moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2016. május 3.

Hiteles információ a hiteles tájékoztatásért

Kedves Olvasóink!

Kérdéseket fogalmazott felénk Menyhért Mészáros László (fullánk.com kiadójának vezetője, Kacsa Magazin főszerkesztője, Pszt! Magazin, Heti Szuper Pszt! munkatársa, szerkesztője), amiket az érintett számára természetesen rendre megválaszoltunk, ahogy tesszük minden megkeresés esetén, de a korcsolya sport és az érte tevékenykedők iránt önzetlenül és nem támadó, ártó, rosszindulatú hátsó szándékkal érdeklődők hiteles tájékoztatására itt, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség honlapján is szeretnénk közzé tenni a tényeket.

MML: „Mely időpontig igazolta Darázs Rózsa és Darázs Péter jogosultságát a Gerevich ösztöndíjra?”

MOKSZ: „Nincs olyan kategória, hogy jogosultság. Feltételrendszert kell teljesítenie a sportolóknak. Ennek alapján tesz javaslatot a sportági szövetség a Magyar Olimpiai Bizottságnak. A javaslat állomásai: 1. Edzőbizottság, 2. Szakbizottság, 3. Elnökség. A MOB Elnöksége dönt.

MML: „Mikor versenyzett utoljára Darázs Rózsa?”

MOKSZ: „Darázs Rózsa 2014. február 18. Téli Olimpia Szocsi, Darázs Péter 2013. február 1-3. világkupa Drezda.”

MML: „Tudomásuk volt-e arról, hogy folyt vizsgálat az ügyben, hogy darázs (sic!) István a gyerekének kedvezett-e volna esetlegesen a Gerevich ösztöndíj jogosultságának a megállapításában? Ellenőrizték-e valaha Darázs István ebbéli tevékenységét?

MOKSZ: „A kérdés mögött rejlő rosszhiszemű állítással ellentétben senki nem kap jogtalanul Gerevich-ösztöndíjat. Ahogy másnál, Darázs István gyermekeinél sem merült fel soha probléma vagy vizsgálat igénye. Ahogy fent már jeleztük, a MOB dönt, s ellenőriz folyamatosan minden körülményt.”

MML: „Kaptak-e napidíjat a külföldi versenyeken a válogatott versenyzők a szakágtól? Kaptak-e az olimpián résztvevők a szakágtól?”
MOKSZ: „A versenyeken a rendezők a szállást teljes ellátással biztosítják. A MOKSZ az ellátás teljes költségét fizeti. Minthogy munkaszerződésük nincs a Szövetséggel, napidíjat a versenyzők nem kapnak.”

MML: Feltételként szabta-e meg a külföldi/magyar edzőtáborokbeli részvételéért a válogatott versenyzőknek az úgynevezett “önrész” befizetését?
MOKSZ: „Az edzőtáborok részvételi feltételeit az határozza meg, aki az edzőtábort szervezi. Az ISU táborok szervezési jogáért pályázhatnak a nemzeti szövetségek. Ha a nemzetközi szövetség által nyújtott támogatás nem fedezi valamennyi felmerült költséget, a résztvevő nemzeti szövetségek bizonyos önrészt fizetnek, amelyet a tagszervezetek felé tovább terhelnek. A hazai rendezések esetén is előfordult, hogy – anyagi helyzetük függvényében – az utánpótlás korú versenyzők klubjai, vagy akár maguk a versenyzők fizettek hozzájárulást a programokban történő részvétekhez. Így tudtuk több sportoló számára biztosítani a központi képzést. Ahogy 2013-tól a korcsolya sport költségvetési támogatottsága emelkedett, a MOKSZ úgy emelte a támogatott rendezvények, edzőtáborok számát. A hozzájárulás rendje annyiban változott, hogy az Olimpiai keret tagjai a magasabb támogatás megérkezése után már nem fizettek hozzájárulást.”

MML: „Ha igen, mennyit kellett befizetniük és hányszor?”
MOKSZ: „Átlagban 15-20%, Az adott évben megrendezett edzőtáborokhoz, nemzetközi versenyekhez, amelyek szerepeltek a szakmai programban. A részvétel gyakorisága határozta meg, hányszor történt fizetés.”

MML:  „Volt e olyan válogatott versenyző aki a befizetés hiánya miatt nem vett részt felkészítő edzőtáborban?”
MOKSZ: Nagyon ritkán. Elvétve. Ha klubja nem tudta befizetni, akkor a szülők, iskolájuk, esetleg más támogatók segítették őket. A kiemelkedően eredményes, tehetséges versenyzőket a MOKSZ mindig kedvezménnyel ösztönözte, motiválta.

MML: „Ellenőrizte-e a szövetség, hogy olimpikonok mikor és miért fizettek “támogatást” a szövetségnek, holott szerződéseikben egészen más szerepelt?”
MOKSZ: „ A kérdésben szereplő téves állítással ellentétben, az olimpikonok semmilyen jogcímen nem fizetnek támogatást a Szövetségnek. A sportolóknak kizárólag a Gerevich-ösztöndíj vonatkozásában volt/van szerződése. Ezt is ténylegesen a MOB köti a sportolókkal, a Szövetség csak javaslatot tesz.”

MML: „Gyűjtetett-e éttermekben, repülőtéri vendéglátói helyeken más asztalokról, mások által kifizetett számlákat a versenyzőkkel? Ha igen, miért?”
MOKSZ: „Ezt a kérdést szívünk szerint megválaszolatlanul hagynánk, oly sértő még csak a feltételezés is, de tisztelve az újságírót, még ha ez nem is kölcsönös, álljon itt a kétkedőknek okulásul a szikár tény: nem, soha.”

