moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. október 10.

Hideg jégből meleg vizet

Zseniális ötlet megvalósításának láttak neki Szombathelyen: a strand területén a városvezetés és a helyi jégkorongcsapat összefogásával modern, a medencékre néző, minden igényt kielégítő fedett jégpálya épül, melynek hőcserélős szivattyúrendszere a jég hűtésekor keletkező hővel a strand vizét melegíti.

Szombathelyen jelenleg november közepétől február végéig lehet korcsolyázni a strand oldalában működő nyitott jégpályán. Jövő ősszel azonban megváltozik a helyzet, ugyanis egy impozáns, hét öltözővel és panorámás konditeremmel felszerelt, legalább 450 fő befogadására képes jégcsarnokot vehetnek birtokba, amely a jelenlegi pálya mellett kap helyet. A kétmilliárd forintból megvalósuló beruházás közvetlen közelében pedig a sportlétesítmények kiszolgálására is alkalmas, 100 szobás szálloda épül majd.

A MOKSZ ügyvezető igazgatója, Schulek Csaba, valamint a két ágazati sportigazgató, Telegdi Attila és dr. Vardanjan Gurgen konzultációs sorozatának újabb állomásán megtekintette a vasi megyeszékhelyen megkezdett építkezést, és eredményes megbeszélést folytatott a korcsolyasport jövőjéről az önkormányzat, a kivitelező cég, valamint a helyi tagszervezet képviselőivel. A találkozón a két alpolgármester, Koczka Tibor és Molnár Miklós, a Szova Zrt. vezérigazgatója, dr. Németh Gábor, illetve a Korcsolyázó Diáksport Egyesülettől (KDSE) Karvalits Gábor elnök és Mesterházy Imre mesteredző vett részt.

Az alpolgármesterek kifejtették: a város a 110 000 fős kistérségben 1,1 milliárd forintot költ a sportra. Szívügyük, hogy olyan szakemberek irányítsák a létesítményeket, akik az üzleti szempontokat tartják szem előtt, ezáltal az intézmények költséghatékonyan és mindenki örömét szolgálva működhetnek. Az önkormányzat ugyanis maga menedzseli a taofeltöltést, így segíti a jégkorong-egyesületet, ugyanakkor a jövőre nézve biztosítja a sokoldalú üzemeltetést és felhasználást.

„Szombathely vezetése szeretné, hogy minden gyerek sportoljon valamit, ezért a Sport XXI támogatás kapcsán a hokisokkal közös korcsolyaoktatást tervez az óvodásoknak, hogy kiderüljön, kit melyik irányba orientáljanak. Ahhoz pedig, hogy a jégidők elosztása ne keltsen feszültséget, tőlünk várnak segítséget. Ezért a Magyar Jégkorong Szövetséggel közösen létrehozunk egy, a jégkorong, a gyorskorcsolya és a műkorcsolya egy-egy képviselőjéből álló bizottságot, ami szakmai alapon nyugvó jégbeosztást javasol az önkormányzatnak. Köszönjük és minden erőnkkel támogatjuk a város azon célkitűzését, hogy sokoldalú és eredményes munka folyjon az új jégpályán” – mondta Schulek Csaba.

A jégcsarnok látványtervei ITT tekinthetők meg.

(Bruckner Nóra)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X