moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. július 2.

Újra Moszkvában

Áprilisban három hétig az olimpiai, világ- és Európa-bajnokokat felvonultató Eteri Tutberidze-csapattal dolgozhatott, most pedig egy hete már ismét az orosz fővárosban készül az olimpiai szezonra Láng Júlia – ezúttal az ígéretes juniorokat kinevelő Szergej Davidov irányításával.  

Újabb remek lehetőséget kapott Láng Júlia: magyar bajnokunk június 24-én ismét Moszkva felé vette az irányt, ám a végállomás ezúttal nem Eteri Tutberidze csapatának edzőbázisa, hanem a nagy múltú CSZKA egyesület jégpályája volt, ahol két hétig a korábbi olimpikon, Európa-bajnoki 4. helyezett és junior-világbajnoki ezüstérmes műkorcsolyázóval, Szergej Davidovval (Sergei Davydov) dolgozhat.   

„Épp az edzőtáborunk utolsó napján tudtam meg, hogy pár nap múlva újból utazhatok Moszkvába. Úgyhogy a két hét pihenő, amit a többiek kaptak, nekem most kimarad – kezdi Julcsi, aki persze nem bánkódik emiatt. Ahogy amiatt sem, hogy ezúttal egy másik orosz csapattal is megismerkedhet. – Mivel Eteriéknél nagyon sokan vannak, és közülük legalább hatan esélyesek arra, hogy indulhassanak az olimpián, nem tudtak volna elég időt fordítani a felkészítésemre. Gurgennek pedig [dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója] Davidovval is jó a kapcsolata, így megkérdezte, mehetnék-e hozzájuk, és örömmel fogadtak. Nem bánom, hogy így alakult, mert itt nagyon otthonosan érzem magam. Az edzéstársak és az edzők is közvetlenek, segítőkészek, úgy érzem, beillek a csapatba.”    

Az edzésmunka itt is igen intenzív: a balett- és táncórák mellett több és nehezebb szárazedzést végeznek, és hétfőtől szombatig mindennap kétszer másfél órát töltenek a jégen.

„A jeges edzéseken az első 15 percben itt is lépésezéssel melegítünk be, és ezt folyamatosan csinálnunk kell, úgyhogy már ez nagyon fárasztó. Aztán jönnek az ugrások, majd programot futunk, az edzés végén pedig forgunk, ezt is megállás nélkül. Ha az edző a nevedet kiáltja, oda kell menni hozzá, akkor lehet egy picit pihenni, és olyankor az a pár perc is jól jön – mondja nevetve műkorcsolyázónk. – Tetszik az, hogy gyakrabban szól hozzám az edző, és kijavítja a hibát, ha arra van szükség.”

És az edzéstársaival való kommunikáció is gördülékenyen megy, ugyanis többen is igen jól beszélnek angolul, ami szintén megkönnyítette Julcsi beilleszkedését. „A nagyobb csoporttal edzek, ami, mivel tudásszint alapján vannak beosztva a korisok, a korosztályt tekintve elég vegyes: van köztük 9 és 17 éves is. [Anna] Frolovával sokat beszélgetek, mert ő jól tud angolul. Az első nap ő vezetett körbe a jégpályán, és az edzésbeosztást is mindig ő küldi át nekem. [Szofija] Szamodelkina (Sofia Samodelkina) sokat segít az edzéseken, és [Jelizaveta] Beresztovszkaja (Elizaveta Berestovskaia) is nagyon kedves. Illetve van itt egy fiú, aki izraeli színekben versenyez, [Lev] Lazarev, ő is jól beszél angolul, és nagyon vicces. Sok edzéstársam ugyanott lakik, mint én, egy ilyen hotelszerű épületben, így többet látom őket.”

A szálláshely pedig igen, közel, egy-két perc sétára van a jégpályától, a CSZKA pedig Julcsi elmondása szerint olyan, mintha egy önálló városrész lenne, az alsó szinten saját étteremmel. És mivel a városközpontban található, csak át kell kelni az úton, és máris az Aviaparkban, Európa legnagyobb bevásárlóközpontjában találja magát az ember. Műkorcsolyázónk is megfordult már ott, de a környéken tett rövid sétákat leszámítva még nem igazán volt ideje és ereje más programot beiktatni a városban.  

„Az edzések elég kimerítőek, de nagyon hatékonyak. Sokat foglalkozunk azzal, hogy javítsuk a lutzom külső ívét, illetve pár napja már a négyfordulatos ugrásra rávezető gyakorlatokat is végzünk, és ugrok is négyfordulatost. A programokat is nap mint nap futom, variálva bennük az ugrásokat. Az edzőm természetesen továbbra is [Pavuk] Patrícia, akivel rendszeresen egyeztetek, informálom őt arról, hogy haladok, mi történik velem. Nagyon élvezem a munkát itt.”

Versenyzőnk július 8-án vízuma lejárta miatt hazatér – hogy ez a látogatás csak a vízum megújításának ügyintézéséig tart-e, az a moszkvai csapat visszajelzésétől függ. Habár szeret előre tervezni, az utóbbi időben minden olyan gyorsan történt vele, hogy erre már nem is gondol, ahogy idén a családi nyaralás is képlékennyé vált.

„Azt terveztük, hogy a nyár nagy részét a Balatonon töltjük apa új nyaralójában, de mivel a húgomnak, aki lovagol, már saját lova van, amit folyton járatni kell, duplán nehéz összeegyeztetnünk az időbeosztásunkat – fogalmaz mosolyogva Julcsi, aki hazatérve természetesen edzője, Pavuk Patrícia útmutatása alapján fogja folytatni a felkészülést, de egy itthoni változás miatt reméli, nem pont a hazaérkezése után kell majd pihenőt beiktatnia. – Mivel a Vasasban most nagy felújítást végeznek, jövő hétfőtől a Gyakorló Jégcsarnokban edzenek a műkorcsolyázók. Ez mindig egy kivételes lehetőség, amiből nem szeretnék kimaradni. Mindemellett reménykedve várom, hogyan vélekedik majd rólam Davidov, mert örömmel térnék vissza a csapatához.”

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X