moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. február 11.

Egy ország súlya a vállamon

176. Szép, magas szám. Ez áll aranyba foglalva a Magyar Olimpiai Bizottság összes kommunikációs felületén. Sportolóink ennyi olimpiai aranyérmet nyertek az első, 1896-os modern kori játékok óta – ám ezek közül egy sem téli. S most a phjongcshangi ötkarikás játékokon, nyíltan kimondva azt várja a közvélemény a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázóktól…”, hogy olimpiai aranyérmet szerezzenek. A fülekben pedig ott zakatolhat Deniz Halhatatlanok című számának szövege, ezúttal kérdő hangnemben: egy ország súlya a vállamon – bajnoknak születtem, így… vállalom?

A megnyitó utáni első nap szinte teltház van a Gangneung Ice Arenában, közel 12.000 fő. Nem csoda, hiszen a dél-koreaiak itt várják a legtöbb érmet versenyzőiktől. A férfiaknál 1500 méteren már bajnokot avatnak, a nőknél 500-on selejtezőket rendeznek, női 3000m váltóban pedig eldől, ki juthat az „A” döntőbe. Fiaink közül Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Burján Csaba kap lehetőséget, a lányoknál Jászapáti Petra és Keszler Andrea léphet jégre, a női váltó pontos összeállítását pedig még nem tudni. A hazai sajtóban viszont már öles szalagcímmel hirdetik: „Már az első napon érmeket szerezhetnek a magyarok a téli olimpián!”

És kezdődnek a futamok. Liu Shaolin Sándor kezd a magyarok közül, simán nyeri selejtező futamát az 1500m tavalyi világbajnoka, a kanadai Samuel Girard előtt. Néhány futammal később öccséért kell szorítani, az élete első olimpiáján versenyző Liu Sahoang egy kisebb lökdösődésbe keveredik, és visszaesik a negyedik helyre, ezzel kiesne a versenyből – így is marad a sorrend célbaérkezésig. Majd feszült várakozás: hosszas videóelemzés után végül kizárják a japán Kazuki Yoshinagát, megvan a harmadik, továbbjutást érő hely! Rögtön utána jön Burján Csaba, aki szintén most szerepel először olimpián. Neki ez talán a leggyengébb távja, inkább sprinter alkat. 5. helyen végez, így nem elődöntőzhet, a vegyes zónában azonban pozitívan értékel.

Csak egy rövid szünet, jégfelújítás, és már jönnek is a lányok. 500m, rövid táv, rövid idő: 42.335 a női világcsúcs. A robbanékony versenyzők előnyben, rengeteget számít a jó rajt. A harmadik téli olimpiáján induló Keszler Andrea rutinosnak számít az egész mezőnyben. Nehéz futamot kapott, Európa két legjobbjával, az olasz Arianna Fontanával és a holland Suzanne Schultinggal is egy futamba került, valamelyiküket maga mögé kell utasítania a tovább jutáshoz. Eldörren a startpisztoly és – megremeg a lába. Az első kanyar előtt kicsúszik. De szerencséje van, a mezőny még nem érte el a jelzőbóját, így a szabályok szerint visszahívják a futamot. Másodszorra már nem hibázik, remekül kapja el a rajtot, és végig tartja Fontana tempóját. Schulting viszont ront, kiesik, majd a lassacskán lemaradozó brit lány is elesik, így egyértelmű: Keszler Andrea ott lehet a negyeddöntőben! Van öt futamunk kifújni magunkat, mielőtt ismét tövig rághatjuk a körmeinket Jászapáti Petrát buzdítva. Neki egy kicsivel könnyebb mezőny jutott, a dél-koreai ász, Minjeong Choi mögötti második hely nem tűnik elérhetetlennek, az orosz Emina Malagichot és a brit Charlotte Gilmartint kell hozzá megelőzni. Ám Gilmartin rosszul lendíti a kezét, ezzel megbillenti az előtte korcsolyázó Petrát, majd elveszíti az egyensúlyát, kisodorja Malagichot és egyetlen szempillantás alatt mindhárom lány a szivacsban találja magát. Petra kap észbe elsőként, mire a többiek magukhoz térnek, már fel is pattan és Choi után ered. Tisztán megvan a második hely.

