moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. június 10.

Jöhet a harmadik!

Bár egyre szűkül a gyorskorcsolyázók olimpiai mezőnye, Nagy Konrád bízik abban, hogy 1000 és 1500 méteren is képes lesz megszerezni a kvótát.

Rendhagyó szezont tudhat maga mögött Nagy Konrád: gyorskorcsolyázónk számára nemcsak azért volt más a mögöttünk hagyott idény, mert a koronavírus-járvány miatt sorra maradtak el a versenyek, hanem azért is, mert a megszokottnál jóval több időt töltött idehaza – igaz, mindez szintén a pandémiának „köszönhető”.

„Decemberben jöttünk haza, Kanadában először a járvány miatt nem lehetett edzeni, majd amikor megnyílt a lehetőség, be is zárt a jégpálya, mert elromlott a hűtőrendszer – mesélte a szocsi és a pjongcsangi olimpiát is megjárt sportoló. – Csatlakoztunk a magyar korisokhoz, és alighogy hazaértünk, rögtön indultunk is Inzellbe – kétszer is edzhettünk hosszabb ideig Németországban, majd januárban jégre léptünk két világkupaversenyen, és a szezonnak tulajdonképpen ezzel vége is lett.”

A mieink esete természetesen nem egyedi, más kérdés, hogy azért mentálisan senkinek sem volt egyszerű az elmúlt időszak: megtervezni a szezont, majd újratervezni, megint újratervezni – sokszor, tízszer, vagy akár többször is.
„Mentálisan tört meg néhányszor az elmúlt egy év, remélem, idén ilyen már nem történik – mondta el Nagy Konrád. – Nemsokára egy balatoni edzőtábor vár ránk, aztán júliusban ismét irány Inzell, ahol már a jeges edzések kerülnek a középpontba.”

Az augusztust és szeptembert már Calgaryban tervezi tölteni Nagy Konrád – a magyarokkal együtt, az persze egyelőre még talány, vajon akkorra már feloldják-e az utazási korlátozásokat.
Arra a két hónapos kemény munkára, a jeges edzésekre mindenképpen szükség lenne, hiszen az olimpiai szezon előtt állunk, Konrád pedig arra készül, hogy mind 1000, mind 1500 méteren megszerezze a pekingi indulás jogát.

„Szocsiban negyven, Pjongcsangban harmincnégy gyorskorcsolyázó indulhatott ezeken a távokon, Pekingben ezt harmincra szűkítették – árulta el Nagy Konrád. – A novemberi és decemberi négy világkupaversenyen lehet megfutni a szintidőt, vagy gyűjteni a vk-pontokat, mert a mezőny egy része a pontok, másik része pedig az időeredmény alapján kvalifikál. Egy országból három koris lehet ott egy távon az olimpián, a realitás, amely amúgy egybeesik az elvárással is, az, hogy meg kellene szereznem mindkét távon a kvótát. Ha sikerül jó formába kerülnöm, nem szabad, hogy akadályt jelentsen a kvalifikáció.”

Hogy ez valóban így legyen, azért már most mindent megtesz Nagy Konrád: Szöllősi Szabolcs irányításával short track edzésekkel, kerékpározással és szárazföldi tréningekkel készül a szezonra, no és persze mentálisan is igyekszik a legjobb formáját hozni: Faludi Viktória sportpszichológussal hónapok óta dolgozik azon, hogy a versenyeken ne jöjjön az a bizonyos blokk, hogy ne görcsöljön be téthelyzetben – ha ezen a téren is előrelép Konrád, tényleg jó esélye van annak, hogy a harmadik olimpiáján is jégre léphessen.

Kovács Erika / HUNSKATE Média

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X