moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. augusztus 11.

Izgalmas szezonkezdés – Tesztverseny, 1. nap

Megnyitotta kapuit a Gyakorló Jégcsarnok: szenior és junior versenyzőink számára az immár másodjára megrendezett tesztversennyel megkezdődött a 2019–20-as szezon. Míg műkorcsolyázóink nehezen vették az első nap akadályait, jégtáncosaink jó formát mutatva remek pontszámoknak örülhettek.

Akárcsak tavaly ilyenkor, korcsolyázóink izgatottan várták, hogy a szezon eleji tesztverseny keretében végre bemutathassák új programjaikat a közönségnek és a bíróknak. Ez az izgalom az első nap műkorcsolyázóinkat talán a kelleténél jobban magával ragadta, így tőlük nem láttunk teljesen hibátlan, igazán kiemelkedő programot.

Csernoch András

A nyomást legjobban a magát egyébként nagyon stresszes versenyzőnek valló Csernoch András bírta, aki minden ugráselemét jól kivitelezte, csak az utolsó forgására kapott egy kis levonást. Így a Sebestyén Korcsolya SE indulója, aki egyelőre tavalyi rövidprogramját korcsolyázta, alig két tized ponttal maradt el a kétszeres magyar bajnok Maszljanko Alexandertől. A hazánkat korábban két Európa-bajnokságon is képviselő Alexander a Queen I’m Going Slightly Mad című számára mutatta be programját, amely bár nehezebb technikai elemeket tartalmazott, mint Andrásé, azokat a Jégkorszak SE versenyzője nem tudta tökéletesen kivitelezni. A második pontszámban azonban őt jobbnak találták a bírók. Edzéstársa, Böröcz Máté a harmadik helyről várhatja a kűrt.

Maszljanko Alexander

A mindig új oldaláról bemutatkozó Tóth Ivett e tekintetben most sem okozott csalódást: az AC/DC- és Bruno Mars-slágerek után idén szvinggel lepte meg a rajongókat. A kombinációja és a tripla lutz nem a tervei szerint sikerült, ám látványos lépéssort mutatott be, a dupla axelt és a hátrahajlós forgást pedig nehezített, spárgapozíciós bemenetelből hajtotta végre. A Vasas SC versenyzője közel kilenc ponttal vezet a szenior női mezőny másik indulója, Medgyesi Fruzsina előtt.  

Tóth Ivett

A junior lányok versenye ennél jóval szorosabb lett: az első három helyezett között épphogy egy pont a különbség, de a hetedik helyezett is csupán alig több mint hat ponttal marad el az élen álló Láng Júliától. A márciusi junior-világbajnokságon kiválóan teljesítő Julcsi ebben a szezonban a Rómeó és Júliára futja rövidprogramját, amelyben gyönyörű spirálelemeket használt, az ugrásokban azonban komoly hibákat vétett. Ennek következtében az első juniorversenyén induló, 13 éves Krizsanovszki Lili a technikai pontszámban megelőzte, és az összpontszámot tekintve is nagyon megközelítette őt. A harmadik helyet a februári országos bajnokság bronzérmese, Szigeti Bernadett szerezte meg, aki a mezőnyben egyedüliként kapott hármas szintet a lépéssorára.

Láng Júlia

A junior fiúknál végül egyetlen korcsolyázó, Berei Mózes József lépett jégre, aki február óta erősíti a magyar csapatot. A korábban osztrák színekben versenyző 15 éves Pepétől tavalyi rövidprogramját láthattuk Federico Fellini Országúton című filmjének zenéjére.

Berei Mózes József

Míg műkorcsolyázóink döcögősen indítottak, jégtáncosainknak igen jó napjuk volt: junior és szenior versenyzőink is egyéni sikereket könyvelhettek el. Az előző szezonban versenyről versenyre fejlődő Emily Monaghan és Fourati Ilias ott folytatta, ahol abbahagyta: az ABBA Dancing Queenjére és Donna Summer egyik slágerére koreografált, extravagáns ruhában bemutatott ritmustáncával rögtön új egyéni legjobb pontszámot söpört be. De a mindössze néhány hónapja együtt korcsolyázó Leia Dozzi és Michael Valdez sem maradt le mögöttük: a múlt hétvégén Lake Placidben bemutatkozó kettős is javítani tudott ottani eredményén.

Leia Dozzi és Michael Valdez

Juniorjaink úgyszint odatették magukat: a tavalyi szezon hullámvölgyei után az új edzővel készülő Marton Villő és Szemko Danijil A maszk című film zenéjére összeállított ritmustáncával megközelítette egyéni legjobbját. A Hoffmann Korcsolya Akadémia elsőéves junior kettőse, Kedves Katica és Fjodor Saronov (Fedor Sharonov) is elegáns, a legmagasabb, négyes szintű twizzle-t tartalmazó programmal debütált. A szintén első junior szezonjában versenyző Csikós Petra és Csikós Patrik (Steps On Ice SE) a harmadik helyről várhatja a folytatást.       

Marton Villő és Szemko Danijil

Dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója az első nap után úgy nyilatkozott: míg a tesztverseny a szeniorok számára inkább csak állapotfelmérés, a junior lányoknál nagy tétje van, ami meg is látszott a rövidprogramokon.

„A junior-korosztályú versenyzők itt vívhatják ki a jogot a junior grand prix versenyeken való indulásra. Míg a fiúknál és a jégtáncosoknál nagyjából tudjuk az erőviszonyokat, addig a lányoknál nagy harc folyik a helyekért. A téttel járó izgulás, illetve az, hogy tavalyhoz képest sokan nehezebb programot futnak, növelte a hibázás valószínűségét. Az edzéseiket látva tudom, hogy sokkal többre képesek annál, mint amit most mutattak. A jégtáncosok elég jó formában vannak, ilyen produkciókkal neki lehet futni a szezonnak, habár egy kicsivel tőlük is többet vártam. Remélem, a kűrre mindenki megnyugszik, és a második nap során jobb programokat tud majd bemutatni.”

A programok ITT visszanézhetők.
A verseny vasárnap 11:00-kor folytatódik.

Eredmények

Időbeosztás

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Lehotzky István

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X