsolya- és Jégtánc Európa-bajnokságon.

Szinte ugyanekkor, 2015. január 25-30. között rendezi Vorarlberg & Liechtenstein az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált.  Magyarországot Borovoj Alexander junior férfi és Medgyesi Fruzsina junior női versenyzőnk képviselheti. Kiválasztásuk alapja három kvalifikációs versenyen, a Leo Scheu Memorial-on – Graz, Austria 11.11.2014 – 11.14.2014., az Ice Challenge (ISU Challenger Series sorozat része) junior korosztályok számára megrendezett része  volt – , a Mikuláskupán és a 2015 évi Junior Országos Bajnokságon – amelyet a Négy Ország Közös Nemzeti Bajnokságával párhuzamosan rendeztek – elért  eredményeik összpontszáma.

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, ismert angol rövidítése EYOF, Európa egyetlen, az olimpiai mozgalom harmadik legjelentősebb eseménye. Az Európai Olimpiai Bizottság által kétévente szervezett, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által támogatott, nemzetközi multisportjáték. Használhatja az Olimpiai mozgalom minden jelképét és szimbólumát: (olimpiai ötkarika, olimpiai láng stb.).

Bálint Csaba
FS/ID/SYS Ágazati igazgató

„2015 nyitányaként két fontos eseményen vesznek részt párhuzamosan versenyzőink. 2015. január 26. és február 1. között a stockholmi Globe aréna ad otthont a Műkorcsolya- és Jégtánc Európa-bajnokságnak, s ezzel szinte egy időben, 2015. január 25. és 30. között kerül megrendezésre az EYOF is. Az idei Európa-bajnokságon három versenyszámban is elérték versenyzőink az induláshoz szükséges minimum technikai pontszámokat, így a női mezőnyben Tóth Ivettnek, a férfiaknál Forgó Kristófnak, s jégtáncban a Moscheni Carolina – Lukács Ádám kettősünknek szurkolhatunk majd. Az idei Európa-bajnokság magyar indulói között junior korú versenyzőket is találhatunk, Tóth Ivett és a Moscheni-Lukács kettős az Európa-bajnokság mellett indulnak a 2015 márciusában megrendezendő Junior Világbajnokságon is. Nagy kihívás számukra, hogy a felnőttek és a juniorok mezőnyében is megmérettetik magukat Európa legjobb korcsolyázóival, s nem sokkal utána korosztályuk legeredményesebb versenyzőivel. Csak egy példa a felkészülés nehézségeiről. Jégtáncban a short dance (rövid tánc) két külön stílust követel meg a versenyzőktől mind a junior, mind a szenior versenyeken. Ivett felkészülése jól sikerült, a mögötte álló csapat nagyszerű munkát végzett, amelyet a szezonban elért eredmények is igazolnak, mint például az ISU Challange Cup versenysorozat dobogós helyezése.  Kristóf is remekül helyt állt a szezon eddigi versenyein, köszönhetően alázatos munkájának és az őt felkészítő edzők lelkiismeretes és jó szakmai irányításának.  Carry és Ádám igen bíztató eredményeket hozott a szezon junior versenyein, a junior Grand Prix sorozaton dobogós helyezést is elértek. Ők még nem indultak a “felnőttek” között, az első ilyen versenyük lesz a kontinensviadal. Hiszem, hogy minden versenyzőnk mindent megtesz majd az eredményes versenyzésért Stockholmban, s hogy sok magyar szurkoló követi majd programjaikat. Az EYOF igen rangos állomása a 2014/15 szezon versenyeinek. A MOB iránymutatása alapján 1 fő női és 1 fő férfi versenyzőt nevezhettünk az eseményre. A részvételre pályázó versenyzőink között – 3 fiú és három női versenyző (EYOF keret) – így válogató versenyeket írt ki szövetségünk, mely szerint a három verseny eredményei, összpontszámai alapján történik meg a résztvevők véglegesítése. Minden versenyzőnk nagyon komolyan vette a szezonra történő felkészülést és a kiírt versenyeken való szereplésüket. Külön öröm számomra, hogy a felkészülésnek és a versenyeken elért eredményeknek köszönhetően az EYOF keret versenyzői közül többen elérték a junior VB, sőt az Európa-bajnokság minimum technikai pontszámait is, amely igen bíztató a jövőre nézve. A MOKSZ által meghatározott kiválasztási elvek alapján Medgyesi Fruzsina és Borovoj Alexander vehetnek részt Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Biztos vagyok abban, hogy versenyzőink az eddigi lelkesedéssel és hittel futnak majd a Fesztiválon.”

Medgyesi Fruzsina

Medgyesi Fruzsina

Ebben a szezonban lett junior bajnok. Először a nővére, Orsolya korcsolyázott, aki ma a szinkron válogatott versenyzője. Hamar felfigyeltek a szakemberek Fruzsinára, aki színházi tánc órákon is fejleszti tudását, művészi stílusát. A Benkő István Református Gimnázium magántanulója. Edzője: Tokaji-Kulcsár Zsófia és Tóth Zoltán.

