moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2023. augusztus 11.

Párosban folytatja Berei Pepe

A 2023/24-es versenyszezontól műkorcsolyázónk, Berei Mózes József a Salzburgi Jégakadémián készül svájci párjával, Nora Rothenbühlerrel. Edzőjük Severin Kiefer, aki párosban világbajnoki 7. és Európa-bajnoki 6. helyezéssel büszkélkedhet

Az új magyar páros, Pepe és Nora bemutatkozására egyelőre azonban várni kell. A hétvégi tesztversenyen még nem találkozhatunk velük, hiszen augusztus 6. és 11. között Oberstdorfban vesznek részt az ISU Center of Excellence Oberstdorf – Pair Skating Seminar-on, de a tervek szerint az év végén már a nagyközönség is láthatja őket és nekik is szurkolhatunk.

Idáig egyéni versenyző voltál, az új szezonban azonban már párosban indulsz. Miért döntöttél így?

A páros mindig is tetszett, ki nem hagytam volna, mikor Trankov-Volosozhar, Bruno Massot vagy Robin Solkowy Savchenkoval versenyzett. Tetszett az az erő, ami a férfiakból jött. Óriásnak láttam őket, ahogy a lányokkal korcsolyáztak. Kilencéves voltam, amikor egy prágai edzőtáborban megismertem Magyar Márkot és az akkori francia partnerét, emlékszem, le sem tudtam venni a szememet róluk, lestem minden mozdulatukat. Márk nagy példakép számomra, szeretnék a nyomdokaiba lépni. Jó ember és nagyon jó sportoló volt, az akarata, a kitartása briliáns. Nagyon jól esett, amikor megtudtam, örül neki, hogy váltottam. Remélem, egy nap büszke lesz rám, hogy belenövök az új szerepembe. De visszatérve a kérdésre, Lorenzo Magri – aki látott felnőni -, már régóta pedzegette, hogy az adottságaim miatt ki kellene próbálnom a párost, aztán megmutatott néhány nagynevű edzőnek, ők pedig bíztattak. Tavasszal már próbaedzéseken is részt vettem egy amerikai, majd egy cseh lánnyal.

Hogy találtatok egymásra Nora Rothenbühlerrel? Mit érdemes tudni róla?

Noráról csak jót tudok mondani. Tizenöt éves, zürichi, egy hullámhosszon vagyunk, főleg, hogy egy nyelvet beszélünk, hiszen Ausztriában nőttem fel, így nem egy harmadik nyelvet használunk. Azt is szerencsésnek tartom, hogy az edzőnk is osztrák, tehát megvan a közös bennünk. Norával nagyon hamar egymásra találtunk, nyitottak voltunk az együttműködésre. Bátor, szorgalmas és elszánt, de a legjobban azért becsülöm, hogy vállalta, hogy magyar színekben induljon. Soha nem csináltam titkot abból, mennyire fontos nekem, hogy magyar zászló alatt fussak, de azt sem titkoltam, hogy az előző szezonban történtek miatt menni akartam és felejteni mindazt, amit átéltem. Benne volt, visszatérek Ausztriába, hiszen innen indultam, jól esett, hogy visszavártak és szinte egy emberként állt be mögém az osztrák szövetség. Örülök, hogy Bálint Csaba, az új ágazati igazgató leült velem beszélni, és elmondhattam neki őszintén mindent. Mindez azonban már a múlt, most már csak előre nézek és boldog vagyok, hogy magyar maradhattam és számítanak rám a szövetségben. Amikor eldőlt, nem váltok országot, magyar lányt kerestünk, voltak is próbálkozások, de sajnos nem jártunk sikerrel. Az ember nem is gondolná, hogy mennyi mindennek kell passzolnia, és mi mennyi mindenre kell figyelni.

Milyen érzés párosozni?

Nagyon változatos és teljesen máson van a hangsúly, mint az egyéninél. Erősítenem kellett és 8 kg izommal gyarapodtam. Az egyéninél fontos a testi adottság – a párosban is persze –, de kemény és türelmes munkával többet tudok elérni. Nagy előny, hogy a párosban hosszabb pályafutásra lehet számítani, én erre készülök, hiszen nagyon szeretek korcsolyázni, mindig is szerettem. Soha nem riadtam vissza a munkától, a hidegtől, a terheléstől. Szenvedély és életérzés, ezt jelenti nekem ez a világ, és ebben senki sem tudott megingatni idáig.

Kik az edzőid, kikkel készültök?

Severin Kiefer a vezetőedzőm, többszörös olimpikon, hosszú pályafutással, és Magyar Márkkal is barátok, ami szintén fontos számomra. Ha úgy dolgozom, ahogy Márk dolgozott, akkor nem lehet probléma! Salzburgban van a bázisunk, de voltunk már Berlinben és megyünk is még vissza. Severin egykori partnere, Mirjam Ziegler is gyakran van velünk, valamint egy komoly edzői stáb. Leírhatatlan érzés velük dolgozni. Egyrészt újra Ausztriában készülhetek, másrészt azokkal korcsolyázom együtt, akik mellett és akikkel felnőttem, a régi barátaimmal edzhetek újra. A nevelőedzőim is gyakran meglátogatnak, és örülnek, hogy nem adtam fel, a sok nehézség és csalódás ellenére sem.

 Milyen a oberstdorfi tábor, mit lehet tudni róla, kikkel edzetek együtt?

 A MOKSZ jóvoltából egy ISU-táborban vagyunk, ez is mutatja, hogy a szövetség számít ránk. Norával napi több órát gyakoroljuk az elemeket, most már jégen is. Az emelések egyre jobbak, a kidobós ugrásnál is lát már fejlődést Severin. Sokat erősítek, szeretem a táncórákat is, mindemellett pedig csodálatos érzés világklasszisokkal együtt dolgozni. Gyűjtjük a tapasztalatokat, és rendkívül megtisztelő számunkra, hogy sokkal jobb és nagyon eredményes versenyzőkkel állhatunk a jégen kezdő junior párosként. Itt van velünk Bruno Massot és Robin Solkowy is.

 Mit gondolsz, mikor látunk benneteket Norával versenyen?

Decemberben az országos bajnokságon már szeretnénk ott lenni. Az ágazati igazgatóval beszéltünk arról, hogy a Santa Claus Kupán versenyen kívül elindulunk, csak hogy bemutatkozzunk a magyar közönség előtt, de erről az edzői stáb dönt majd az ágazati vezetéssel együttműködésben. Nora és én addig is keményen dolgozunk!

HUNSKATE Media

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X