moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. november 11.

Bumm, egy arany!

Folytatta remeklését short track válogatottunk Salt Lake Cityben, a világkupa-sorozat második állomásán: Liu Shaolin Sándor 1000 méteren győzött, a férfiváltó, és a vegyes váltó a fináléba jutott.

Hogy milyen nagyszerű korcsolyázó Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, azt eddig is tudtuk, de ha akadtak olyanok, akiknek kétségeik voltak e tekintetben, azok – magyar idő szerint – vasárnap hajnalban megbizonyosodhattak arról, hogy a testvérek valóban a világ legjobb short trackesei közé tartoznak.

Amit ugyanis ezer méteren „műveltek” a fiúk, az nemhogy minden dicséretet megérdemel, de mindenki megemelheti a kalapját előttük, még akkor is, ha nincs a fején…

A két Liu a fináléig menetelt ezer méteren, és ezúttal csak azért nem írjuk oda azt a szót, hogy természetesen, mert az elődöntőben kicsit rezgett a léc, hiszen Shaoang valójában a harmadik, vagyis nem finálét érő helyen ért a célba, más kérdés, hogy ebben nagy szerepe volt a kínai Vu Ta-csingnek – néhány perccel később hivatalossá vált az, amit mi rögtön éreztünk: a kínait kizárták szabálytalanság miatt, Shaoang pedig döntőt futhatott.
Shaolinnal együtt.

Ott aztán a fiúk remek összmunkájának köszönhetően felváltva vezettek, csakhogy a többiek nem adták fel, a dél-koreai Pak Dzsi Von még attól sem riadt vissza, hogy kétszer visszahúzza Shaoangot…

Shaolin győzelméhez nem férhetett kétség, Shaoang harmadik helye viszont veszélyben forgott, mert a ráncigálás miatt szabálytalan keresztlépést tett – és nem csak forgott, el is szállt, mert a bírók a fiatalabbik Liut kizárták.

„Ha a bíró nem vette észre, hogy a dél-koreai srác kétszer rántotta vissza Ádót, aki emiatt megbillent, és a keresztlépése valójában csak egy reakció volt a történtekre, akkor igen, a kizárás volt a helyes ítélet… –mondta el Bánhidi Ákos, a csapat edzője és menedzsere. – Egész nap kifejezetten jó bíráskodással találkozhattunk, és ezt még a minket sújtó ítéletek kapcsán is elmondhatom, kivéve ezt az egyet. Nem vagyok biztos abban, hogy ez igazságos döntés volt.”

Shaoang már ott állt az eredményhirdetési ceremóniára várva, ahol végül csak Shaolinnak volt jelenése – a szervezők nem álltak a helyzet magaslatán, hiszen kis túlzással még alig akasztották az aranyat Liu Shaolin nyakába, már rajtolt is a vegyes váltók első elődöntős futama, benne a magyar csapattal. Az eredeti tervek szerint a két Liuval… Csakhogy ők még nemhogy ki sem értek a jégre, a korcsolyacipőt sem tudták felhúzni – ha a testvérek ezer méteres teljesítményét dicsértük, tegyük ezt meg a Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Burján Csaba, Krueger Cole összetételű kvartett kapcsán is, hiszen bejutott a döntőbe!

„Papíron nem ez a legerősebb összetételű vegyes váltónk, hogy így is megcsinálták a srácok, hogy bejutottak a döntőbe, hihetetlenül szép teljesítmény” –mondta Bánhidi Ákos, aki természetesen elégedett volt a női csapat (Jászapáti, Bácskai, Sziliczei-Német Rebeka, Knoch Marta) elődöntőbeli futásával is, a lányok tovább javították a pénteki időeredményüket, másként: egyre jobban összeérnek, és Bánhidi Ákos szerint ez kifejezetten biztató a jövőt illetően.
Ahogyan az is, hogy nem csak a Liu fivérek villogtak Salt Lake Cityben, a vk-viadal második napján.

„Sziliczei-Német Rebeka a reményfutamokból küzdötte vissza magát a világkupa mezőnyébe, és így futott B-döntőt, remek, tényleg remek teljesítmény! Varnyú Alex hatalmasat lépett előre, akkora egyéni csúcsot futott ezer méteren, hogy sokak szája tátva maradt, pedig eleddig számára ismeretlen emberek és tempó közepette kellett ezt megtennie. Burján Csaba is megvillantotta tudását, az ezerötszázas elődöntőben néhány centiméter hiányzott a sikeres előzéséhez, és akkor ott van a fináléban, a B-döntőben pedig kiválóan teljesített” –összegzett Bánhidi Ákos.

Burján Csaba ezerötszázon a kilencedik, Varnyú Alex ezer méteren a nyolcadik, Sziliczei-Német Rebeka 1500-on a 13. helyen végzett.

A nap végén pedig fiaink ismét befűzték az oktatófilmet, bár például a kanadai Charles Hamelin megint mindent megtett azért, hogy elszálljanak a mieink…
Csakhogy a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Krueger Cole összetételű váltó egyik tagját sem olyan fából faragták, hogy bármit is feladjon: egy kifejezetten hektikus futamot nyertek meg a fiúk, és jutottak be a vasárnapi döntőbe.

VILÁGKUPA-SOROZAT, 2. ÁLLOMÁS, SALT LAKE CITY

Férfiak
1000 méter (1):
1. Liu Shaolin Sándor 1:24.571, 2. Zsen Ce-vej (kínai) 1:24.612, 3.  Pak Dzsi Von (dél-koreai) 1:24.705 – Liu Shaoangot kizárták, …8. Varnyú Alex.
1500 méter: 1. Sjinkie Knegt (holland) 2:13.113, 2. Li Dzsun Szeo (dél-koreai) 2:13.214, 3. Dubois (kanadai) 2:13.424, … 9. Burján Csaba, …27. Crueger Cole.
Nők
1000 méter (1):
1. Suzanne Schulting (holland) 1:28.436, 2. Proszvirnova (orosz) 1:28.509, 3. Fan Ko-hszin (kínai) 1:28.769, …20. Jászapáti Petra, …22. Bácskai Sára Luca, …35. Knoch Marta.
1500 méter: 1. Csoj Min Dzseong (dél-koreai) 2:20.859, 2. Kim Dzsi Jo (dél-koreai) 2.21.112, 3. Li Hszüan (kínai) 2:21.277, …13. Sziliczei-Német Rebeka, …25. Somogyi Barbara

A világkupa-sorozatban minden állomáson egy-egy távot kétszer rendeznek meg, Salt Lake Cityben ez az 1000 méter.

(Kovács Erika – Fotó: isu.org)

 

 

Li-ning Seat Törley Artificer
X