moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2014. január 4.

Minden idők legsikeresebb Téli Universiadéja volt a trentói

A magyar egyetemi-főiskolás csapat minden idők legsikeresebb téli Universiadéját zárta december végén Trentóban – köszönhetően a korcsolyázók kitűnő szereplésének is.  (fotó: Célban a győztes váltó)

A 12 napig tartó rendezvényen Olaszországban a magyarok 3 érmet szereztek, egy aranyat, egy ezüstöt és egy bronzérmet. Egyéniben Heidum Bernadett rövidpályás gyorskorcsolyázó szerzett ezüstérmet, míg a férfi váltó arany, a női pedig bronzérmet, ugyanebben a sportágban.

2014_01_04_Trento_St_lany_bronz(fotó: Bronzérmesek taktikai értekezlete)

Az érmek mellett Top 10-es helyezéseket is szép számmal sikerült hazánk versenyzőinek begyűjtenie. Keszler Andrea, Béres Bence és Kis Benedek 5., Nagy Konrád 6., Berecz Anna összetettben 7., óriás műlesiklásban pedig 8. helyet szerzett. A Turóczi-Major jégtánc páros 10. lett.
2013_12_16_Trentel_NagyKonrad_2(fotó: Nagy Konrád verseny közben)

A téli Universiadén összesen 234 érmet osztottak ki, melyek 32 nemzet versenyzői között kerültek átadásra. Az éremtáblázat első helyén Oroszország végzett, 15 arany, 16 ezüst, és 19 bronzéremmel. A második legsikeresebb nemzet Lengyelország lett, harmadik helyen Dél-Korea végzett. Magyarország az éremtáblázat 20. helyén zárt, megelőzve többek között olyan, téli sportokban erősebb nemzeteket, mint például Norvégia és Hollandia.

Egyéniben 55 olyan sportoló volt, aki egynél több érmet gyűjtött, köztük Heidum Bernadett, aki az egyéni ezüst mellé a váltó tagjaként egy bronzot is szerzett.

Prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke így vélekedik a magyar csapat idei Universiadékon elért eredményiről: “A 2013-as esztendőben az egyetemi versenysport és szabadidősport is kitűnőre vizsgázott. Egyetemista bajnokaink Kazanyban és Trentinóban is az Universiadék történetének 40 év óta a legjobb eredményét érték el. Az 5 arany-, 3 ezüst- és 10 bronzéremből álló magyar mérlegre mindannyian büszkék lehetünk. A sportvezetőkön és az egyetemi élet irányítóin kívül olimpiai bajnokok sora állt a hallgatói sport fejlesztése mellé, többek között Faragó Tamás, Martinek János, Kovács Antal és Berki Krisztián. Velük és a hallgatókkal közösen 2014-ben is folytatjuk a Hajós Alfréd Terv megvalósítását.”

Magyarország a korábbi téli Universiadékon összesen 3 arany, 3 ezüst és 2 bronzérmet szerzett. A három aranyérem mindegyikét műkorcsolyában értük el. 1964-ben a Korda Györgyi – Vásárhelyi Pál jégtánc páros, 1966-ban pedig a Mató Edit – Csanádi Károly jégtánc páros által, a legutóbbit pedig 1970-ben Almássy Zsuzsa műkorcsolyázó révén. Ezüstérmet utoljára 2001-ben Zakopánéban Zarándy András snowboardos, bronzot pedig az előző, 2011-es erzurumi Universiadén a női rövidpályás gyorskorcsolyázó váltó.

2014_01_04_Trento_Jegtanc(fotó: A Turóczi – Major páros)

A Nemzetközi Fair Play Bizottság, élén Dr. Kamuti Jenő elnökkel, szokás szerint díjazta a sportszerű cselekedeteket. A záróünnepségen Fair Play diplomát kapott Paolo Bouquet, a Szervező Bizottság alelnöke, Antonella Bellutti, a trentói önkéntesek vezetője, kétszeres olimpiai bajnok, valamint Anna Povaliaeva orosz sífutó. A Trentino tartományban megrendezett versenyen Povaliaeva a nagyon gyors kezdés után többször elesett, majd újra és újra felállt, és ment tovább. Noha az egészsége is kockán forgott, ő utolsó erejével is küzdött csapatáért. Végül beért a váltóhelyre, de utána kórházba kellett szállítani. Alapos kivizsgálás után szerencsére gond nélkül visszatérhetett csapatához.
2014_01_04_Trento_Fair_play
(fotó: Dr. Kamuti Jenő jobbról Anna Povaliaevával)

A trentói Universiadé a virtuális világban is kiemelkedő eredményt produkált: 15 186 Like-ot gyűjtött a facebookon, ezzel minden korábbi Universiadét túlszárnyalt. A Twitteren 1 450 bejegyzés említette a Trento 2013-at, így elérve mintegy 3,7 millió felhasználót, a nagyjából 2 000 követőn keresztül. De a legnagyobb eredményt az esemény hivatalos weboldala könyvelhette el, több, mint 1 millió oldalletöltéssel a 271 000 látogató által – melynek 75% Olaszországon kívüli volt. Ez utóbbi adat példázza legjobban, hogy egy ilyen kiemelkedő rendezvénynek, mint az olimpia utáni második legnagyobb multisport eseménynek mekkora hatása van a rendező országra, és annak külföldi megítélésre.

A magyar korcsolya válogatott ezúton külön is megköszöni a MEFS és Kovács György, valamint Karger Kocsis László mindenre kiterjedő segítségét!

Deregán Gábor
Fotó: Kovács György / MEFS

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X