moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. március 13.

Kéz a kézben

Hosszú távú, komoly összefogásban gondolkodik a kínai és a magyar korcsolyaszövetség – ennek jegyében két kollégájával Budapestre látogatott Ni Huj-csung, a Kínai Olimpiai Bizottság alelnöke és a Téli Sportok Hivatali Központjának főigazgatója. Miután megtekintették a hónapok óta itt készülő kínai short trackesek edzését, a sportvezető háláját fejezte ki Schulek Csabának azért, hogy a MOKSZ befogadta csapatukat, és a felek megegyeztek abban, hogy minden téren kölcsönösen segítik egymást.

Nagyon sokat profitálhat a magyar korcsolyasport abból a protokollárisnak induló, de barátivá váló találkozóból, amelynek keretében Schulek Csaba, a MOKSZ ügyvezető igazgatója Budapestre látogató kínai csúcsvezetőkkel egyeztetett. A megbeszélésen Ni Huj-csung, a Kínai Olimpiai Bizottság alelnöke és a Téli Sportok Hivatali Központjának főigazgatója, valamint a nemzeti válogatott ellátásáért felelős részleg igazgatója, Hszing Suo és a nemzetközi kapcsolatok részlegének ügyvezetőigazgató-helyettese, Liu Csen mellett Csang Jen-mej, a kínai short trackesek csapatvezetője, Lina Zhang, a magyar olimpiai keret vezetőedzője és Váradi Orsolya ügyvezetőigazgató-helyettes is részt vett.

Schulek Csaba, Csang Jen-mej, Ni Huj-csung, Lina Zhang, Váradi Orsolya, Liu Csen és Hszing Suo

Ni Huj-csung hangsúlyozta: rendkívül hálás azért, hogy a magyar szövetség ilyen vendégszeretően fogadta a hosszú távon Budapesten edző kínai short track csapatot, és a sportolóik ilyen kiváló körülmények között készülhetnek. „Most, hogy láttam az edzésüket, elmondhatom, hogy teljes mértékben elégedett vagyok. Tudom, hogy sok nehézséget kellett megoldaniuk az érdekünkben, ezért a Kínai Olimpiai Bizottság és a gyorskorcsolya-szövetség nevében is szeretnék újra és újra köszönetet mondani a lehetőségért.”

Ni Huj-csung és Lina Zhang a kínai short track csapattal

Schulek Csaba biztosította az alelnököt arról, hogy a MOKSZ a jövőben is szívesen látja a kínai sportolókat, akik a hat jégpályát magában foglaló Nemzeti Korcsolyázó Központ (NKK) megépülése után még nagyobb számban érkezhetnek. A sportvezetők rendkívül izgalmasnak találták az NKK eléjük tárt terveit, sőt, amikor szövetségünk ügyvezető igazgatója a százéves, műemlékvédelem alatt álló Récsei Center – egykori buszpályaudvar – területére tervezett jégpályáról beszélt, kiderült, hogy a két országban még a korcsolyapályák kialakítását tekintve is hasonlóan gondolkodnak.

„Érdekes, hogy az ipari műemléket említette, ugyanis nálunk van egy jégpálya, amelyet egy régi vasgyár helyén létesítettek – mondta Ni Huj-csung, aki többször is kiemelte: rendkívül fontosnak tartja a két ország nagy múltra visszatekintő barátságának ápolását, amelyben egyfajta hídként funkcionál Lina Zhang Magyarországon végzett munkája és a Liu testvérek félig kínai származása. – Kínában Vu Ta-csing után Liu Shaolin Sándor a legelismertebb gyorskorcsolyázó. Büszkék vagyunk arra, hogy félig kínai, és az egyik edzője is hazánk szülötte.”

Schulek Csaba az NKK terveit mutatja Ni Huj-csungnak

Szövetségünk ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a világversenyek és az edzőtáborok révén vendégszerető nemzetünk egyre fejlődő turizmusának egyik legfontosabb bástyája a sport. „Az NKK olyan nemzetközi bázis lesz, ahonnan jó versenyélményekkel és szakmai tudással feltöltekezve lehet majd hazatérni” – tette hozzá arra utalva, hogy a MOKSZ már most több ISU-rendezvényre pályázik az NKK-val.

A téli sportokért felelős alelnök meglepően őszinte reakcióval felajánlotta segítségét esetleges kínai szponzorok felkutatásában és a nemzetközi sportdiplomácia erősítésében, hogy – főleg az NKK megépülése után – a két szövetség együtt tudjon lobbizni nagy események Magyarországon való megrendezéséért, egyúttal hivatalosan meghívta a MOKSZ delegációját Pekingbe, hogy megismerkedjenek a kínai szövetséggel és a 2022-es olimpia helyszínével.

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Tumbász Hédi

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X