moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2023. február 10.

Isten Veled, Gyuri bácsi!

Életének 90. évében elhunyt Czakó György, háromszoros magyar bajnok műkorcsolyázó, olimpikon, MOKSZ Életműdíjas sportoló, edző, a Budapesti Korcsolyázó Egylet elnöke.

Gyuri bácsi. Mindenki csak így hívta a jégpályán. 

Czakó György 1933. július 11-én született Budapesten. Gyermekorvos ajánlására kezdett el 6 évesen korcsolyázni, az 1950-es években meghatározó alakja volt a hazai műkorcsolyának, verhetetlen technikájával pedig az iskolázás egyik legnagyobb alakja volt és egy ugrást is elneveztek róla (Czakó ugrás). 

Az egész élete a korcsolyasport körül forgott. Európa-bajnokságon, világbajnokságon és olimpián is képviselte hazánkat, a varsói főiskolai világbajnokságon pedig ezüstérmet nyert. A Magyar Jégrevü szólistájaként számos műsorban, több száz előadáson kápráztatta el a közönséget és egy filmben (Napfény a jégen) is szerepelt. A Jégrevü megszűnését követően gépészmérnökként dolgozott, szabadidejét pedig edzősködéssel töltötte. Edzője volt lányának, Czakó Krisztinának, aki az 1990-es években hétszeres magyar bajnok és Európa-bajnoki ezüstérmes lett. 

Ilyen feledhetetlen örökséget hagyott maga után Gyuri bácsi. Utolsó napjáig tevékenyen részt vett az egyesület és tanítványai életében, a jégpálya levegője volt neki az élet maga. Aki egyszer műkorcsolyázó volt, örökké az is marad, Gyuri bácsira ez hatványozottan igaz. Nagyon fog hiányozni nekünk. Köszönjük a sok emléket és a feledhetetlen pillanatokat, Gyuri bácsi!

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség osztozik a gyászban, emlékét megőrizzük!

HUNSKATE Media

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X