Ismét rendbe hozzák a jeget, majd jöhetnek a férfi elődöntők. Az előfutamok során a sok ütközés miatt négy versenyzőt is tovább juttattak, így hat fős futamok helyett két hét és egy nyolc főset rendeznek. Sanyi a másodikban lép jégre, megy az adok-kapok, ám jól jön ki belőle: úgy ítélik meg, hogy John-Henry Krueger szabálytalankodott, Sanyi pedig továbbjutó helyről csúszott ki, így harmadikként az „A” döntőbe juttatják. A harmadik elődöntőben Shaoang nem ilyen szerencsés, ezúttal már a magyar versenyzőn csattan az ostor, megbüntetik, így még a „B” döntő sincs meg neki.

Visszatérünk a nőkhöz, immár a váltóké a főszerep. Az elmúlt két olimpián pontszerző, a tavalyi, rotterdami világbajnokságon ezüstérmes volt a csapat, bár ez utóbbiban segített, hogy a holland Jorien Ter Mors hazai közönség előtt kicsúszott a Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea felállásban versenyző magyarok elől. A lányok ismét ebben az összeállításban korcsolyáznak, mindjárt az első, rendkívül nehéz futamban. Az olimpiai címvédő dél-koreai és a négy évvel ezelőtti ezüstérmes kanadai csapattal kell összemérniük az erejüket. Gyakorlatilag papírforma a végeredmény: Dél-Korea nyer, mögöttük Kanada jön be a másik „A” döntőt érő helyre, a mieink két másodperccel lemaradva a harmadikok, és negyedikként zárnak az oroszok. Így tíz nap múlva a magyar női váltó ismét pontszerzésért küzdhet majd a „B” döntőben Hollandia, Japán és Oroszország ellen.

És végül az 1500 méteres férfi döntő… Hat helyett kilenc fő a jégen, közöttük Liu Shaolin Sándor, a hátsó sorban, ám ennek ilyen hosszú távon nem nagyon van jelentősége. Szokatlan ez a tumultus még a legtapasztaltabb versenyzőknek is, ritka, hogy ennyi tovább juttatás legyen az elődöntők során – ezúttal mindháromra jutott egy. Szól a hangorkán a dél-koreaiak kedvenceinek, Lim Hyojunnak és Hwang Daeheonnak. Elrajtol a futam, és hamarosan a bunyó is. Először taktikusan a mezőny végén marad, hogy kimaradjon belőle, ám hamarosan inkább előre jön, hogy ne a végén kelljen mindenkit végigelőznie. Így azonban a sűrűjébe kerül, és bár ki nem esik, visszacsúszik a mezőny második felébe, és nem is tud már feljönni újra. A közönség Lim Hyojun aranyérmének örül, az sem rontja el a hangulatot, hogy a másik koreai kiesett. A kanadai legenda, Charles Hamelin büntetést kap, ezzel Sanyi az ötödik helyre jön be. Életében először pontszerző olimpián.

Egy pici megbillenés, egy rossz mozdulat az ellenféltől, egy előzés, amelyet a bírók videóelemzésnél veszélyesnek minősítenek, és vége a versenynek. A rövidpályás gyorskorcsolyához szerencse is kell. Eddig Phjongcshangban kaptunk is, meg nem is. Volt tovább juttatás, szerencsés futamvisszahívás, de volt, hogy nem a mieink jöttek ki jól a vitás helyzetekből, és olyan is, hogy teljesen ellenünk ítéltek.

Lement az első nap. Eseménydús volt. Érem nincs, büszkeség van. Legalábbis kellene, hogy legyen… A valaha volt legnépesebb magyar delegáció már az első napon pontot szerzett, Liu Shaolin Sándor révén. Történelmet írtak. És ismét felcsendülhet Deniz hangja: immár 176 arany, nem véletlen, legendák születnek az életben, a bajnoki lángnak az őrzői, az öt karikának a körzői… De akár több lesz két hét múlva, mint 176, akár nem, egy dolog vitathatatlan: a magyar sportolók szépen kirajzolják az ötkarikát, most már a jégre is. Ne tegyünk rájuk még nagyobb súlyt, megteszik azt ők maguk.

(Mihályi Petra Fotó: Derencsényi István)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X