moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. szeptember 20.

Ilyen még nem volt – Junior grand prix, Krasznojarszk

Extrém szituációban kellett helytállniuk a junior grand prix sorozat negyedik, Krasznojarszkban megrendezett állomásán jégtáncosainknak – Kedves Katica és Saronov Fjodor a 15. helyen zárta idei első versenyét. 

Tíz éve, amióta a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) közvetíti a junior grand prix versenyeket, nem volt még olyan, mint a múlt csütörtökön: az ISU pontozórendszerével kapcsolatos technikai problémák miatt a jégtáncosok versenye már az első csoport alatt nagyon megcsúszott időben, majd, lévén, hogy nem sikerült gyorsan megoldani a problémát, le is állították azt, és a hátralévő kettősök kora délután helyett este tíztől léphettek csak jégre. Ez pedig a mieinket, Kedves Katicát és Saronov Fjodort (Sharonov Fedor) is érintette, akik 14-es sorszámmal a harmadik csoportba kerültek a ritmustánc sorsolásán.

„Én már kűrruhában voltam – idézte fel az aznapi eseményeket Katica –, annyira nem volt kapcsolatom a kinti eseményekkel, csak magamra fókuszáltam, bemelegítettem, és vártam, hogy mi következzünk. Aztán gyanússá vált, hogy rajtam kívül senki nem volt az öltözőben, majd egyszer csak bejött Nóra [Hoffmann Nóra, Katicáék edzője], és mondta, hogy ne vegyem fel a korcsolyámat, mert még a második csoport sem ment fel a jégre. Gondoltam, jó, még van fél órám, de aztán hat óra lett belőle. Elmentem hát vacsorázni, aztán aludtam még egyet, majd este 9-re visszamentünk a jégpályára, és harmadjára is végigcsináltunk mindent. Én alapvetően nagyon szeretek este versenyezni, annak különleges hangulata van, de ez most így nagyon fárasztó és nehézkes volt” – mondta jégtáncosunk, akinek partnerével együtt igen hosszúra nyúlt a napja, hiszen korán keltek, reggel még edzésük volt, és úgy készültek, hogy délelőtt 11-kor fognak versenyezni, majd át kellett állítaniuk magukat arra, hogy este 11-kor legyenek topon.

Az ilyen váratlan helyzeteket sosem könnyű kezelni, és ezt azért a ritmustáncukban – amelyet idén az Öngyilkos osztag című film zenéjére korcsolyáznak – lehetett érezni például a lépéssoron és az emelésen, amelyeket az augusztusi tesztversenyen meggyőzőbben sikerült bemutatniuk, illetve az előadásuk is visszafogottabb volt most. Mindemellett a kötelező táncra számos előttük végző párnál magasabb technikai szintet kaptak, és a twizzle-sorukat a legmagasabb, 4-es szinten, pozitív értékekkel kivitelezték. A többi elemüknél viszont voltak levonások, illetve a komponensekre is alacsony pontszámot adtak nekik a bírók, így a 14. helyet tudták megszerezni a 15 kettős között.

A szombati kűrben aztán – amelyet pedig Az Igazság Ligája című film egyik betétdalára mutatnak be – a tesztversenyhez képest szépen kijavították, és 4-es szintet kaptak a forgásukra, és néhány más elem nehézségi szintjén is látszott a fejlődés, azok kivitelezése és a komponenspontszám azonban ismét elmaradt a várttól, így végül a 15. helyen zárták idei első junior grand prix versenyüket.  

„Egy év után ez volt az első nagy versenyünk, ami arra volt igazán jó, hogy felmérjük magunkat, hol tartunk nemzetközi szinten, és rávilágítson a hibáinkra. A technikai szintekkel tulajdonképpen nem volt nagy gond, illetve tudjuk, mit rontottunk el, az előadáson viszont látjuk, hogy különösen sokat kell dolgoznunk, mert a második pontszámra nagyon keveset kaptunk. Továbbá a kondíciónkat kell még fejleszteni, hogy végig bírjuk erővel, energiával a programokat” – értékelte szereplésüket Katica, aki azt is elárulta, hogy a ritmustáncruhájuk fel lesz még turbózva strasszokkal, a kűrruhájukat pedig lecserélik, így két hét múlva a linzi junior grand prix-n megújult külsővel láthatjuk őket viszont.

A héten csütörtöktől szombatig – amellett, hogy a junior grand prix sorozat ljubljanai állomásán Papp Vivienért, valamint Leveles Rékáért és Leveles Balázsért szoríthatunk – a felnőtt versenyzőkre vár igazán fontos megmérettetés: Csernoch András, a sérülésből visszatérő Láng Júlia, valamint a Yanovskaya Anna–Lukács Ádám-jégtánckettős olimpiai kvótáért korcsolyázik az Oberstdorfban megrendezett pótkvalifikációs versenyen, a Nebelhorn Trophyn.


Eredmények


HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X