moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. november 10.

Élen áll

Idei legjobb rövidprogramjával Tóth Ivett vezet a szenior nők versenyében a rigai Volvo Open Cupon. A junior nőknél kiváló kűrökkel hat korcsolyázónk közül hárman is a top 10-ben végeztek, a szenior férfiaknál pedig Borovoj Alekszander magabiztos produkciójával hat helyet javított.  

Junior női versenyzőink remek kűrökkel nyitották a pénteki versenynapot: hárman is a legjobb 10-ben zártak a 42 fős mezőnyben. Bár a dobogóra végül egyikük sem fért fel, a rövidprogram után 3., illetve 5. helyen álló Schermann Regina és Láng Júlia is igen közel volt hozzá.

A hat lány közül Láng Júlia futotta a legjobb kűrt: a Pavuk SE versenyzője ugyan a program végén esett a tripla salchowból, lendületes korcsolyázással, szép forgásokkal és tripla ugrásokkal megjavította a ljubljanai junior grand prix-n elért kűrpontszámát, és a 4. helyen zárt. Edzője, Rosnik András örült tanítványa teljesítményének, különösen annak, hogy Julcsi a bíróktól versenyről versenyre magasabb pontszámot kap a korcsolyázótudására, az előadásmódjára.„Most már minden komponensére több mint 6 pontot adtak a 10-ből, ami ebben a szegmensben a harmadik legmagasabb pontszámot jelentette, és jól mutatja, hogy a technika mellett ezen is milyen sokat dolgozunk. December–január környékére a kűrjéből most még hiányzó rittbergert és lutzot is szeretnénk betenni a programba, illetve mivel nagyon jó a dupla axelja, a szezon végeztével elkezdjük gyakorolni a tripla axelt, amit igen kevesen csinálnak a női mezőnyben” – számolt be terveikről Rosnik András.

A rövidprogram után dobogós helyen álló Schermann Regina legfőbb célja az volt, hogy megugorja a tripla lutzot, ami csodásan sikerült is, ám utána esett a tripla toeloopból, ezért a tervezett nehéz kombinációt nem tudta bemutatni. Technikai pontszáma így is a második legmagasabb volt a mezőnyben, amivel ő is 90 pont fölé került a kűrben, és az 5. helyen végzett.

Rabb Csenge már több hibát is vétett az ugrásokban, de a tőle megszokott kifejező előadásmód ezúttal sem maradt el, és megtartotta 10. helyét. A Jégcsillag SE korcsolyázója úgy érzi, teljesítette, amit várt magától idei első nemzetközi versenyén, edzőjével, Tóth Zoltánnal együtt elégedettek a produkcióval.

A Sebestyén Korcsolya SE-t képviselő Csiszér Emese rontások miatt elmaradt az előző versenyeken elért pontszámától, de így is javított két helyet. Szigeti Bernadettnek egyéb hibák mellett egy esés is becsúszott, Nagy Dórának pedig sajnos kettő is, így mindketten hátrébb kerültek a rövidprogram utáni helyezésükhöz képest.A legnagyobb esélyesnek számító Tóth Ivett magabiztos korcsolyázással, átütő előadással vezet a rövidprogram után a szenior nők versenyében. Bár a technikai panel két ugrását is hiányosnak ítélte, technikára most kapta a legjobb pontokat idén, ezzel összpontszámán is javított, és 5. jégrelépőként végig tartotta vezető pozícióját a 34 fős mezőnyben.

Olimpikonunk elégedetten nyilatkozott a program után. „Nagyon jól éreztem magam a jégen, szerintem most végre igazán át tudtam adni a programot. Örülök a kiviteli pontoknak és annak is, hogy alakul a lutzom. Lépésről lépésre haladunk, egyre jobban összeáll minden, ezt szeretném a kűrben is megmutatni.”

Az aktuális magyar bajnok Medgyesi Fruzsinától szintén szép produkciót láthattunk: a szólóugrása és a kombinációja is remekül sikerült, ám az axelt leszimplázta, így egy kötelező eleme kimaradt, és a 16. helyet szerezte meg a rövidprogramban. Jakab Dária megugrotta a dupla axelt, a tripla salchowot azonban rontotta, majd esett a tripla toeloopból, így nem volt kombinációja, ezzel a 25. helyről várhatja a kűrt.

Szenior férfi versenyzőink összekapták magukat a rövidprogram után: az utolsó helyen álló Borovoj Alekszander például jól sikerült kűrjében ötféle tripla ugrást is bemutatott, és idén először 100 pont fölé került, ezzel hat helyet lépett előre. „Boldog vagyok, hogy ilyen kűrt tudtam futni az elrontott rövidprogram után, de még ebben is van tartalék bőven. Nagyon készülök a budapesti Karácsony Kupára, ami szintén válogatóverseny lesz az Eb-re, remélem, ott még jobban teljesítek majd.”A mieink közül a legjobb rövidprogramot futó Böröcz Máté a kűrben is tökéletesen megugrotta a tripla axelt, aztán ugyan esett a flipből, de stabil produkcióval túlszárnyalta a Halloween Kupán kapott pontszámát.

Edzéstársának, a budapesti versenyen bronzérmes Maszljanko Alekszandernek ez a viadal sajnos nem a tervek szerint alakult: az elrontott rövidprogram után a kűr elején nagyot esett, ami elmondása szerint igencsak fájt, és nem tudta összeszedni magát. Egyéb hibák mellett a tripla rittbergerből is elesett, így jócskán elmaradt a Halloween Kupán elért eredményétől, de a komponensekre ismét ő kapta a legtöbb pontot a magyarok közül.

Hozzá hasonlóan Csernoch Andrásnak sem ez volt a legjobb versenye: egy eséssel és leszimplázott, leduplázott ugrásokkal az utolsó előtti helyen zárt.

A szombati nap délutánján két advanced novice lányunk, Gál Zoé és Krizsanovszki Lili is megkezdi szereplését, majd az este folyamán Tóth Ivettnek drukkolhatunk az aranyéremért.

 

VOLVO OPEN CUP, RIGA

Junior nők – végeredmény

Szenior férfiak – végeredmény

Szenior nők – rövidprogram utáni állás

(Bruckner Nóra)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X