moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. február 8.

Itt az utánpótlás! – Országos bajnokság, 1. nap

Legfiatalabb műkorcsolyázóink és jégtáncosaink nyitották meg az idei utánpótlás országos bajnokságot a Vasas Jégcentrumban. Előbbiek számára már érmeket is osztottak – a tavalyi évhez hasonlóan a legtöbb bajnoki címet a Sebestyén Korcsolya SE (SKSE) versenyzői hozták el, míg jégtáncban a kötelező táncok után az Újpesti Torna Egylet (UTE) és a Hoffmann Korcsolya Akadémia (HKA) kettősei szerezték meg a vezetést.

A fiúkkal vette kezdetét az idei utánpótlás országos bajnokság, akik csekély létszámmal bár, de mind a négy korosztályban képviseltették magukat. Mivel ezek a kategóriák nagyjából egy évet ölelnek fel, a versenyzők többsége tavaly óta egy korosztállyal feljebb lépett. Így volt ezzel a Sebestyén Korcsolya SE-t képviselő Kind Igor is, aki már a chicks (7 éves) kategóriában győzött új versenytársa, Sztana Péter (Jégkorszak SE – JKOR) ellen. Igor tavalyi ellenfele, Szentiványi Árpád (SKSE) viszont kora miatt még maradt a mini chicks (6 éves) kategóriában, és egyedüli indulóként megszerezte első bajnoki címét.

Chicks

Szintén korosztálya, a cubs (9 éves) egyetlen versenyzőjeként megvédte címét a debreceni Jégkarc Egyesület (JKAR) korcsolyázója, Kovács Deli Bende is, a mini cubs (8 éves) fiúknál viszont új bajnokot avattunk. A tavalyi ezüstérmes, Gilányi Péter megelőzte a regnáló bajnokot, Hoffmann Ábelt (Jégcsillag Egyesület – JCSI), így a miskolci DVTK örülhetett aranyéremnek. A bronzérem idén is Vijverberg Vincent (Bea Ice Dance Team) nyakába került.

Cubs

Új belépőket köszönthettünk a dobogón a mini chicks lányoknál: Vidrai-Soltész Zoé győzelme révén a JKOR vihette haza az aranyérmet, míg a második helyen az SKSE-t képviselő Tőkey Alíz, a harmadikon pedig az Újpesti Torna Egylet (UTE) versenyzője, Józsa Laura végzett. A chicks korosztályban kettős SKSE-győzelem született: Berstad Katrine Victoria immár kétszeres bajnoknak, edzéstársa, Pallagi Petra pedig kétszeres ezüstérmesnek mondhatja magát. A bronzérmet az első ob-jén szereplő Lányi Aletta (JKOR) szerezte meg.

Chicks lányok

Az érmesek neve nem, csak a sorrend változott a mini cubs lányok versenyében: Incze Brigitta Éva (SKSE) megvédte címét, az idéntől már szintén az SKSE-t képviselő, tavaly ezüstérmet szerző Széplaki Zsófiát viszont idén megelőzte a Pavuk SE korcsolyázója, Bődi Flávia. A cubs lányoknál hasonló volt a helyzet, ám ott az élen történt helycsere: az aktuális bajnok Szentiványi Júlia (SKSE) ezúttal a második helyre szorult klubtársa, Zhang Boglárka (SKSE) mögött, míg Szigeti Dorina (UTE) ismét a bronzéremnek örülhetett.

Mini cubs lányok

A nap a jégtáncosokkal zárult, akiknél tavaly óta közel a duplájára nőtt az utánpótlásmezőny – míg 2019-ben öt, addig most kilenc kettős mutatta be kötelező táncait. Ez annak is köszönhető, hogy az idei ob-n már ebben a szakágban is bevezették a cubs kategóriát, amelyben rögtön öt új pár mutatkozott be. A kanaszta tangót követően az első és a harmadik helyet is az UTE versenyzői, Pataky Zsófia és Alapi Máté, valamint Diószegi Emma és Szabó Zoltán foglalják el, míg a második helyen a tavalyi bajnokság ezüstérmese, Selényi János és új partnere, Temesvári Zsófia (Steps On Ice SE) áll.

 

Pataky Zsófia és Alapi Máté

A basic novice korosztályban szintén friss párokat ismerhettünk meg, akiknek már két kötelező táncot, a tizennégy lépést és a kanaszta tangót kellett bemutatniuk. Az UTE két kettőse közül az első kötelezőben, amelyet érdekes módon ugyanarra a zenére, a Star Wars című kultuszfilm zenéjére futottak, Révész Karina és Horváth Balázs szerepelt jobban, a másodikban viszont Révész Tamara és Jamrik Bálint szerzett több pontot, de nem eleget ahhoz, hogy megelőzzék edzéstársaikat, így Karináék várhatják az élről a folytatást.

Révész Karina és Horváth Balázs

Nem volt kérdés az első hely a Hoffmann Korcsolya Akadémia (HKA) versenyzői, Gallai Huba és Troján Eszter, valamint Leveles Réka és Leveles Balázs számára, akik egyedüli indulókként léptek jégre az intermediate novice és az advanced novice kategóriában. Előbbi kettősnek nehezen indult az első kötelező tánc: az európai keringő bemelegítése alatt Huba nagyot esett, és a térdét fájlalva lement a jégről. Eszter addig egyedül folytatta a melegítést, de szerencsére partnere hamar csatlakozhatott hozzá, és be tudták mutatni a keringőt, majd a foxtrotot is. Edzéstársaik, a Leveles testvérek mind a starlight keringőt, mind a quickstepet magabiztosan korcsolyázták, és szép pontokkal vághatnak neki a kűrnek.

Troján Eszter és Gallai Huba


Eredmények

A programok ITT visszanézhetők.


HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X