moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. augusztus 24.

A jégtánc valóban tánc legyen

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) egyhetes szemináriumot szervezett az észak- és kelet-európai régió novice korosztályú jégtáncosai és edzőik számára a lengyelországi Torunban. A résztvevők, köztük két magyar jégtáncospár, Troján Eszter és Gallai Huba, valamint Leveles Réka és Leveles Balázs, neves szakemberek irányításával, a jeges edzések mellett szárazon, balett-, parkett-tánc- és színművészeti órán tökéletesíthették tudásukat.

Mindhárom novice kategória, a basic, az intermediate és az advanced is képviseltette magát az augusztus 12. és 20. között megrendezett ISU-szemináriumon, amelynek fő célja a jégtánc népszerűsítése, hagyományainak megerősítése volt. A korcsolyázók és mestereik olyan világhírű edzőktől tanulhattak, mint Sylwia Nowak és Gyenyisz Szamohin, akik a kötelező táncokat és a lépéseket korrigálták, illetve Michael Webster, aki a napi két jeges edzést irányította.

Az edzőtáborban két magyar jégtáncospár is részt vett: Elek Attila tanítványait, a Steps On Ice Sportegyesület basic novice korosztályú kettősét, Troján Esztert és Gallai Hubát Jakab Eszter oktató kísérte el, a Siluette Sportegyesülettől pedig az intermediate kategóriában versenyző Leveles Réka és Leveles Balázs utazott Hoffmann Nóra vezetőedzővel. Korábbi olimpikon jégtáncosunknak nagyon tetszett a szárazedzések felépítése, tematikája, szerinte nagyon jó, hogy ilyen képzéssel segítik az új, fiatal edzők munkáját, hogy itt találkozhatnak, eszmecserét folytathatnak, kapcsolatokat építhetnek.

„A szeminárium középpontjában a szárazedzések, a koordináció fejlesztése és a tudatos korcsolyázás állt. Mivel az új pontozási rendszer már a legkisebbekkel szemben is nagy pszichés követelményeket támaszt a párban korcsolyázás terén, a szakemberek sok olyan feladatot is adtak, amik ezen elvárások teljesítését segítik. Volt személyiségfejlesztést is magában foglaló színházóra, balettóra, aminek keretében páros koreográfiákat is tanultak a gyerekek, illetve parkett-tánc-óra, ahol olyan alapokat kaptak, hogy az utolsó nap már látványosan más kézmozdulatokkal dolgoztak a jégen. Még engem is meglepett, hogy a tanítványaim mindössze hét nap alatt mennyit fejlődtek, amihez az is jelentősen hozzájárult, hogy több, korukbeli párral együtt edzhettek – mondta Hoffmann Nóra, aki örülne, ha Magyarországon is lenne ilyen, a kiegészítő edzéseket végző csapat, ami tökéletesen összehangolva, egy komplett csomagként minden olyan ismeretet át tud adni, amire a jégtáncosoknak szükségük van.

A résztvevők Halina Gordon-Poltorak előadását is meghallgathatták, aki átfogó képet adott a szabálymódosításokról, az elemek kivitelezésének értékelésében bekövetkezett változásokról. Az ISU Jégtánc Technikai Bizottságának elnöke a tudatos programtervezés fontosságát hangsúlyozta, vagyis azt, hogy az immár –5-től +5-ig terjedő kiviteli értékek révén nem feltétlenül a legnehezebb technikai elemekkel teletűzdelt program éri a legtöbb pontot, a szépen kivitelezett kreatív, táncos mozdulatok kifizetődőbbek.

„Halina azt is hangoztatta, hogy a pontozásos ágazat valamennyi korcsolyázójának a basic novice kategória versenyzői számára kijelölt kötelező táncokkal kellene kezdenie a pályafutását, mert ezek tartalmazzák azokat az alaplépéseket, íveket, amiket mindenkinek tudnia kell. Ezért javasolta, hogy a szövetségek fektessenek hangsúlyt erre. Emellett kiemelte, hogy az ISU az új, –5-től +5-ig terjedő skálával olyan kiindulópontokat, feltételeket szabott meg, amelyek a zenére való korcsolyázásra, az összhangra, a csúszástechnikára, legfőképp pedig a zene és a karakter visszaadására építenek, azért, hogy a jégtánc a nevéhez hűen tényleg tánc legyen. Az előadásában egyébként szerepelt egy videófelvétel is, amin a lengyel jégtánckettős, Natalia Kaliszek és Maksym Spodyriev a Tea Time Foxtrot elnevezésű, vadonatúj kötelező táncot mutatja be. Ezt az ő 2015–16-os szezonbeli rövidtáncukból alkották meg, jövőre ez lesz a juniorok számára a kötelező tánc – árulta el Hoffmann Nóra.

(Bruckner Nóra – Fotó: Fiák Blanka)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X