moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2024. május 30.

Műkorcsolya ágazati évértékelő 2023-24

A kellemes nyári időjárás ellenére, műkorcsolyázóink és sportszakembereink nehezen tudnak elszakadni a jégpályától. Bálint Csaba műkorcsolya ágazati igazgatóval beszélgettünk.

Műkorcsolya ágazati igazgatóként, hogyan értékeled az idei szezont?

Igen változatos, kihívásokkal teli, hullámzó eredményekkel tűzdelt szezonon vagyunk túl. A változások ellenére, igyekeztünk olyan körülményeket kialakítani, melyben sportolóink és edzőink is kiegyensúlyozottan, nyugodtan készülhettek a szezon megmérettetéseire. Azt gondolom, összességében lehetőségeinkhez mérten, hoztuk, ami elvárható. Elemzéseink alapján, természetesen sok olyan pont van, ahol kemény munka vár ránk, hiszen javítani szeretnénk az eddigi eredményeken. A közelgő téli olimpiai játékok miatt a szezonra való felkészülés és eredményesség kulcsfontosságú mindenkinek.

A 2023-24 szezon eredményeit tekintve mit emelnél ki?

Minden sportágunkban igyekeztünk javítani előző évi eredményeinken, felnőtt és junior egyéni műkorcsolyázóink, jégtáncosaink, valamint junior szinkronkorcsolyázóink egyaránt teljesítették szakmai elvárásainkat a nehézségek ellenére, melyeknek javításán már dolgozunk és jövőre még magasabbra szeretnénk emelni ezt a lécet. Junior párosunk pedig első közös versenyszezonja végén nem csupán a világbajnoki kvalifikációig jutott, hanem sikerült a kűr futók közé is bekorcsolyázni magukat és a 12. helyen zárniuk mely szintén óriási szakmai sikernek mondható.

Eredményességi szempontból, kiemelkednek páros műkorcsolyázóink, hiszen mind az Európa-bajnokságon, mind a világbajnokságon Mária és Alex éppen lemaradva a dobogóról, de mindkét esetben a legmagasabb technikai pontszámmal a 4. helyen végeztek, s már teljes erőbedobással készülnek a 2024-25 versenyszezonra, fókuszba állítva a milánói téli olimpiát.

(Photo by Joosep Martinson – International Skating Union/International Skating Union via Getty Images)

Mellettük, szenior szinkronkorcsolya csapatunk, a Team Passion szintén nagyon szép és eredményes szezont tudhat maga mögött, elérték mindazt, ami a szezon előtt megfogalmazódott bennük. Ezt igazolja a világbajnokságon elért 8. helyük is. A felkészülést ők is megkezdték, hamarosan pedig edzőtáborban készítik el majd a következő szezon programjait.

Hazai versenyszervezésünk is jól vizsgázott, hiszen 2023-24-ben Magyarországon számos műkorcsolya, jégtánc és szinkronkorcsolya verseny került megrendezésre. Itt kiemelném a rangos ISU Junior Grand Prix Műkorcsolya és Jégtánc verseny sorozat budapesti állomását, a Budapest Trophy Műkorcsolya és Jégtánc versenyt, valamint a teltházas  SEAT Budapest Cup Szinkronkorcsolya ISU Challenger Series sorozat fővárosunkban megrendezett megmérettetését is. A Nemzetközi Korcsolya Szövetség (ISU), a résztvevők és a nézők visszajelzései alapján, versenyeink szervezői és helyszíni lebonyolítói kimagasló tudásról tettek tanúbizonyságot minden egyes alkalommal.

Milyen terveket, programokat említenél a közeljövőre vonatkozóan?

Fontosnak tartom, hogy tovább folytattuk a Sport XXI utánpótlás programot az idei szezonban, ennek kiértékelése jelenleg még zajlik és terveink szerint a program megújulva tér vissza a 2024-25 versenyszezonban.

A Testnevelési Egyetemmel karöltve elkezdtük kidolgozni -a MOKSZ ágazatokon átívelő edukációs programjának részeként – az műkorcsolya ágazati edzőképzést, valamint az ehhez kapcsolódó edzői licenc rendszer felépítését. Reményeim szerint hamarosan megvalósul ez a program is.

A versenyszezon végeztével, hogyan telnek a műkorcsolyázók napjai jelenleg?

A 2023/24 versenyszezon lezárásaként, de már a következő versenyszezonra készülve közös edzőtábort szerveztünk Lorenzo Magri vezetésével a felnőtt, junior és a Héraklész programban résztvevő versenyzőinknek. A tábor hasznosnak bizonyult, s a visszajelzések alapján szükség lehet egy következő összetartó tábor megszervezésére is.

HUNSKATE MEDIA

Elmondható, hogy egy izgalmas és versenyekkel zsúfolt szezonon vagyunk túl és kis pihenő után már következik is a folytatás.Terveim szerint a következő versenyszezon szintén hoz majd változásokat, de ezt majd megosztom egy szezonnyitó beszélgetés kapcsán.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X