„Intenzív mentáltréninggel is készülök az EYOF-ra. Amikor csak magamra tudok figyelni, egy adott elemet lelassítva, hétszer gondolok fejben végig. Hiszem, hogy a dolgok itt dőlnek el.”


Borojov AlexanderBorovoj Alexander

Szása az Eötvös József gimnázium nulladik évfolyamos magántanuló hallgatója. Ukrán és fehérorosz szülök gyermeke, aki hazánkban látta meg a napvilágot. Édesanyja és édesapja a budapesti Műszaki Egyetemen tanult és ismerkedett meg, majd úgy döntöttek, hogy itt alapítnak családot. Szása négyéves kora óta korcsolyázik. Először a nővére Liza járt le a jégre, mivel sokat betegeskedett, azt tanácsolta a gyermekorvos, hogy is csatoljon a lábára korit, mert így a jó levegőn lehet. Szása elkísérte őt, kipróbálta, majd itt ragadt. Minden nap 2-3 órát edz a jégen, s mellette balett órára jár, ahol orosz mester foglalkozik vele. Edzője: Sebestyén Júlia.

„Ez lesz életem első nagy versenye. Erős mezőnyre számítok. Európa legjobbjai mérkőznek meg egymással. Sok versenyzőt korábbi táborokból magam is ismerek. Szinte napi a kapcsolatom például az oroszokkal, de persze szakmai titkokat nem árulunk el egymásnak.”

Tóth Ivett

Tóth Ivett

Ivett 5 évesen 2004-ben kezdett korcsolyázni. Eleinte csak hétvégente járt le a Jégcsarnok jegére. Az eredményeket hallva figyeltek fel szülei a sportágra. Jelenleg a Babits Mihály Gimnázium kilencedikes magántanulója. Tervei között szerepel, hogy édesapja nyomdokain haladva, aktív pályafutását követően, gyógytornászként dolgozzon majd. Edzője korábban: Simon István, most Sebestyén Júlia.

„Mivel az első 24-ben lenni vízválasztó, azt tűzném ki célként, hogy a rövid program alapján, méltónak találjanak a kűrre, s ott is megmutathassam, mit tudok.”


Forgó KristófForgó Kristóf

Kristóf négyévesen Kazincbarcikán kezdett korcsolyázni. Pályatársaihoz hasonlóan, ő is eleinte a nővérét kísérte el. Nyolc éves kora óta már Budapesten űzi versenyszerűen ezt a sportágat. Jelenleg a SOTE Fogorvosi Karának első éves hallgatója, aki az edzések mellett egyetemi tanulmányaiban is példásan áll helyt. Edzője: Tokaji-Kulcsár Zsófia és Tóth Zoltán.

„Ivetthez hasonlóan én is úgy gondolom, hogy szép eredmény lenne bemutatkozni Európa legjobbjai között a kűrben. A többit majd meglátjuk.”

Moscheni Carolina – Lukács Ádám
Moscheni-Lukács

Ahogy a jégen, nyilatkozatukban is közösen szerepel jégtáncospárunk, Moscheni Carolina és Lukács Ádám: „2012 júniusában kezdtük, mindketten nagyon fiatalok voltunk. Az első közös hónapokban Amerikában edzettünk Igor Shpilband-dal, később a szezon idején Milanóban Barbara Fusar Poli irányítása alatt, ugyan nem tudtunk részt venni nemzetközi versenyeken, hiszen eleinte olasz színekben futottunk volna, kicsit később azonban megkeresett bennünket a MOKSZ és végül a magyar trikolór mellett döntöttünk. Rengeteg lehetőséget és támogatást kapunk a Szövetségtől. Minden nyáron, és évközben is hosszú hónapokat tölthetünk Detroitban Igor kezei között és szakmai irányítása alatt, a többi idő pedig Olaszországban telik. A tavalyi (2013/14) szezonban 6. helyezés volt a legjobb eredményünk a junior Grand Prix sorozat versenyin, s a junior világbajnokságon 14. helyet értünk el. A mostani szezonban (2014/15) egy 5. és egy 3. helyezés a legjobb eredményünk a junior Grand Prix sorozatban, s hogy mi történik a junior világbajnokságon, majd meglátjuk! (A junior VB 2015. március 2-8. között kerül megrendezésre Tallinban.) Nagyon szép eredményeket tudunk magunk mögött nemzetközi megmérettetéseken. Felettébb büszkék vagyunk az Ice Challenge Cup –on, s a 2014 Mikuláskupán elért sikereinkre, de egy percre sem lazítunk. Keményebben dolgozunk, mint valaha, hogy még több győzelmet arassunk. Nagy reményekkel indulunk el az Európa-bajnokságon, akkor is, ha tudjuk, rangos mezőnyben kell helytállnunk. A legtöbbet hozzuk majd ki magunkból. Minél keményebben dolgozunk, annál szorosabb a kapcsolatunk. Hiszek abban, hogy a közös szenvedély iránti elkötelezett szerelem, amelyben osztozunk, varázserővel bír.

 

(Holub Katalin)

 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X