moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2013. november 20.

EMMI-MOB-MOKSZ közös sajtótájékoztató

2013_11_20_EMMI_MOB_MOKSz_sajtaj_1
Sajtótájékoztató a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségben

Simicskó István, sportért és ifjúságért felelős államtitkár a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy hárommilliárd forintos támogatást kap az államtól 2020-ig a magyar korcsolyasport, amely az idén 200 millió forinthoz jut. Emellett azt is hangsúlyozta, hogy a sportágban dolgozó edzők közül három került be a kiemelten támogatottak közé, a versenyzők közül pedig négyen kaptak Magyar Sportcsillagok-ösztöndíjat.

Kósa Lajos, a MOKSZ elnöke a szövetség átalakított szervezeti felépítéséről, illetve a létesítményfejlesztési koncepcióról beszélt, s külön kiemelte, hogy szükségünk lenne a mostaninál megfelelőbb sportorvosi háttérre. Példaként a kanadai válogatottat említette, ahol kis túlzással egy versenyző felkészítésére fordítanak annyit, mint nálunk egy egész válogatottra.
“Az elnökség összetételét megújítottuk, s az új alapszabályban rögzítettük, hogy a MOKSZ olimpiai ciklusokban gondolkodjon, korábban ugyanis ez nem így volt” – mondta Kósa Lajos. “Ez természetesen azt jelenti, hogy a jövő februári szocsi játékok után tisztújításra kerül sor a szövetségben.”
Az elnök azt mondta, Debrecenben és Jászberényben már megkezdődött a korcsolyázásra alkalmas létesítmények fejlesztése, Győrrel, Kecskeméttel és Péccsel pedig már tárgyalnak hasonló tervekről.
“A célunk az, hogy a központ, azaz Budapest mellett kialakuljon négy-öt nagy vidéki bázis” – jelentette ki Kósa Lajos.
“A rövidpályás gyorskorcsolyázóink a megszerezhető tíz kvótából nyolcat begyűjtöttek, de a férfi váltót ért, szerintünk méltánytalan bírói ítéletekkel kapcsolatban még vannak terveink” – mondta Kósa Lajos.

Medvegy Iván a MOB szakmai főmunkatársa elmondta, hogy Londonban prezentálta a MOB a sportágak fejlesztési koncepcióját, és immár kijelenthető, hogy alig több, mint egy évvel utána jól haladnak a sportágak. A MOB célja, hogy több ezer, több tízezer gyerek kezdjen el sportolni.
2013_11_20_EMMI_MOB_MOKSz_sajtaj_2

A szerdai sajtótájékoztatón Bálint Csaba a pontozásos sportok ágazati igazgatója a “Gyere korizni!” elnevezésű utánpótlás-program részleteit ismertette. “A 4-7 éves korosztályt szólítjuk meg a programban, amely Budapesten, Szegeden és Miskolcon már működik” – tette hozzá.

Darázs István a gyorskorcsolya ágazati igazgatója a Short Track utánpótlás 1998 óta működő rendszeréről, a sportiskolákkal meglévő és fejleszteni kívánt együttműködésekről, valamint a válogatott legutóbbi kvalifikációs eredményiről adott tájékoztatást.
2013_11_20_EMMI_MOB_MOKSz_sajtaj_3

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X