moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2022. február 7.

Az izgalmak csúcsán voltunk csak, pedig lehettünk volna a világén is

Négy magyar versenyzőért szoríthattunk február 7-én a pekingi, téli olimpián, már ami a rövidpályás gyorskorcsolyázókat illeti. “Mikor kezdődik már?” – kérdezte izgatottan hétfő délelőtt egy kisfiú édesapját az utcán. Akkor még nem tudtuk, mire gondoljunk, de az apuka válaszából kiderült, hogy rengeteg magyar várta ezt a napot is, legyen az kicsi, vagy nagy. ” Ebéd után szurkolunk majd együtt, megyek érted az óvodába!” – a kisfiú megnyugodva bólintott édesapjának, hogy láthatja a magyar gyorskorisokat a pályán.

Első ízben Jászapáti Petrára került sor – női 500 méteren –, hogy a negyeddöntőből elődöntőbe jusson: Petra remek rajtjának köszönhetően, futamát végig vezetve, elsőként kvalifikálta magát a további küzdelmekbe.

Ha pedig időrendben megyünk tovább, akkor következhettek a fiúk 1000 méteren. Liu Shaoang nyitotta a magyar short trackesek sorát, aki tükörsimán lehozta a továbbjutást. Ezután következtek az igazi izgalmak, és némi keserűség. Krueger John-Henry bár futamgyőztesként ért célba a negyeddöntős futamában, videóztak miatta, majd kizárták. Liu Shaolin Sándor pedig kicsúszott, ám mint az később kiderült, nem véletlenül – holland ellenfele (Knegt) kilökte őt, így Sanyit továbbjuttatták az elődöntőbe. A szabály az szabály!

Túl a negyeddöntős nehézségeken, jöhetett Jászapáti Petra elődöntője, ám ez sem volt egyszerűbb, sőt, ha az érettségire gondolok, akkor a matematikával megszenvedtem, de ez túlszárnyalt egy-egy kétismeretlenes egyenleten is. Jászapáti Petra két ezredmásodperccel maradt le ugyanis az olimpiai döntőről – nem is volt könnyű ötösben, és még szerencséje sem volt. A “B” döntőben végül 2. lett a magyar hölgy.

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang egy futamba kapott besorolást az elődöntőben, a testvérpár jól húzta az elődöntős hatost, ám koreai ellenfele Ádót kilökte. Sanyi futamgyőztesként jutott az olimpiai döntőbe, Ádóért izgulnunk kellett, végül őt továbbjuttatták az ellene elkövetett szabálytalanság miatt.

Az a bizonyos hab a tortán tehát az volt a hétfői napon, hogy két magyarért is szoríthattunk a pekingi, téli ötkarikás játékok 1000 méteres férfi döntőjében.

Aztán jött az a fura ízű koktélcseresznye is, és a felemás érzés vele együtt. Liu Shaolin Sándor ugyanis megnyerte a döntőt, ám sárga lappal kizárták. Vállal, karral vágott be ellenfele elé, és már egyszer írtuk is, de a szabály, az szabály, még ha fáj is, és érdekes a döntés ez így a fináléban.

Végül Liu Shaoang nagyon megérdemelt bronzérmének örülhettünk így “csak”, de annak legalább nagyon, van már egyéni bronzérmünk is!

HUNSKATE Media – Palánki István

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X