moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2013. október 2.

Erő és elegancia elegye

2013_10_02_This_Finnland_cikk
Ezzel a címmel olvasható cikk a thisisFINLAND portálon a világszerte egyre népszerűbb szinkronkorcsolyázásról. A sportág közkedveltségéhez hozzájárul, hogy egyszerre van jelen benne a sebesség, a mozgás, a zene és a koreográfia.

Katariina Luotonen szinkronkorcsolyaedző szerint részegítő élmény, mikor az ember végigszáguld a jégpályán. A szinkronkorcsolya ráadásul sokoldalú sport, mert módot ad az önkifejezésre a zene és a mozgás révén, jó korcsolya- és tánctudást igényel, erőnlét és kecsesség egyaránt szükséges hozzá.

A korcsolyázás minden korosztály körében kedvelt sport Finnországban. Olyan alapkészségnek számít, mint az úszás vagy a kerékpározás. A gyermekek más egész kis korukban megtanulnak korcsolyázni, erre a hosszú telek és a rengeteg korcsolyapálya és jégcsarnok remek lehetőséget teremt. Országszerte számos sportklub nyújt lehetőséget a műkorcsolya, jégtánc és szinkronkorcsolya alapjainak elsajátítására és magasszintű művelésére.

A szinkronkorcsolyázás népszerűsége az 1990-es évek óta folyamatosan növekszik. Olyan csoportos sportról van szó, amelyben 8-20 korcsolyázó mutat be egy közös programot. “Csoportsportról lévén szó, a csapattagok együtt készülnek, egy célért dolgoznak. A csapattársak támogatása, a közös élmények, legyen szó akár sikerről, akár kudarcról, örömről vagy bánatról, mind mind olyan dolgok, amelyek egész életedben elkísérnek.” – véli Luotonen.

Az angol nyelvű cikk itt olvasható a thisisFINLAND-on,

Videó a 2013-as bostoni világbajnokságon győztes finn csapat remek programjáról:

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X