moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. február 8.

Folytatták a menetelést

Immár sorozatban a 27. világkupaversenyről is biztosan éremmel tér haza a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott: szombaton Drezdában győzött a vegyes váltónk, Liu Shaolin Sándor pedig második lett 1000 méteren.

Ismét parádézott a magyar short track csapat – a mieink ezúttal Drezdában oktatták a világot.

És hogy!

A világkupa-sorozat ötödik állomására a válogatott egyik legjobbja nélkül volt kénytelen elutazni: Liu Shaoangot ledöntötte az influenza a lábáról, így itthon maradt.

Szerencsére mindez nem zavarta meg a társakat, és a testvért sem: Liu Shaolin Sándor is kénytelen volt egyedül felvenni a harcot a világ legjobbjaival szemben.

És megtette, ő is!

Időrendben haladva úgy rögzíthetjük a szombati eseményeket, hogy előbb Jászapáti Petra és Sziliczei-Német Rebeka menetelt el 1500 méteren a B-döntőig (szép volt, lányok!), majd Krueger John-Henry mutatta meg a leghosszabb táv elődöntőjében, mire is képes – kár, hogy becsúszott egy hiba a futásába, amiért kizárással büntették a bírók.

„Ezt a kizárást meg lehetett ítélni, ám amit ebben az elődöntőben John-Henry produkált, az szenzációs volt! A hatodik helyről a másodikra jött fel nagyon rövid idő alatt, kár volt azért a lökésért, talán nem két, hanem három éremmel zártuk volna a napot, ha nem hibázik, úgy érzem, kész volt a fiatalabbik Krueger fiú egy éremre – mondta el Bánhidi Ákos csapatvezető. – A lányok B-döntőinek is nagyon örültünk, valójában nem voltak attól távol, hogy ebből még szebb, még jobb eredmény kerekedjen ki.”

Ezerötszázon tehát még „nem kerekedett ki” a jobb eredmény, de aztán jött az ezer méteres finálé, benne Liu Shaolin Sándorral – és még négy másik klasszissal. Elképesztően erős futam várt Shaolinra, de egy ugyanilyenen verekedte magát át egy körrel korábban, az elődöntőben is.

És a fináléban is nagyot futott olimpiai, világ- és Európa-bajnokunk, az ezüstéremmel maximálisan elégedett lehet.

„Sanyi nagyon jó állapotban van, és fekszik is neki ez a drezdai jég. Hogy technikailag mennyire képzett, azt már régóta mindenki tudja, de ezen a jégen úgy úszik, mint hal a vízben, klasszisát bizonyította ismét, szombaton minden futamban remekül teljesített” – értékelte az idősebbik Liu teljesítményét Bánhidi Ákos.

A szezon során a vegyes váltó túl sok szerencsét nem hozott a mieinknek, hiszen hol egy kizárás, hol egy kicsúszás állította meg a mieinket idő előtt, ám az, ami Drezdában történt, mindenkit kárpótolt a korábbiakért.

A Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Krueger John-Henry összeállítású vegyes váltó már pénteken is futamgyőzelmet aratott a negyeddöntőben, aztán ugyanezt megtette a szombat késő délelőtti elődöntőben is. A csapat a fináléban is tartotta magát ehhez a drezdai szokáshoz: okosan, taktikusan versenyezve, és ami nagyon fontos, a leggyorsabban teljesítették a 2000 méteres távot.

„Már az elejétől nagyon akartuk ezt a váltót – éremben nem gondolkoztunk, csak abban, hogy mindent jól csináljunk. Mindhárom alkalommal ugyanaz a négy ember futott, mert mindhárom jégre lépés előtt úgy ítéltük meg, hogy nekik kell futniuk, ők a legjobbak, és így a legerősebb a csapatunk. Örülünk, hogy végül aranyérmet szereztünk, senkit sem szeretnék kiemelni a társaságból, és leginkább azért, mert mind a négyen szenzációsan futottak” – összegzett Bánhidi Ákos.

Két váltó kapcsán persze lehet bennünk hiányérzet, hiszen lányaink már pénteken kiszálltak a további küzdelmekből (ezzel egyszersmind az is eldőlt, hogy a márciusi világbajnokságon nem indul a női váltónk), míg szombaton a fiúk hibáztak az elődöntőben, így vasárnap a B-döntőben küzdhetnek a helyezésekért.

„Borzasztóan sajnálom ezt az elődöntőt, hiszen bőven a zsebünkben volt a továbbjutás, majdhogynem akkor is odaértünk volna a finálét érő első két helyre, ha hátrafelé korcsolyázunk, ám elkövettünk egy kommunikációs-technikai hibát, ezért elszálltunk… – árulta el a csapatvezető. – Ami pedig a lányokat illeti: továbbra is tartom, hogy ebben a női sorban hatalmas potenciál van, ám még rengeteg finomhangolás vár ránk annak érdekében, hogy a csónak végre egy irányba induljon el.”

Eredmények

Szöveg: Kovács Erika. Fotó: ISU SHORT TRACK, HUNSKATE Média

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X