moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2014. március 25.

Műkorcsolya és Jégtánc VB: Már a helyszínen gyakorolt a Turóczi – Major páros

Szerdán kezdődik Japánban a Műkorcsolya és Jégtánc Világbajnokság. Magyarországot a Turóczi Dóra – Major Balázs jégtánc kettős képviseli, akik kedden már a helyszínen gyakoroltak – némileg fáradtan.

Az utazás összességében 18 órát vett igénybe, Dóri és Balázs, edzőjükkel, Berecz Ilonával együtt magyar idő szerint kedd hajnalban érkezett meg a szigetországba. A magyar jégtáncosok az edzőpályán edzettek. A versenypályát nem lesz lehetőségük előzetesen kipróbálni, először csak a programjuk bemutatásakor lépnek ott jégre.

A VB helyszíne Saitama városa, mely 30 km-re van a fővárostól Tokiótól. Japán már ötször volt házigazdája világbajnokságnak, legutóbb 2007-ben Tokióban. A 18 000 fős Saitama Super Arena-ban ez lesz az első VB, és a szervezők tájékoztatása alapján már minden jegy elkelt a versenyekre. A közönség az edzéseket is látogatja, s lelkesen tapsol a versenyzőknek. A stadion érdekessége, hogy a fala mozgatható, s így a versenypálya és az edzőpálya egyazon stadionon belül kapott elhelyezést. Az edzőpálya az elmozgatott belső fal és a stadion külső fala közé került. A stadion, amikor teljes egészében használják, például focimeccsekre, 38 000 fő befogadására alkalmas.

A világbajnokságon 177 induló lesz, 38 országból. Az indulók száma a nőknél 33, a férfiaknál 32. Párosban 23, míg jégtáncban 33 pár vesz részt a VB-n. A szabályok szerint a legjobb 24 egyéni induló, 16 pár, és 20 jégtáncos kettős mutathatja be majd kűrjét.

DSCN0112

A férfi mezőnyben megtaláljuk a legtöbb élversenyzőt. Az viszont már korábban eldőlt, hogy új világbajnokot fognak avatni, mert a kanadai Patrick Chan nem indul a VB-n. Ott lesz, és a hazai pályán szeretné első világbajnoki címét megszerezni Yuzuru Hanyu, Szocsi olimpiai bajnoka. A 19 éves versenyzőnek komoly ellenfele lesz, többek között, a kétszeres Európa-bajnok spanyol Javier Fernandez, honfitársa Tatsuki Machida, a kínai Han Yan, és az orosz Kovtun. Szintén bemutatja programját a két cseh, Brezina és Verner, a monacói Lucine, valamint a román színekben induló, Kelemen Zoltán.

A nőknél nem indul a friss olimpiai bajnok Agelina Szotnyikova, ott lesz viszont a korábbi világbajnok olasz Carolina Kostner és a japán Mao Asada. Mindketten visszavonulásuk előtt állnak, utolsó VB-jükön láthatjuk őket. Szintén az aranyért lép jégre az oroszok ifjú Európa-bajnoka, Julia Lipnyickaja. A dél-koreai sztár, Kim Ju Na, Szocsi után vonult vissza.

DSCN0114

Fotó: Háttérben a különleges rolbák

Párosban nagy esélyes a Savchenko/ Szolkowy német kettős. Az orosz Stolbova/Klimov, a kínai Sui/Han, a kanadai Duhamel/Radford és a szintén kanadai Moore-Towers/ Moscovitch próbálja megakadályozni a németeket az ötödik világbajnoki címük megszerzésében.

Jégtáncban a mieink mellett az orosz Ilinykh/Katsalapovnak, a francia Pechalat/Bourzatnak és az olasz Európa-bajnok Cappellini/Lanottenak is szurkolhatunk. Szintén Vb résztvevő a Testa/Csölley szlovák páros, akiknél a fiúnak vannak magyar gyökerei. Nem láthatjuk viszont a jégen az olimpiai és világbajnok amerikai Davis/White-ot, és az ezüstérmes kanadai Virtue/Moir kettőst sem.

A jégtánc szabad program pénteken lesz, Dórival és Balázzsal.

A magyar bírókat Tóth Szilárd képviseli a világbajnokságon.

Az 5 napos verseny programja a következő:

Szerda: páros és férfi rövidprogram

Csütörtök: páros kűr és női rövidprogram

Péntek: jégtánc szabad és férfi kűr

Szombat: jégtánc és női kűr

Vasárnap: Gála

/fotó: Bálint Csaba/

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X