moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. október 27.

Meghatározó szerepkörben

Évek óta van szegedi short trackes a válogatottban – csaknem két évtizede a sportág egyik meghatározó klubja a Szegedi Korcsolyázó Egyesület.

A Szegedi Korcsolyázó Egyesület 1997-ben alakult – akkor még csak görkorcsolyáztak a klub versenyzői, aztán két évvel később már előkerültek a rövidpályás gyorskorcsolyák is, s a rokonsportágakat párhuzamosan űzték a fiatalok.

Egy idő után azonban a szegediek a short track mellett tették le a voksukat, hiszen egy sportágra fókuszálva könnyebben, gyorsabban elindult a fejlődés.

Ez utóbbit jelentősen gyorsította Szabó Krisztián személye, aki még aktív sportolóként került Szegedre 2002-ben és utazott Salt Lake Citybe, a téli olimpiára a másik szegedi short trackes Lajtos Szandrával – Szabó edzőként és versenyzőként volt ott az ötkarikás játékokon.

Szabó Krisztián a 2002-es téli olimpián

Aztán az olimpia után már egyértelműen az edzőködés mellett tette le a voksát, s volt ereje, energiája, no meg ideje, tudása arra, hogy egyre több és több fiatallal foglalkozzon.

Lajtos Szandra pedig sorban szállította a sikereket.

„Én a kezdektől tagja voltam az egyesületnek, az első országos bajnoki érmeket én hoztam az egyesületnek – emlékezett vissza a kezdeketre Lajtos Szandra. – Aztán 2006-ban tagja voltam az Európa-bajnoki bronzérmes női váltónak, ám két évvel később bokatörést szenvedtem… De visszaküzdöttem magam, és kivívtam a jogot arra, hogy utazhassak a vancouveri olimpiára, sajnos ott nem kaptam lehetőséget arra, hogy jégre is lépjek.”

A 2013-as téli universiade bronzérmes női váltója: Keszler Andrea, Lajtos Szandra, Heidum Bernadett és Kónya Zsófia

Ebben az időben újabb tehetség bontogatta a szárnyait Szegeden, és hamarosan Kónya Zsófia is bekerült a válogatott keretbe, mi több, a két szegedi lány együtt utazhatott 2014-ben Szocsiban – jutalmuk a váltóval elért hatodik hely volt.

Aztán Zsófi egyre magasabbra jutott, hiszen például 2014-ben Európa-bajnoki bronzérmet szerzett 1500 méteren, de három évvel később is dobott egy nagyot, mégpedig azzal, hogy ezer méteren világkupa-bronzot nyert.

És még mindig volt feljebb, de ez a siker már az újabb szegedi üdvöske, mégpedig Jászapáti Petra nevéhez kötődik – Petra a szocsi olimpia után csatlakozott a legjobbakhoz, és örökre beírta magát a magyar short track történelemkönyvébe azzal, hogy 2018 decemberében az első női világkupa-aranyérmet könyvelhette el. Nem mellesleg olimpiai hatodiknak mondhatja magát (2018, 1500 méter), és Kónyával tagja volt az olimpiai negyedik helyet elérő váltónak is.

Jászapáti Petra a 2018-as olimpia 1500 méteres döntőjében. Fotó: Derencsényi István

És persze ne feledkezzünk el Oláh Bencéről sem, aki szintén szegedi színekben kezdte pályafutását, és aki már évek óta tagja a válogatottnak.

„Versenyzőként voltam Szegeden edzőtáborban, aztán 2001-ben kerültem a városba, akkor, amikor Almási Gábor abbahagyta az edzősködést. Akkortájt még a görkorcsolya kapott nagyobb hangsúlyt, s éppen azért kerestek meg engem, mert tudták, később szeretnék edzősködni – mesélte az Európa-bajnoki bronzérmes Szabó Krisztián, aki ma már a juniorkeret vezetőedzője. – Egy szezonon keresztül voltam edző és versenyző egyszerre, ha tudtam, én tartottam az edzéseket Szegeden, ha nem, akkor az edzésterveim alapján egy lelkes apuka, Sasvári Tivadar irányította a felkészülést. Mellette Garzó Erika segített még nekem sokat.”   

Miután befejezte pályafutását, Szabó Krisztián Szegedre költözött, s amellett, hogy nevelte a short trackeseket, a görkorcsolyázókat is próbálta átcsábítani a jégre.

„Kezdő és haladó csoportom volt egyszerre, mellette görkorcsolyázni tanítottam a legkisebbeket az óvodákban – árulta el Szabó Krisztián. – Jászapáti Petra is így kezdte, aztán szóltunk neki, hogy jöjjön át a jégre. Persze, egyből nem látja az ember, kiből lehet jó short trackes, de azt hamar észre lehet venni, ha valaki ügyes, ha könnyedén és hamar képes megcsinálni a feladatokat.”

A délelőtti oktatás néha 20 csoportban is zajlott, míg délutánonként 60-80 gyerek járt a jégre – közülük válogatott Szabó Krisztián, és egy idő után igyekezett bevonni az edzői feladatokba korábbi tanítványait is.

Ennek is köszönhető, hogy mikor Krisztián a juniorválogatott vezetőedzője lett, nyugodt szívvel bízta a szegedi short trackeseket Lajtos Szandrára. 

„Jó kezekben vannak a versenyzők Szandinál – jelentette ki Szabó Krisztián. – Miután abbahagyta a short tracket, három évig dolgoztunk együtt, ráadásul tudja jól, bármikor fordulhat hozzám. Egy ideig segített neki Révész Gergő is, de jól megoldja a feladatokat egyedül is.”

Az SZKE versenyzői 12 érmet szereztek a tavaly decemberi Santa Claus Cupon

A szegedi egyesületben a short track mellett nagypályás gyorskorcsolya is van, mi több, él még a görkorcsolya, sőt, műkorcsolya szakosztály is.

„Nagy felelősséggel, sok intéznivalóval, háttérmunkával jár az edzői lét – mondta el Lajtos Szandra. – Amikor abbahagytam a short tracket, nem akartam edzősködni, de ahogy telt-múlt az idő, rájöttem, hogy mégiscsak ez a sportág és munka áll hozzám a legközelebb. És jó a palánk külső oldalán is állni. Edzőként arra törekszem, hogy a gyerekek értsék és tudják, mit és miért csinálunk, ráadásul azt vettem észre, hogy így hatékonyabbak is vagyunk.”

A klubban jelenleg 4 évestől 17 évesig vannak versenyzők – Jászapáti Petra és Kónya Zsófia továbbra is a felnőttkerettel készül, sőt, néhány hete már a legjobbakkal edz Somodi Maja is. Hogy ő 16 évesen bekerült a válogatottba, mutatja tehetségét. Kormányos Nina és Jászapáti Péter a juniorokkal készül Budapesten.


Klub neve: Szegedi Korcsolyázó Egyesület

Alapítás éve: 1997

Versenyengedéllyel rendelkező sportolók száma: 24

Cím: 6725 Szeged, Hattyas u. 12/E.

Telefonszám: +36 70 428 6720

E-mail: szke1997@gmail.com


HUNSKATE Média / Kovács Erika

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X