moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2023. szeptember 19.

SAYES Konferencia: fókuszban a gyermekvédelem

Szeptember 19-én, kedden reggel Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke nyitotta meg a MOKSZ és a Erasmus+ SAYES közös, Gyermekvédelem a jeges sportokban elnevezésű nemzetközi konferenciáját.

 A projekt céljai közé tartozik a nemzetközi szervezetek gyakorlatainak megismerése és a hazai korcsolyasportban dolgozó szakemberek edukációja.

Az előadók között köszönthettük többek között Danks Emesét, gyermekvédelmi szakembert, az UNICEF és NANE munkatársait, Faludi Viktória sportpszichológust, az Erasmus+ projekt partnereit, Kollár-Keszler Andreát, olimpikon rövidpályás gyorskorcsolyázót és Kendelényi-Gulyás Erikát, válogatott szinkronkorcsolyázót, a világbajnoki 7. helyezett Team Passion vezetőedzőjét. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítványt Stáhly Kata, a Nemecsek Program szakmai vezetője képviselte.

„Sikeresen lebonyolításra került a Gyermekvédelem a jeges sportokban – Erasmus+ SAYES konferencia. Nagy öröm Szövetségünk számára, hogy a hazai szakembereknek és az ISU Junior Grand Prix résztvevőinek nemzetközi keretek között biztosíthattunk edukációs lehetőséget a gyermekvédelem témájában” – kezdte beszámolóját Grajzel Fanni, a projekt koordinátora.

„Az Erasmus+ SAYES projekt keretén belül közel egész napon át ismerkedhettek meg a résztvevők többek között az UNICEF irányelveivel és segítőalkalmazásával, az érintés funkcionalitásával, a MÚSZ gyermekvédelmi programjával, mely alapjául szolgál a MOKSZ programjának, illetve a gyerekek elleni szexuális visszaélések figyelmeztető jeleiről és a megelőzést segítő sajátosságokról is tanulhattunk a NANE elődásában. Az Erasmus+ SAYES együttműködésnek köszönhetően betekintést nyerhettünk a holland rendszer és szövetség működésébe esettanulmányokon keresztül, a készülőben levő ISU e-learning felületébe, valamint a partnerországok közös pontjaiba és különbségeibe állami szinten. A kerekasztal beszélgetés során Szőke Viktória moderálásában meghívottaink körbejárták a folyamatos önismeret és -képzés fontosságát, a megbízható befogadó fél szükségességét a jelzőrendszerben, valamint a tiszta határok és kommunikáció elengedhetetlen meglétét, melyek segítenek nemcsak a megelőzés terén, hanem az esetek kezelése során is, legyen szó egyéni sportolókról, vagy szinkroncsapatról” – zárta beszámolóját Grajzel Fanni.

A fentiekből is látszik, hogy a konferencia programjának összeállítása során törekedtünk rá, hogy olyan előadásokra kerüljön sor, amelyek a gondolatébresztés mellett praktikus, konkrét eszközöket nyújthatnak a résztvevőknek a gyermekvédelem területén, akár már másnap alkalmazva azokat az edzéseken. A konferencia lebonyolítása meghatározó eleme a MOKSZ gyermekvédelmi programjának, szem előtt tartva a sportági sajátosságokat és a gyerekek mentális, lelki és fizikai egészségét. Ezúton is köszönjük előadóinknak a remek előadásokat, a kerekasztal beszélgetést, valamint minden résztvevőnek a nyitottságot a téma fontossága iránt” – fejtette ki gondolatait Váradi Orsolya, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezető igazgatója.

A program ide kattintva érhető el.

HUNSKATE MEDIA

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X