moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. március 6.

Jászapáti Petra 500 méteren ezüstérmes, összetettben 4. a junior vb-n

Lengyelország adott otthon a 2018. évi rövidpályás junior világbajnokságnak, ahol a phjongcshangi olimpiai negyedik helyezett Jászapáti Petra szerepelt a legjobban, aki 500 méteren ezüstérmet, összetettben pedig a 4. helyet szerezte meg.

A közel 66 ezer lakosú lodzi vajdasági városban, Tomaszow Mazovieckiben, a hölgyek között indult a viadalon két phjongcshangi magyar olimpiai negyedik helyezett váltótag: Jászapáti Petra és Bácskai Sára Luca is.

„A hétvégi versenynek a 8 fős versenyzői csapattal úgy indultunk neki, hogy szeretnénk A-B döntős helyezéseket elérni, egyéniben és váltóban is a legjobbat kihozni a csapatainkból. A technikai értekezlet után már világossá vált, hogy vannak olyan távok – akár egyéniben, akár váltóban – ahol a szerencse nem kedvez a versenyzőknek, mivel a sorsolásokat nehezebb reálisan elkészíteni a szervezőknek, hiszen nincsen mindenkinek világranglista helyezése, illetve a váltónak semmilyen besorolása nincs. Így adódhatott, hogy a selejtezőből a lány csapat nem tudott a legjobb 8 közé kerülni a 4. legjobb idővel.  Egyéni távoknál is voltak rendkívül nehéz és nagyon könnyű futamok. Természetesen ez a verseny első részére volt jellemző. Az 1500 után már reális képet és valós erősorrend szerinti sorsolásokat kaptunk.  A fiú váltó szépen elmenetelt a B döntőbe, ugyan voltak hibák a váltásoknál. Végül még egy esés is befolyásolta a végeredményt. Pénteken mindhárom táv selejtező futamai lementek és egy nagyon hosszú fárasztó nap után már láttuk, mely távokon lehetünk majd eredményesesek.

A fiúknál Tiborcz Dániel, Sziklási András, Talabos Attila indultak egyéniben. Mindhármuknak voltak nagyszerű teljesítményei, de ugyanakkor kizárások, esések miatt az összetett eredményekben, sajnos nem tudtak a számukra reális helyeken végezni. Mindenképpen kiemelkedik a Sziklási Andris 1500m B döntőben elért 5. helye, mely végül a 11.helyezést jelentette neki ezen a távon, Tiborz Dani 500-on repült kétszer is egyéni csúcsot és remek  12. helyen zárt a 88 fős mezőnyben. 1000 méteren pedig Talabos Attila jutott a legmesszebb, aki egyéni csúcsot elérve 22. helyen zárt. Révész Gergővel kiegészülve pedig a váltó végül 7. helyet szerzett.

A lányoknál Bácskai Sára Luca az olimpiáról hazatérvén a fáradtsággal küzdve legjobban az 500-on tudott teljesíteni, ahol 17. helyen végzett, óriási meglepetést okozott Sziliczei-Német Rebeka teljesítménye, aki 1500 és 500 méteren is B döntős volt. 9. illetve 6. helyeket szerzett a 65 fős mezőnyben. Több alkalommal úgy előzte a koreai versenyzőket belülről, hogy a palánknál lévő edzők is csodálkozva néztek össze!  Legeredményesebben Jászapáti Petra teljesített a hétvégén. Az 1500-as A döntőről 1 századmásodperccel!! maradt le. A B döntőt utána nagyon okos versenyzéssel megnyerte. Talán ha jobban ismerjük a versenyző ellenfeleket, akkor más taktikai utasítással küldjük fel a jégre az elődöntőben, s akkor A döntőbe kerülhetett volna. 500-on nagyszerű menetelés után egy csodálatos ezüstérem került a nyakába, méltán megérdemelten. Sajnos, 1000 méteren egy igencsak vitatható kizárás miatt nem tudott az A döntőbe kerülni, így az összetett dobogós helyezés távolra került, de maradt még egy hajszálnyi remény, amihez nyerni kellett volna 1500-on a Superfinalban. Sajnos, a kialakult helyzetben többet kellett vállalnia az elől lévő korcsolyázásban, ami meglehetősen sokat kivett az erejéből, így a véghajrában 3. helyen ért célba. Ami az összetett 4. helyet jelentette neki.  Remek eredmények. Petra teljesítménye minden elismerést megérdemel! A lány váltó Tian Rixinnel kiegészülve 9. helyen zárt.

Nagyon sok tapasztalattal, élménnyel és tanulsággal tértünk haza. Ezeket megpróbáljuk hasznosítani a jövőben és folytatjuk a felkészülést az utánpótlással a Junior Európa Kupára.”

Edzők: Lakatos Tamás és Szabó Krisztián

 

A magyar eredmények az egyes távokon:

Nők:

500m
2 JASZAPATI Petra
6 SZILICZEI-NEMET Rebeka
17 BACSKAI Sara Luca
1000m
10 JASZAPATI Petra
17 SZILICZEI-NEMET Rebeka
19 BACSKAI Sara Luca
1500m
7 JASZAPATI Petra
9 SZILICZEI-NEMET Rebeka
24 BACSKAI Sara Luca

1500m szuperdöntő
3 1 28 JASZAPATI Petra HUN 2:24.877
Öszetett

4 JASZAPATI Petra
11 SZILICZEI-NEMET Rebeka
21 BACSKAI Sara Luca
3000m váltó

9. BACSKAI Sara Luca, JASZAPATI Petra, SZILICZEI-NEMET Rebeka, TIAN Rixin

Férfiak:

500m
12 TIBORCZ Daniel
TALABOS Attila
SZIKLASI Andras
1000m
22 TALABOS Attila HUN 3
55 TIBORCZ Daniel HUN 1
38 SZIKLASI Andras HUN PEN

1500m
11 SZIKLASI Andras
47 TIBORCZ Daniel
70 TALABOS Attila
Összetett

32 TIBORCZ Daniel
45 SZIKLASI Andras
64 TALABOS Attila

5000m váltó
7. SZIKLASI Andras, TIBORCZ Daniel, TALABOS Attila, REVESZ Gergo

A részletes eredmények itt megtalálhatóak.

Li-ning Seat Törley Artificer
X