moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2016. március 9.

50 éve történt: Téli Universiade aranyérmét jégtáncban a Mató Edit – Csanádi Károly kettős

Ötven évvel ezelőtt az 1966. február 13-án a Sestiere-ben tartott Téli Universiadén a torinoi jégcsarnokban meghatottan hallgatta a magyar himnuszt Mató Edit – Csanádi Károly jégtáncos kettős, miután drámai körülmények között megnyerték a jégtáncversenyt.

universiade1

Jégtáncban a Mató-Csanádi kettős megőrizte a kötelező gyakorlatokban szerzett előnyét, de a szabadkorcsolyázásuk alatt a zenéjük 35 másodperccel a befejezés előtt leállt, ezért újra kellett futniuk a kürt, ráadásul a döntnök közölte a bírókkal, hogy az addig hibátlan részt nem vehetik figyelembe. Mivel utolsóként futottak, így csak 3 perc pihenőt kaptak az újrakezdés előtt. Szerencsére ez a közjáték nem zavarta meg őket, így sikerült újra hibátlanul teljesíteniük a kürt.

mato_csanadi_lobogo
Ezzel az éremmel Magyarország a nemzetek versenyében a 7. helyet szerezte meg, ami azóta is minden idők legjobb magyar helyezése a téli Universiadén. Olyan nemzeteket előztek meg, mint Ausztria, USA, az akkori Csehszlovákia, NSZK és a házigazda Olaszország.

Mató Edit és Csanádi Károly ezzel az Universiade győzelemmel kivívta tagságát az Universiade Bajnokok Klubjában, melynek elnöke Nagy Tímea (hatszoros Universiade bajnok, kétszeres olimpiai bajnok, ötszörös világbajnok, Európa-bajnok).

mato_csanadi_most

Csanádi Károly és Mató Edit szerencsére jó egészségben köszöntheti e kerek évfordulót. Párosukból Csanádi Károly még mindig a jégen van, korcsolyával a lábán mutatja be az összes elemet tanítványainak. Mató Edit (Egyed Béláné) pedig jégmamára váltott, hiszen nagy része van abban, hogy lánya Egyed Krisztina gyorskorcsolyázó minden idők legtöbb olimpiáján indult magyar olimpikon lett, aki az örök ranglistán szinte minden távon még mindig tartja a magyar csúcsot, annak ellenére, hogy immár 12 éve visszavonult.

mato_csanadi_ns

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X