moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. december 8.

Újabb „rekord”

Parádé a jégen Sanghajban: vasárnap Liu Shaolin Sándor győzött 500 méteren, Liu Shaong ezüstérmes lett 1000 méteren, és a második helyen végzett a férfiváltó is a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának negyedik állomásán.


Újabb fejezet íródott a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázás aranykönyvében: korábban még sohasem fordult elő, hogy egy magyar koris egyazon világkupa-viadalon kétszer is megnyerje ugyanazt a számot.

Liu Shaolin Sándornak sikerült!
A világkupa-sorozat sajátossága, hogy minden állomáson egy-egy távot kétszer rendeznek meg, és ez Sanghajban az 500 méter volt, amely egyébként az idősebbik Liu kedvenc távja.

Önmagában persze mindez még kevés lenne, ahhoz, hogy szombaton és vasárnap is győzni tudjon a sanghaji vk-viadalon a sprinttávon, kellett az a bizonyos bajnok gén, merthogy erre tényleg csak az igazi klasszisok képesek.

Vasárnap egyébként Shaolin még az utolsó kanyarban is az utolsó helyen korcsolyázott az ötszázs fináléban, de nagyon jól helyezkedett, így létezett olyan forgatókönyv is, hogy belülről előzni tudja a két, egyébként egymás haladó riválisát, a dél-koreai Li Dzsun Szeot és a kazah Abzal Azsgalijevet – azt már sohasem tudjuk, mindez így lett volna-e, merthogy a dél-koreai és a kazah összeakadtak, Shaolin pedig az élre került.

És nyert.

„Boldoggá tesz, hogy enyém ez a rekord. A szerencse is mellém állt ebben a fináléban, ez tény, ráadásul egész hétvégén fáradtnak éreztem magam, hogy mégis sikerült mindkét napon megnyernem az ötszázas döntőt… Ezért hívnak Liu Shaolin Sándornak” – nyilatkozta a tőle megszokott magabiztossággal az idősebbik Liu.
És igaza van. Mert ilyen duplázására tényleg csak az igazi klasszisok képesek.

Ahogyan arra is, amit Liu Shaoang „művelt” Sanghajban is, és persze előtte, Nagojában: négy távon indult, négy érmet szerzett – vasárnap Sanghajban ezer méteren a második helyen végzett.

„Ebben a sportágban négy távon elindulni és négy érmet szerezni, valami egészen döbbenetes teljesítmény – jegyezte meg Bánhidi Ákos, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere. – Sanyi valóban fáradt volt az elmúlt napokban, de szépen kimászott a hullámvölgyből, és javuló formát mutatott. Ha nem akaszkodik össze a két rivális, lehet, hogy nincs meg az arany, viszont mindenki számára példaként állítható, és becsülendő, milyen higgadtan és nyugodtan korcsolyázta végig Sanyi ezt a vasárnapi ötszázas döntőt.”

Aztán jött a csodaszép befejezés: a nap végén Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Krueger Cole, Oláh Bence összeállítású férfiváltó odaért a második helyre – így, ebben az összetételben és a korábbitól eltérő futási sorrendben (a befejező emberünk Shaoang volt Sanghajban) ezüstérmet szerezni egy ilyen erős mezőnyben, minden dicséretet megérdemel, egyúttal mutatja, hogy a magyar short trackben van jócskán muníció. Ezúttal az oroszok egy kevéssel megelőzték a mieinket, ám emiatt egyáltalán nem kell keseregnünk.

„Volt már, hogy elkaptuk ezt a nagyon erős orosz váltót, ezúttal ők nyertek. Az biztos, hogy ebben az olimpiai ciklusban az oroszok komoly ellenfeleink lesznek, de nem csak ők. A fiúk higgadtan, szépen dolgoztak a döntőben, remek eredmény ez a második hely” – értékelt a csapatvezető.
A magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott a következő verseny a január 24. és 26. közötti debreceni Európa-bajnokság lesz.

Eredmények

HUNSKATE Média / Kovács Erika

Li-ning Seat Törley Artificer
X
X