moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2013. november 15.

A Szocsi Olimpia magyar résztvevői

Már három magyar korcsolyás biztosította helyét a Szocsi téli olimpián!

A képen Martos György (középen) Orendi Mihállyal a debreceni VB pódiumán.

Igaz, ők még nem a versenyzőink, hanem a szakmai testületek résztvevői. Martos György, Elek György és Novák Antal.

Martos György, mint az ISU, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség, technikai delegáltja lesz jelen az orosz városban.

Martos György sokszoros magyar bajnok gyorskorcsolyázó, címeit 1964 és 1974 között szerezte. Az, akkor még, MTK-VM versenyzőjét többször megválasztották az év gyorskorcsolyázójává is. A legjobb eredményét világbajnokságon 1964-ben érte el, 11. lett az 500 méteres távon. Szintén versenyzőként vett részt 1968-ban a X. Téli Olimpiai játékokon Grenoble-ban, ahol 500 és 1500 méteren indult.

Később sem szakad el a korcsolyasporttól és az olimpiáktól. Az 1992-es Albertville-i téli játékoktól kezdődően eleinte bíróként, majd később az ISU rövidpályás technikai bizottság képviselőjeként volt jelen a téli játékokon. A 2006-os Torino-i és a 2010-es Vancouver-i olimpián már, mint az ISU technikai delegáltja vett részt.

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség irányító testületének 2002 óta tagja. Jelentős szerepet vállalt abban, hogy a 2012-es városligeti Gyorskorcsolya EB után a Short Track VB-t is hazánk rendezhette meg idén tavasszal. A MOKSZ alelnöke.

Dr. Elek György ISU delegáltként, mint technikai specialista jégtánc kategóriában lesz jelen Szocsiban.

Aktív, nemzetközi jégtáncos pályafutását 2007-ben hagyta abba, rá két évre levizsgázott jégtánc kategóriában nemzetközi technikai specialistaként. 2011-ben megszerezte az ISU technikai specialista, az elérhető legmagasabb specialista szintű, minősítést.

Korábban már több nemzetközi versenyre delegálta az ISU, így közre működött többek között Junior és Senior Grand Prix-ken is. Idén részt vett Oberstdorfban az olimpiai kvalifikációs versenyen. Jövőre pedig az a megtiszteltetés érte, hogy a budapesti Európa-bajnokság mellett a XXII. téli olimpiára is delegálta az ISU.
A civil életben egy ügyvédi irodában dolgozik, mint alkalmazott ügyvéd.

Novák Antal, starter a rövidpályás gyorskorcsolya női versenyeinek indítóbírójaként vesz részt a téli olimpián.
Középiskolásként kezdte el tíz éves gyorskorcsolyázó pályafutását a ’70-es években, amikor még a short track nem volt közismert sportág. Az aktív versenyzést befejezve a TF-en szakedzőként végzett. Akkoriban Magyarországon Gereben Károly volt a versenyek indítóbírója, akinek, berkeken belül ismert nevén, Tóni segített be. Ebben a szerepkörben érte a felkérés, hogy az Albertville-i olimpia előtti bírói továbbképzésen vegyen részt Franciaországban. Ekkor kezdődött bírói pályafutása, melynek csúcsát jelenti a téli olimpiai felkérés. Az elmúlt két évtizedben számos nemzetközi és hazai versenyen vett részt, többek között Universiadékon, Ifjúsági Olimpiákon, VB-ken.

Szocsiban első olimpiáján vesz részt, mint indítóbíró. Ez köszönhető annak is, hogy, még a nemzetközi bírói mezőnyben is, kiemelkedő tapasztalattal rendelkezik. Volt, hogy szezononként 12 versenyen is „rajthoz állt”. Az idén márciusi, debreceni Világbajnokság mezőnyét is ő indította.

A 25 fős ISU indítóbírói keretnek 1997 óta tagja. Felkérése Szocsiba sportdiplomáciai siker is egyben, amit jól példáz, hogy férfi mezőnyt egy dél-koreai kollégája fogja indítani.

Tapasztalatát bírói továbbképzéseken rendszeresen átadja kollégáinak.
/Fotó: Dezső Attila/

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X