MML: „Ellenőrizték-e a szövetségben, hogy milyen számlák kerülnek elszámolásra a versenyzők fogyasztásairól?
MOKSZ: „Hogy sportszakmai konkrétumok is szerepeljenek a készülő anyagban, félig viccesen megjegyeznénk, a MOKSZ minden számláját ellenőrzi, a versenyzők fogyasztása – szálkásítás esetén – az edzők dolga. Komolyra fordítva viszont a szót, igen. Ráadásul az ellenőrzés több lépcsős: Gazdálkodási igazgatóság, könyvvizsgáló cég, MOKSZ Felügyelő Bizottság, MOB, EMMI Sportállamtitkárság.

MML: „Mi indokolta és ki fizette a szövetség körszámlálójának /Dodi bácsi/, irodai alkalmazottjának/ Piroska néni/, Boda Csaba és két gyermekének az ausztráliai junior világbajnokságra való kiutazását?”
MOKSZ: „Boda Csaba gyermeke (csak egy van neki) nem utazott az ausztráliai Junior világbajnokságra. Az Edzőbizottság szabta meg a kiutazó versenyzők körét, a Szakbizottság a kísérőkét. Pál József és Kovács Csabáné a költségeiket maguk rendezték, befizették. Számláikat igény esetén szívesen megmutatjuk.”

MML: „Hány alkalommal kötött a “Zsúr” Bt-vel beszállítói szerződést az elmúlt tíz évben? Milyen kapcsolat fűzi a “Zsúr” BT-hez? Hány alkalommal vette igénybe a szakág versenyzőinek a Lehel Gyöngye nevű hotelt 2013-ig? Közpénzből hány forintot fizetett ki a Lehel Gyöngye nevű hotelnek a szakág az elmúlt tíz évben? Önt milyen, személyes kapcsolat fűzi a Lehel Gyöngye nevű hotelhez?Tudtak-e a szövetségben arról, hogy Darázs Istvánt milyen kapcsolat fűzi az említett hotelhez, illetve a “Zsúr” Bt-hez? Nem tűnt fel, hogy az előbb említett Bt. milyen gyakorisággal szerepel a számlaadók között?”

MOKSZ: „Egyszer sem, nincs és nem volt rá felhatalmazása. A „Zsúr” Bt. Darázs István családjának vállalkozása. 2010-ben lemondott képviseleti jogáról és tulajdonrészéről. Amikor a tavaszi állapotfelmérő atlétikai tesztet Jászberényben végeztük a Lehel Gyöngye adott otthont a sportolóknak. A lent jelzett években, a szezonkezdeti száraz, alapozó munka részeként, évente egyszer:
2008 1,5 nap/1éj teszt (PÉ du – SZO de)
2009 1,5 nap/1éj teszt (PÉ du – SZO de)
2010 1,5 nap/1éj teszt (PÉ du – SZO de)
2012 1,5 nap/1éj teszt (PÉ du – SZO de)
2013 2,5 nap/1éj teszt (PÉ du – SZO – VA de)

A költségeket a versenyzők klubjai (függött a klub anyagi helyzetétől) vagy maguk a versenyzők fizették. A hotel a szállás és az étkezés piaci árából a listaárhoz képest több mint 50% kedvezménnyel támogatta a felkészülést. Darázs István a hotelt működtető Lehel Gyöngye Kft. tulajdonosa, aki 2014-ig társadalmi munkában segítette a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség tevékenységét, ezt követően munkavállalója lett és megszűntek a korábbi keretszerződések, amelyekben kivétel nélkül mindig hibátlan volt a teljesítés.”

MML: „Inzultálta-e fizikailag a válogatott versenyzőket?”
MOKSZ: „Ezt a kérdést szívünk szerint megválaszolatlanul hagynánk, oly sértő még csak a feltételezés is, de tisztelve az újságírót, még ha ez nem is kölcsönös, álljon itt a kétkedőknek okulásul a szikár tény: nem, soha.”

MML: „MI indokolta, hogy a szövetség egy 10 millió forintnál is drágább Luxus terepjárót /VW Touareg/ lízingeljen Sallak Györgynek?”
MOKSZ: „A Szövetség nem lízingel, nem is bérel semmilyen gépkocsit Sallak Györgynek. Mint ismeretes, 2016-ban két világbajnokságot is rendeztünk: Junior Műkorcsolya- és Jégtánc, valamint Szinkronkorcsolya Világbajnokság. A két Vb-re több szponzori támogatói szerződést is kötöttünk. Az egyik szerződésben partnerünk több gépkocsit, mikrobuszt is biztosított. Ezekért a Szövetségnek egy fillér sem kell fizetnie. Ez az együttműködési szerződés 2016. július 20-án jár le. Akkor vissza kell adni a kérdezett gépkocsit is a Szponzornak.”

MML: „Volt-e, van-e Sallak úr fiának jogosultsága arra, hogy a szövetség bankkártyájával vásároljon?”
MOKSZ: „Nem volt. Nincs.”

Tisztelettel,
Orendi Mihály ügyvezető igazgató és Darázs István ágazati sportigazgató

Epilógus
Dobogós helyen végzett a korcsolya a felnőtt Európa-bajnokságok és Világbajnokságok eredményei, éremszerzése alapján. Látjuk, milyen nemtelen támadások érik manapság a sikersportágakat. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség jogi eszközzel válaszol minden jogalap nélküli mocskolódásra.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X