moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. augusztus 5.

A cél a top 10

Marton Villő és Szemko Danijil jégtánckettősünk a márciusi junior világbajnokságon elért 14. hely után, egy kis pihenést követően, nagy lelkesedéssel vágott neki a felkészülésnek. Bár az elmúlt hetekben egy szerencsétlen baleset hátráltatta őket, már ismét jégen vannak, és tökéletesítik új programjaikat.

Junior jégtáncosaink, a 17 éves Marton Villő és a 18 éves Szemko Danijil néhány hete még izgatottan várta, hogy elutazzon edzőtáborozni, ám a lány két nappal az indulás előtt nyílt törést szenvedett. „Amikor a tangóprogramunk kezdését gyakoroltuk, ami egy ollózásos-kidobásos mozdulat, a korcsolyámmal véletlenül átszúrtam a lábamban a csontot. Ha gipszet raktak volna rá, tovább tartott volna a lábadozás, ezért inkább összehúzták a sebet, majd pihentetnem kellett, így két és fél hét elteltével már vissza is tudtam térni a jégre. Eleinte kicsit ódzkodtam a tangónak attól a részétől, amiben megsérültem, de úgy döntöttünk, nem változtatunk rajta, mert nagyon jól mutat” – mondta Villő, aki szíve szerint már a baleset másnapján edzésbe állt volna, de tudta, a gyógyulás érdekében muszáj türelmesnek lennie.

Danijil addig is folytatta a felkészülést, de neki sincs könnyű dolga: új korcsolyát kell betörnie. „Az előző, jégtáncos cipőmet elnyűttem, ezért úgy gondoltuk, jobb lenne egy keményebb, műkorcsolyázóknak készített korcsolya, olyan, amilyet régebben Villő is használt. Az átállás viszont nem egyszerű, mert nagy a differencia a kettő között” – árulta el ukrán származású jégtáncosunk.

Fiatal tehetségeink mindazonáltal töretlen lelkesedéssel gyakorolják új programjaikat. A ritmustánchoz, a tangóhoz Pjotr Dranga Tango in the Sky című szerzeményét választották, a koreográfiát edzőjük, Berecz Ilona és Dalotti Tibor készítette. Elmondásuk szerint a tangó a stílusa és a hosszú lábuk miatt is sokkal közelebb áll hozzájuk, mint a tavalyi kötelező tánc, a csacsacsa. Mindemellett nagyon gyors, karakteres tánc, ami kihívást jelent nekik. A kűrjüket Emir Kusturica Macska-jaj című filmjének zenéjére futják, a programot Irina Zsuk és Alekszandr Szvinyin alkotta meg, akik szenior jégtánckettősünk, Janovszkaja Anna és Lukács Ádám, valamint az Európa-bajnoki bronzérmes orosz Alekszandra Sztyepanova és Ivan Bukin edzői.

Villő és Danijil nagyon szeretné bemutatni programjait az augusztus 11–12-i tesztversenyen, de még nem döntötték el, jégre lépnek-e jövő hétvégén. „Az edzőnk nem akarja, hogy egy ilyen megerőltetés esetleg a grand prix-k kárára menjen. Meglátjuk, a lábam hogy bírja az edzéseket, le tudom-e egyben futni a programokat – mondta Villő, aki arról is beszélt, hogy bár a sérülés és a nemzetközi versenyeket illető változások miatt még képlékeny, melyik megmérettetéseken vesznek részt, az utolsó, 7. junior grand prix-n biztos, hogy ott lesznek október 10. és 13. között Jerevánban. Mivel a tavalyi szezonban jó helyezést értek el a junior vb-n, válogathatnak, melyik világkupán indulnak még: valószínűleg az 5., ostravai vagy a 6., ljubljanai versenyt választják majd. – Addigra már jobban megismerjük az új szabályokat, és kiderül, a többiek milyen programokkal készülnek, hogyan teljesítenek. Természetesen szeretnénk javítani a korábbi grand prix eredményeinken, illetve a Négy Nemzet Bajnokságon idén is megnyerni a junior kategóriát és a magyar bajnoki címet. A legfőbb célkitűzésünk viszont az, hogy a márciusi junior vb-n a top 10-ben végezzünk.”

(Bruckner Nóra – Fotó: Fiák Blanka)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X