moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. november 25.

Dordrecht világkupa – I. nap

Short track válogatottunk mától vasárnapig a hollandiai Dordrechtben zárja az olimpiai kvalifikációkról döntő ISU Rövidpályás Gyorskorcsolya Világkupa-sorozatot. Legjobbjaink csütörtökön az 500 és az 1500 méter, valamint a 2000-es mixváltó kapcsán voltak érdekeltek. A mieink remekül teljesítettek, ígymindhárom említett távon lesz sportolónk az érmekért és kvalifikációs pontokért folytatott további küzdelmekben.

Ezen a hétvégén végre kiderül, hogy a magyar short track csapat végül hány kvótát szerez a februári pekingi téli olimpiára! A négyállomásos világkupa-sorozat utolsó fordulójának első versenynapján nyitásként a női 1500-on indulók léptek a Sportboulevard Dordrecht jegére. A magyar hölgyek közül Jászapáti Petra (SZKE), illetve Sziliczei-Német Rebeka (FTC) bejutott a szombati elődöntőkbe, Kónya Zsófia (SZKE) azonban ötödik lett a selejtezős futamában, így ő csak a helyosztókon lesz két nap múlva érdekelt. A férfiaknál szintén az 1500-as távon Krueger John-Henry (FTC), Liu Shaolin Sándor (FTC) és Liu Shaoang (FTC) is magabiztosan vívta ki a negyeddöntős szereplést, ám onnan már csak két utóbbinak sikerült a következő körbe kvalifikálni. Külön érdekesség, hogy a Liu fivérek szombaton a második elődöntőben közös futamban versenyeznek majd, John-Henry-nek viszont 1500-on csak a helyosztó maradt.

A hölgyek 500-as előselejtezőiből Jászapáti Petrát egy bukás után továbbjuttatták, majd a következő kör harmadik előfutamában elért 43.665-ös idejének köszönhetően ott lesz a szombati negyeddöntőkben. Sajnos Sziliczei-Német Rebekának és Kónya Zsófinak nem sikerült olyan jól az 500 méter, utóbbi viszont a helyosztókon még bizonyíthat. A legrövidebb egyéni távon induló fiaink az előselejtezőkből futamgyőztesként jutottak a következő fordulóba, és a folytatásban Liu Shaoang, illetve a bátyja, Shaolin Sándor ugyancsak saját előfutama első helyezettjeként jutott be a negyeddöntőkbe. Krueger John-Henry viszont peches napot fogott ki, hiszen a hatodik előfutamban hiába vezetett szinte végig, az utolsó körben egy riválisával szemben szabálytalannak látták, így kizárták, és ezen a távon is csak a helyosztókon lesz szombaton érdekelt.

A 2000 m-es mixváltónk a Kónya Zsófi, Sziliczei-Német Rebeka, Liu Shaoang, Nógrádi Bence (FTC) összeállításban lépett jégre csütörtökön. Vegyes csapatunk a második negyeddöntőben a kazah versenyzőkkel vívott végletekig izgalmas csatát. A második, továbbjutást jelentő helyről végül a célfotó döntött a mieink javára. Kvartettünk számára vasárnap a finálé a tét.

Holnap az 1000 méter, valamint a 3000-es női váltó és az 5000-es férfi váltó előfutamaival és negyeddöntőivel folytatódnak a versenyek Dordrechtben. A magyar szurkolók a második nap eseményeit itt követhetik figyelemmel. A szombati és vasárnapi döntőket viszont már nemcsak online, hanem az M4 Sport jóvoltából élő tévés közvetítésen keresztül nézhetjük.

A részletes eredményekkel kapcsolatban szurkolóink ezen a linken tájékozódhatnak: https://shorttrack.sportresult.com/?evt=11213100000090.

 

HUNSKATE media

Fotó: Derencsényi Istán

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X