moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. április 1.

Szintekkel feljebb


A nehézségek ellenére gyorskorcsolyázóink előreléptek ebben a furcsa szezonban.

Néhány hete már a pihenőjüket töltik a gyorskorcsolyázók, akik a többi sportolóhoz (és sportághoz) hasonlóan egy meglehetősen furcsa és nehéz szezonon vannak túl – a felnőttek számára is alig-alig rendeztek versenyeket, a juniorok pedig teljes mértékben világverseny nélkül maradtak a 2020–2021-es idényben.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy nem értek el eredményeket a mieink, sőt! A munka továbbra is folyt, a magyar korcsolyázók – a szövetség segítségével – igyekeztek élni a kínálkozó lehetőségekkel: például azzal, hogy az inzelli nemzetközi edzőtáborban készültek heteken keresztül, aztán pedig a szezon zárásakor ugyanott megrendezett nemzetközi viadalon mérték fel, hol is tartanak valójában.

„Bejczi Botond Inzellben megfutotta a világkupa-szintet ezerötszáz méteren, így Nagy Konrád mellett ezen a távon ő is indulhat az őszi vk-viadalon – tájékoztatott Szöllősi Szabolcs vezetőedző. – Ezer méteren ez nem sikerült, így egyelőre úgy fest a helyzet, hogy Konrád ezer és ezerötszáz méteren, míg Botond ezerötszázon és a tömegrajtos számban léphet jégre a világkupaversenyeken.”

A vezetőedző elmondása szerint azonban továbbra is cél, hogy Bejczi Botond megfussa a világkupa-szintet ezer méteren, és erre lesz is lehetősége az őszi vk-sorozat kezdete előtt.
A vk-sorozat kiemelt jelentőséggel bír, hiszen az olimpiai szezon következik, négy vk-viadalon, amelyeket Norvégiában, Lengyelországban, az Egyesült Államokban és Kanadában rendeznek meg, lehet kiharcolni a pekingi indulás jogát: ezer és ezerötszáz méteren oda kell érnie Nagy Konrádnak és Bejczi Botondnak a legjobb harminc versenyző közé.

„Az inzelli verseny Konrád szempontjából megnyugtató eredményt hozott, reális esélye van a kvótaszerzésnek, ám ugyanez igaz Botondra, kiváltképp, hogy megfutotta a vk-szintet ezerötszázon – ezer méteren is ez a célunk” – mondta el Szöllősi Szabolcs.

Bíró Hanna és Mercs Abigél

Inzellben a juniorjaink is nagyot alkottak: Bíró Hanna, Füzesy Ilka, és Mercs Abigél hosszabb ideig készült Németországban, mi több, edzéseik során gyakorta segítette őket az olimpiai bajnok Hunyady Emese – fiataljaink felkészülését Garzó Erika, Moravcsik-Fecskés Orsolya és Tóth Attila edzők irányították.

A szezont záró viadalon aztán további nyolc magyar fiatal csatlakozott hozzájuk, és a versenyen remekeltek a mieink – mást ne mondjunk, Mercs Abigél 1500 méteren junior országos csúcsot (2:08.11) futott, az idő belül van a junior világbajnoki szinten is.

„Kiváló utánpótláskorú korcsolyázóink vannak, akik hatalmasat léptek előre. A számok és eredmények is ezt bizonyítják: ötszáz méteren öt lány és három fiú rendelkezik junior vk-szinttel, ezer méteren négy lány és két fiú, ezerötszázon négy lány és egy fiú, háromezer méteren pedig három lány és egy fiú – sorolta az eredményeket Szöllősi Szabolcs. – A lányok esetében ötszáz méteren két, ezer és ezerötszáz méteren három-három, míg háromezren egy junior vb-szintesünk van.”

És akkor a számok mögött a nevek: Mercs Abigél junior vk-szinttel rendelkezik 500, 1000, 1500 és 3000 méteren, valamint junior vb-szinttel is 1000, 1500 és 3000 méteren. Bíró Hanna 500, 1000 és 1500 méteren teljesítette a junior vk- és vb-szintet. Vancsó Rebeka 500 és 1000, Palákovics Fanni 500 és 1500 méteren rendelkezik junior vk-szinttel.
Bödei Bálint 500, 1000, 1500 és 3000 méteren, Lukács Soma 500 és 1000 méteren, míg Sipos János 500 méteren teljesítette a junior vk-szintet.

HUNSKATE Média / Kovács Erika

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X