moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2024. augusztus 26.

Jelentős sportdiplomáciai és kimagasló sportjogi siker

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) 529 nappal a 2026-os téli olimpiai játékok rajtja előtt jelentős sportdiplomáciai és kimagasló sportjogi sikerről tájékoztatja a közvéleményt jelen közleményben.

A tiszta felkészülés és a doppingok nélkül versenyzés mindig is alapvető szempont volt a korcsolyasportokban – így természetesen a válogatott sportolók esetében is: szövetségünk elkövet és elkövetett eddig is mindent, hogy a magyar sport jó híre e tekintetben is sérthetetlen legyen, ennek pedig egyik alapvető feltétele, hogy a sport résztvevői tiszta eszközökkel, az előírt szabályoknak megfelelően dolgozzanak.

Ez az irányelvünk és hitvallásunk került veszélybe akkor, amikor Varnyú Alex rövidpályás gyorskorcsolyázó olimpikon biológiai útlevelében észlelt atipikus eltérések gyanúja miatt a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) doppingeljárást indított válogatott sportolónkkal szemben.

Az ISU az eljárás megindítását követően Varnyú Alex sportolói jogállását ideiglenesen felfüggesztette 2023 novemberében, és indítványozta a magyar válogatott sportoló négyéves eltiltását.

A MOKSZ szakmai és jogi beadványait értékelve és azokat elfogadva egy tíz hónapos eljárás végén az ISU fegyelmi bizottsága 2024. augusztus 23-án Varnyú Alexet felmentette a doppingeljárás során ellene felhozott vádak alól, és a sportolóval szemben az ISU által támasztott, meglehetősen súlyos, költségigényét is elutasította.

A sportoló felmentése sportdiplomáciai sikerként is értékelhető – a szakmai és jogi siker mellett. S olyan eredményként, amely megmutatta, a MOKSZ következetes munkát végez évtizedek óta, amelynek során zsinórmértéket jelent a tiszta, doppingmentes sport.

Ugyanakkor a néhány napja véget erő eljárás rámutatott arra is, hogy a tiszta felkészülés során még a leggondosabb figyelem és sportvezetés mellett is hatványozottan figyelni kell a versenyzők szakmai és jogi védelmére.

Az ISU fegyelmi bizottsága által meghozott határozat 18 nap múlva emelkedik jogerőre.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség köszönetét fejezi ki a szakmai csapatnak, különösen a szakértőknek, így kiemelten Dr. Zima Endre, Dr. Tállay András és Dr. Fülöp Gábor sportorvosoknak, valamint Dr. Nagy Zsigmond jogi képviselőnek. akik a hosszadalmas jogi eljárásban áldozatos, professzionális munkájukkal győzelmet értek el és a magyar korcsolyázó sport tisztaságát sikerrel megvédték.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X