moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2014. június 4.

“Nagyot tudott a sportág előre lépni.”

A kiemelt sportágfejlesztés 16 sportágat foglal magában, egyetlen téliként a korcsolyát. Májusban az előző időszak lezárásaként újraindultak a sportági konzultációk, kedden a korcsolyázók küldöttsége látogatott a MOB székházába.

Az ülésen jelenlévő Sallak György ügyvezető-, Bálint Csaba pontozásos (műkorcsolya, jégtánc és szinkronkorcsolya) valamint Darázs István gyorsasági (rövid- és nagypályás gyorskorcsolya) szakági szakmai igazgató, továbbá Telegdi Attila short track szövetségi kapitány számolt be az előző időszak szakmai munkájáról, a jövőt érintő tervekről. Téli sport lévén a szocsi játékok kerültek a középpontba.

A maratoni, mintegy három órás megbeszélésen a beszámolót látványos prezentációval illusztrálták a sportág vezetői, akik a sportáguk egészére vonatkozó fejlesztések mellett a szakágakat külön-külön is bemutatták.

Az előadásban központi szerepet kapott a szocsi felkészülés illetve szereplés. Emlékeztetőül, a rövidpályás gyorskorcsolyázó női 3000 méteres váltó hatodik lett, így pontszerzőként jöhetett haza a téli olimpiáról, a pontozásos szakág képviselői viszont hosszú idő után nem kerültek ki a játékokra. A pontozásos szakág a sikertelen szocsi kvalifikáció után tudatos hosszútávú felkészítésbe kezdett, azon vannak, hogy a 2018-as téli játékokon műkorcsolyában vagy jégtáncban is vegyen részt magyar sportoló.

A sportág az utánpótlás terén népszerűsítésbe kezdett, a Gyere korizni! program révén 1300 gyermeket tudtak elérni.

“Általánosságban elmondható, hogy nagyot tudott a sportág előre lépni a kiemelt sportágfejlesztésnek köszönhetően. Megnövekedett az irodai háttér, gazdasági és kommunikációs munkatársat foglalkoztatnak, a feladatokat hatékonyabban tudják beosztani. Elhangzott, hogy a pénzügyi támogatásnak köszönhetően nyugodt körülmények között készülhettek a versenyzők. Megfelelő számú versenyző utazhatott az elvárt felkészülési eseményekre és a világversenyekre. A sportág számít a kiemelt támogatásra a jövőben is. Az újabb olimpiai ciklus elkezdődött, az eltervezett szakmai programok, az átfogó tartalmak megvalósításához alapfeltétel a megfelelő pénzügyi finanszírozás” – foglalta össze Farkas Tibor, a MOB főmunkatársa, a sportág gondozásával megbízott referens.

Problémaként, fejlesztési feladatként a mindig visszatérő létesítménykérdést fogalmazták meg, ide érte a jégfelület és a jégidő növelésének lehetőségét. A jövőt érinti az edzőképzés és -továbbképzés fejlesztésének igénye is.

A sportág hazai szövetségének közgyűlése a közelmúltban ismét bizalmat szavazott Kósa Lajosnak, így a korábbi korcsolyaelnök újabb négy évig vezetheti a jeges sportágat.

A megbeszélés végén Fábián László, a MOB sportigazgatója felkérte a jelenlévőket, készítsék el a következő, 2014. július 1-től 2015. december 31-ig terjedő időszakra vonatkozó szakmai programot, melyet a MOB-bal közösen is át fognak majd tekinteni.

(MOB/Vasvári Ferenc)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X