moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. március 20.

„Motivál, hogy még keményebben dolgozzunk”

Egy hete derült ki, hogy a koronavírus-járvány miatt elhalasztják a műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságot, és azóta a legtöbb országban a jégpályákat is bezárták. Így határozatlan időre marad a szárazedzés, de vb-csapatunk bizakodó – velük beszélgettünk a kialakult helyzetről.

Ha minden a tervek szerint alakul, már javában zajlana a műkorcsolyázók és jégtáncosok világbajnoksága Montrealban, ám a koronavírus-járvány miatt a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) négy nappal a verseny kezdete előtt törölte, jobban mondva elhalasztotta a vb-t. Ugyanakkor mivel tájékoztatásuk szerint azt október előtt biztosan nem rendezik meg, augusztus végén viszont elvileg már a 2020/21-es szezon veszi kezdetét, Tóth Ivett szerint is kérdéses, hogy lehetne kivitelezni ezt.    

„Nem tartom valószínűnek, hogy éppen az olimpiai kvalifikációs szezonban két vb-t rendezzenek, de kíváncsian várom, milyen döntés születik majd – mondta olimpikonunk, aki már az időeltolódáshoz szoktatta a szervezetét, amikor megtudta: elmarad a vb. – Éppen melegítettem az este 9-kor kezdődő edzésemre, amikor a szinkronosok, akik előttem voltak a jégen, szóltak, hogy kijött a hír, nem lesz világbajnokság. Persze nem ért váratlanul, hiszen láttam, világszerte hány és hány ország zárja be a létesítményeket, de Kanadában akkor még nem terjedt el a vírus, ezért reménykedtem benne, hogy ott nem fogják.”

Tóth Ivett. Fotó: Ludwig Welnicki

Végül mégis így alakult, pénteken pedig műkorcsolya-válogatottunk edzőbázisa, a Vasas Jégcentrum is bezárt.

„Még korcsolyáztunk, amikor mondták, hogy már aznap leeresztik mindkét pályát. Nem tudni, meddig fog ez tartani, de addig is igyekszem minél több időt tölteni a természetben, megfelelő távolságra az emberektől, otthon pedig nyújtok, erősítek, kardiózom. kihasználom a lehetőségeimet.” 

Tóth Ivettnek az idei már a hatodik világbajnoksága lett volna, és bár sajnálja, hogy a szezon fő versenyén nem vehet részt, hangsúlyozza: sokkal komolyabb dolog forog kockán, mint egy sportverseny.   

„Nagyon vártam a világbajnokságot, mert ott még lehetett volna jó élményeket, tapasztalatokat gyűjteni, de az egészség az első. A kialakult helyzetben teljes mértékben érthető az ISU döntése, most az a legfontosabb, hogy minél jobban átvészeljük ezt a járványt.”

Scsetyinyina Julija és Magyar Márk. Fotó: Ludwig Welnicki

Ezt a véleményt osztja párosunk és jégtánckettősünk is, akik első világbajnokságukon képviselték volna hazánkat. Az Európa-bajnokságon párosban 10.-ként végző Scsetyinyina Julija (Chtchetinina Ioulia) és Magyar Márk a felkészülés utolsó szakaszát New Yorkban töltötte, ott tudták meg, hogy nem lesz miért Montrealba utazniuk.

„Éppen a hotelben voltunk, amikor olvastuk a híreket – kezdte Julija. – Bár lehetett számítani rá, mivel akkor még minden nyitva volt, az élet a normális mederben folyt, bíztunk benne, hogy akár közönség nélkül is, de megrendezik a versenyt. Amikor szembesültünk azzal, hogy mégsem, egyszerre éreztünk ürességet, szomorúságot és haragot, nem is tudom szavakkal leírni. Nagyon jól sikerült a felkészülésünk, és annyira szerettük volna képviselni Magyarországot a világbajnokságon, de a jelen helyzetben ez volt a helyes döntés.”

Párosunk így hamarabb hazautazhatott: Julija Svájcban, Márk pedig Budapesten kezdte meg pihenését, de már alig várják, hogy visszatérjenek. Amerikában edző jégtánckettősünk is a pozitív szemlélet híve: Monaghan Emily és Fourati Ilias amennyire csalódott volt első világbajnoksága elhalasztása miatt, ez a hír legalább annyira motiválttá is tette őket.

Monaghan Emily és Fourati Ilias. Fotó: Lehotzky István

 „Órák óta folyamatosan frissítettem az oldalakat, vártuk az ISU döntését. Éppen hazafelé tartottam az edzésről, amikor elém került egy francia nyelvű poszt. Először nem voltam biztos abban, hogy jól értem a dolgot, de amikor lefordítottam, rá kellett jönnöm, hogy nem lesz világbajnokság – emlékezett vissza Emily. – Megértettük és elfogadtuk, hiszen a biztonság a legfontosabb, de amikor egyik pillanatról a másikra szertefoszlik valami, amiért ilyen sokat edzettél, az borzasztó. Másrészt viszont hihetetlen motivációt ad, hogy még keményebben dolgozzunk, hogy ezt az extra időt jól használjuk fel, és újra megkapjuk a lehetőséget arra, hogy vb-n indulhassunk.”

A jégpályákat ugyan Amerikában is bezárták, kettősünk szárazon folytatja az edzéseket. „Szerencsére itt a jó idő, így nemcsak bent, a szabadban is futhatunk, erősíthetünk. Iliasszal dolgozunk az emeléseken, parketten gyakoroljuk a lépéseket, sokat táncolunk. Egy percet sem akarunk veszni hagyni.”

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Lehotzky István, Ludwig Welnicki 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X