moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2023. január 26.

Ifjú short trackeseink hét éremmel „melegítettek” a junior világbajnokságra

Január 21. és 28. között Olaszországban, Friuli-Venezia Giulia tartományban rendezik a XVI. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált. A téli EYOF-on a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók már az első napokban az élre repítették Magyarországot az éremtáblázaton! Ifjú reménységeink azonban nem dőlhetnek hátra, hiszen péntektől-vasárnapig már a drezdai junior világbajnokságon bizonyíthatják tehetségüket.

Szigeti Dóra és Major Dominik is dobogóra állhatott az első versenynapon, az 1500 méteres futamban, Dominik az első, Dóra pedig a harmadik helyen végzett. Haltrich Luca épphogy lecsúszott a dobogóról, így a negyedik pozíciót szerezte meg. A második versenynapon az 500 méteres futamok következtek, ahol ismét dupláztak, vagyis két dobogós helyezést értek el a magyar fiatalok. Haltrich Luca aranyéremmel, míg Szigeti Dóra ezüstéremmel a nyakában ünnepelhetett. A fiúknál Jancsó Zalán ötödik lett. A rövidpályás korcsolyázók versenyének zárónapján minden összejött, sőt, egyenesen taroltak a mieink. Szigeti Dóra és Major Dominik 1000 méteren utasította maga mögé a mezőnyt és a magyar mix-váltó sem talált legyőzőre! A fiatalok edzője, Lakatos Tamás boldogan és elégedetten összegezte tanítványai teljesítményét.

„Úgy érkeztünk az téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra, hogy szeretnénk jó eredményeket elérni és ez már az első napon sikerült is, hiszen Major Dominik megnyerte az 1500 méteres futamot, Szigeti Dóra pedig bronzérmet szerzett. Kellőképpen sikerült megalapozni a hangulatot, ami még jobban motivált bennünket. A második versenynapon ott folytattuk, ahol az első napon abbahagytuk, két magyar érem született, de a csúcs kétségkívül a záró nap volt, hiszen a három megszerezhető aranyéremből, mindhármat sikerült elhoznunk! Megnyertük az 1000 méteres lány, az 1000 méteres fiú futamot és a váltóban is a dobogó tetejére állhattunk – összességében nagyon elégedett vagyok. Hét érmet nyertünk a megszerezhető tizenháromból, ami szenzációs teljesítmény, nagyon büszke vagyok a gyerekekre, akik nagyon éretten, fegyelmezetten és taktikusan versenyeztek! Az egész versenyre jellemző volt, hogy minden egyes futamban törekedtek arra, hogy 100%-on teljesítsék a megbeszélteket. Természetesen nem mindig sikerült, de ez benne van ebben a sportban, és mint tudjuk, a jég csúszik… Kifejezetten büszke vagyok és elégedett a látottakkal, nagyon örülök, hogy ilyen eredményeket értek el a fiatalok” – értékelte a magyar ifjúsági rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott EYOF-szereplését Lakatos Tamás.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott tehát hét éremmel – öt arannyal, egy ezüst- és egy bronzéremmel zárta a XVI. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, péntektől-vasárnapig pedig már a junior világbajnokságon versenyeznek fiataljaink.

„A junior világbajnokság azért egy merőben más verseny, mint az EYOF volt, hiszen itt már a legerősebb nemzetek is képviseltetik magukat. Egy jóval fiatalabb csapattal indulunk a világbajnokságon, de igyekszünk itt is mindent megtenni annak érdekében, hogy sikereket érjünk el. Valamennyi válogatott versenyzőknek igyekszünk rövid-, illetve hosszú távú célokat kitűzni, így minden verseny előtt bekérünk tőlük egy „kívánságlistát”, hogy mit szeretnének elérni ezeken a versenyeken. A mostani listákról előzetesen csak annyit, hogy kifejezetten jól és reálisan látják a helyzetüket. Nagyon szeretném, hogy jól szerepeljenek és biztos vagyok benne, hogy mindent is meg fognak tenni ennek érdekében!” – bizakodott a fiatalok edzője.

EREDMÉNYEK

XVI. EURÓPAI IFJÚSÁGI OLIMPIAI FESZTIVÁL

Olaszország – Friuli-Venezia Giulia, 2023. január 21-28.

Női 1500m

Szigeti Dóra 3. hely, Haltrich Luca 4. hely

Férfi 1500m

Major Dominik 1. hely

Női 1000m

Szigeti Dóra 1. hely,

Férfi 1000m

Major Dominik 1. hely

Női 500m

Haltrich Luca 1. hely, Szigeti Dóra 2. hely

Férfi 500m

Jancsó Zalán 5. hely

Mix-váltó

TEAM Hungary 1. (Haltrich Luca, Szigeti Dóra, Jancsó Zalán, Major Dominik)

A program és az eredmények ide kattintva érhetők el.

HUNSKATE Media

Fotó: MOB-media

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X