moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. szeptember 24.

Közös kísérlet

Elégedetten zárta a Fall Classic elnevezésű viadalt Nagy Konrád, aki új edzőjével, Bart Schoutennel egyre jobban egymásra hangolódik – az edzéseken és versenyeken egyaránt.

„Elfáradtam, de éppen az a lényeg, hogy elfáradjak.”

Nagy Konrád elégedetten zárhatta a Fall Classic elnevezésű háromnapos viadalt, azok után kiváltképp, hogy a harmadik napon, amikor is kedvenc távján, 1500 méteren lépett jégre a 11. legjobb időt (1:48.13) korizta a 112 induló között.

Konrád vasárnap a táv olimpiai bronzérmesét, a dél-koreai Kim Min Szeokot kapta párként, így még inkább lemérhette, hol is tart a felkészülésben.

„A rajtom kifejezetten jól sikerült, és ezeregyszáz méterig tulajdonképpen fej-fej mellett haladtunk a dél-koreai sráccal, neki viszont az utolsó köre sokkal jobb volt, a technikája precízebb volt, és tudta tartani a tempót. A legjobban az első kétszáz méteremnek örülök, hiszen az kifejezetten agresszív volt” – mosolygott Konrád.

Már csak azért sem lehetett szomorú, mert ezúttal kevésbé jelentkezett a mentális sokk: eddig leginkább az jellemezte a magyar fiú futásait, hogy bár fizikailag mindig maximálisan felkészült – fejben kikészült. Sajnos még a rajt előtt…

„Ezúttal ez nem volt olyan vészes. Minden verseny előtt másként melegítek be, és a futás során annyira figyelek a feladataimra, arra, hogy mit kell a rajt után csinálni, mit az egyenesek végén, mit a kanyarokban, hogy ez elveszi a figyelmemet” – nyilatkozta Konrád.

A többféle belemelegítés egyszerre „tekint” előre és egyszerre „néz” vissza: egyfelől változást, újdonságot és minden bizonnyal segítséget is jelent Konrád számára, másfelől az előző napi versenyzés alapján ráerősít bizonyos hiányosságokra, például arra, ha Konrád a kanyarkimenők után túl hamar kezdi el az egyenest.

„Bart Shoutennel, az új edzőmmel kísérletezünk, egymást is próbáljuk minél jobban megismerni. Az elkövetett hibákat kielemezzük, és ezekre a bemelegítés során rá lehet készülni – árulta el Konrád. – Aztán idővel kialakul, mi számomra a leghatékonyabb bemelegítés, és ez remélhetőleg majd a pályán, téthelyzetben is megmutatkozik.”

Nagy Konrád a kisebb, leginkább idő- és szintfelmérő futásoknak számító megméretések után éppen egy hónap múlva versenyez újra a kanadai válogatón.

(Kovács Erika – Fotó: Ivanie Blondin)

Li-ning Seat Törley Artificer
X