moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. február 9.

Shaolin összetett vk-első ötszázon!

Szombaton egy arany és egy ezüst, vasárnap egy ezüst és egy bronz volt a magyar short track csapat „termése” a drezdai világkupaversenyen. Ehhez jött egy abszolút elsőség: Liu Shaolin Sándor az ötszáz méteres táv összetett vk-győzelmét is begyűjtötte.

A magyar szempontból fantasztikus szombatot (a vegyes váltó arany-, és Liu Shaolin ezüstérme ezer méteren) egy remek vasárnap követte a drezdai világkupaversenyen: Liu Shaolin Sándor ezúttal ötszáz méteren ért oda a második helyre, míg Krueger John-Henry megszerezte első egyéni érmét is magyar színekben – a fiatalabbik Krueger 1500 méteren végzett a harmadik helyen.

„Hogy John-Henry »éremkész« állapotban van, már szombaton is mondtam, mert láttuk, tapasztaltuk, hogy tényleg így van – akkor még egy lökés miatt az ezerötszázas elődöntőben a kizárás sorsára jutott, ám aztán vasárnap ugyanezen a távon bizonyította, nem véletlenül éreztük úgy, hogy odaérhet a dobogóra. Nagyszerűen futott már az elődöntőben is, aztán a fináléban is bizonyított, megérdemel minden elismerést” – mondta el Bánhidi Ákos csapatvezető.

Ugyanilyen szuperlatívuszokban beszélhetünk Liu Shaolin Sándor drezdai produkciójáról, hiszen a szombati arany és ezüst után vasárnap ötszázon ismét bizonyította, hogy a világ legjobbjai közé tartozik.

„Próbáltam végig higgadt és nyugodt maradni, annak pedig nagyon örülök, hogy ezúttal jól döntött a bíró – utalt Shaolin arra, hogy bár a döntő végén a harmadik helyen ért célba, ám az éppen vele szemben szabálytalankodó dél-koreai Hvang Tae Heont „kikapta” előle a zsűri, így Shaoliné lett az ezüstérem. – Hétszer indultam a világkupa-sorozatban ötszáz méteren, háromszor győztem, kétszer második lettem, ez egyértelműen azt mutatja, hogy egyre stabilabb vagyok a sprinttávon. Ennek köszönhetem az összetett vk-elsőséget is ötszázon. Talán nem véletlen az sem, hogy egyre jobban megszeretem az ötszáz méteres távot.”

Bizony, bizony, Liu Shaolin Sándor (és persze a magyar csapat) duplán örülhetett Drezdában, merthogy az ezüst mellé az idősebbik Liu begyűjtötte az összetett vk-győzelmet is a sprinttávon, s tette mindezt úgy, hogy a világkupa-sorozat utolsó állomására, a péntektől vasárnapig tartó dordrechti viadalra már el sem utazik olimpiai, világ- és Európa-bajnokunk.

„Hogy Sanyi a váltóarany mellé Drezdában begyűjtött két egyéni ezüstérmet is, önmagáért beszél” – jegyezte meg Bánhidi Ákos.

A világkupa-sorozat tehát Dordrechtben zárul – azon a versenyen nem teljes csapattal veszünk részt: a szakmai stáb úgy ítélte meg, hogy a válogatott több tagja jobb, ha megkezdi a felkészülést a március 13. és 15. közötti szöuli világbajnokságra.

EREDMÉNYEK

HUNSKATE Média / Kovács Erika – Fotó: ISU Short Track, Gémesi Balázs

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X