moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2013. december 18.

Első Universiadénk – Kónya Zsófia és Burján Csaba

A téli Universiadén részt vevő magyar short track csapat két legfiatalabb tagja Kónya Zsófia, és Burján Csaba. Mindketten idén érettségiztek, majd sikerrel felvételiztek felsőoktatási intézménybe.

Kónya Zsófi

– Túl vagy az első versenynapon az Universiadén.
– Igen, indultam 1500-on. Nehéz futamba kerültem, és kicsit talán el is taktikáztam. De lesz ez még jobb is. Csütörtökön 1000-en, és a váltóban is rajthoz állok. Kínával, Kanadával és Lengyelországgal vagyunk együtt, mi a 4-es, külső pályáról rajtolunk. A váltóval a 4 közé kerülést reálisnak gondolom, és nagyon bízok egy éremben is.

– Ismered az ellenfeleket?
– Azt kell mondjam, hogy nem mindegyiket. Sok a fiatal, akiknek egy részét korábbról ismerem junior versenyekről, de van pár, akit még nem láttam. Főleg az ázsiai csapatokban.
2013_12_18_Konya_Zsofia
– Voltál már Trentoban?
– Itt még nem. A közelben van Baselga di Piné, ahol most a gyorskorcsolya versenyeket rendezik, ott voltunk már korábban versenyen. És sokszor edzőtáboroztunk Bormioban is, ami szintén a közelben van. Én személy szerint szeretem Olaszországot, van hangulata. Egyik nap láttam valamennyit Trentoból, mert elmentünk futni a folyópartra.

– Túl vagy az érettségin. Hova felvételiztél?
– A BGF turizmus és vendéglátás szakára.

– Mint fiatal versenyzőtől kérdezem, hogy emlékszel még az első lépéseidre a jégen?
– Hogyne! 8 éves korom óta korcsolyázom. Az edző nagyon hamar kiszúrta Szegeden, hogy érdemes lenne short trackeznem, úgyhogy szinte első perctől erre edzek.

Burján Csaba

– Neked milyen volt az első Universiadés napod?
– Kicsit hasonló, mint Zsófié. A negyeddöntőben egy előzés nem jött jól ki és elestem. A váltóval viszont rendben vettük az akadályt. A következő körben a váltó az oroszokkal, ukránokkal és az olaszokkal találkozik, reális cél a négy közé kerülés.

– Általában mennyire érzed erősnek a mezőnyt?
– Elég közel vannak a csapatok tudásban egymáshoz. Egy Világkupán erősebb mezőny szokott lenni, de néhány itt levő új arc, mint feltörekvő versenyző is lehet veszélyes bárkire.

– Mit sikerült eddig megtapasztalni az Universiade hangulatából?
– Nem sokat. Szerettem volna elmenni más magyar érdekeltségű versenyekre, de nem fér bele az időnkbe. Ugyanígy kimaradt a nyitó ünnepség, és a záró ceremónián sem leszünk ott. Ilyenkor az olimpia előtt nagyon feszes a program, ráadásul most jönnek az év végi ünnepek is.
2013_12_18_Burjan_Csaba
– Te hova felvételiztél?
– Én az ELTE természettudományi karára, matematika szakra.

– Érdekelne, hogy nálad mikor jött a korcsolyázás képbe?
– Érdekes módon nagyjából akkor, amikor Zsófinál is. Pécsi vagyok, ott kezdtem korizni. Annyi különbséggel, hogy nálam kicsit később kezdődött a short track.

– Látsz magad körül sok leendő Universiade résztvevőt?
– A gyerekek szoktak menni diákolimpiákra, ott sokan vannak. Igazság szerint a nehéz megtartani a gyerekekben, a kedvet, a lelkesedést, a kitartást. De igen látok, nagyjából évenként egy-egy tehetség felbukkan.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X