moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2016. március 17.

Elkezdődött a junior műkorcsolya és jégtánc vb Debrecenben

A férfi rövidprogrammal elkezdődött szerdán a junior műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokság a debreceni Főnix Csarnokban.

sajtotajekoztato-2
A vb-n 44 ország 176 versenyzője küzd a helyezésekért – jelezte Orendi Mihály, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) ügyvezető igazgatója az esemény nyitó sajtótájékoztatóján.

Felsorolása szerint a páros versenyben 9 ország 15 duója, a jégtáncban 21 ország 31 kettőse lép a jégre. A férfi műkorcsolyázók versenyében 30 ország 38 versenyzője, a női egyéniben 39 ország 46 versenyzője mutatkozik be a Főnix csarnokban.

Magyarországot a nőknél Tóth Ivett, a férfiaknál Böröcz Máté, jégtáncban pedig a Wei Kimberly, Fourati Ilias, valamint a Marton Villő, Semko Danyil kettős képviseli.

A küzdelmeket öt ország – Svájc, Japán, Olaszország, Kanada és Magyarország – televíziói közvetítik.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere elmondta, a junior műkorcsolya- és jégtánc-világbajnoksággal a 26. világversenyt rendezik meg a cívisvárosban.

Sallak György, a MOKSZ nemzetközi igazgatója hozzátette, a debreceni versennyel meg tudjuk mutatni a világnak, hogy a magyar versenyszeretet mellett kiváló csarnokokkal, jégpályákkal rendelkezünk, és vidéken is színvonalas versenyt tudunk rendezni.

borocz_mate-5

A sajtótájékoztatón Böröcz Máté elmondta, szerda délelőtti rövidprogramja nem úgy sikerült, ahogy edzőjével tervezték. Gajane Akopjan szerint ennek az volt az oka, hogy a versenyzője tavaly sérülés miatt hosszú ideig nem korcsolyázhatott, most pedig “túlizgulta magát”. Az edző kifejtette, Böröcz Máté nagyon tehetséges, építkeznek tovább, s reményei szerint jövőre jobban teljesít az egyik legnehezebb ugrást, a tripla axelt már megugró tanítványa. A magyar műkorcsolyázó nem jutott be a legjobb 24 közé, így számára befejeződött a vb.

Nagy reményekkel érkezett Debrecenbe a kitűnő formában – ahogy a sajtótájékoztatón fogalmazott, jó fizikai és mentális állapotban – lévő 17 éves Tóth Ivett, aki a legutóbbi felnőtt Európa-bajnokságon 11. helyezést ért el. A debreceni a negyedik világbajnoksága, a legutóbbi junior vb-n a 28. helyen végzett, most szeretne jobb eredményt elérni. Edzője, Sebestyén-Gór Júlia szerint erre minden esélye megvan.

Engi Klára, a MOKSZ pontozásos ágazati sportigazgatója elmondta, a jégtáncosok versenyében 31 pár indul, közülük a rövid programok után 20 pár mutathatja be kűrjét a Főnix csarnok jegén. Magyar színekben két, hasonló technikai tudású pár indul, közülük az egyik bekerülhet az első húszba – jelezte a jégtáncosok célját a sportigazgató.

 


Dobor Dezső, a vb sajtófőnöke érdekességként kiemelte, hogy a 138 500 dollár összdíjazású versenyen hét korábbi ifjúsági olimpiai bajnok indul, s van egy francia házaspár is a mezőnyben. Az orosz csapat az egyetlen, amely minden számban 3-3 versenyzőt indít, a versenyekről mintegy 100 ezer profi fotó készülhet, a jég készítéséhez és karbantartásához pedig 130 ezer liter vizet használnak fel – ismertette a sajtófőnök.
oc28
A junior műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokság hivatalos megnyitóját szerda este 18 órakor tartották, ami után a párosok rövidprogramjával zárult a viadal első versenynapja. A vb vasárnap a gálaműsorral ér véget Debrecenben.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X