moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2023. július 10.

„Hazajárunk Bormióba!”

A magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott túl van a második, egyben az első magaslati edzőtáborán, ahol már a jeges edzések is előtérbe kerültek. Bánhidi Ákos, a gyorskorcsolya ágazat vezetője értékelt.

„A májusi, ravennai edzőtábor után ismét Olaszország felé vettük az irányt. Reméltük, hogy most nem lesznek olyan mostohák az időjárási körülmények, mint legutóbb, és amelyek jelentősen befolyásolhatják a munkavégzésünket” – kezdte beszámolóját Bánhidi Ákos, a gyorsasági szakág sportigazgatója.

„Sajnos az előrejelzés nem volt túl kedvező, a srácok a közös csoportunkat át is nevezték ’Umbrella Group’-nak. Ennek ellenére szerencsére kiváló időben tudtuk az edzéseket végezni. A hegyekben a napsütés ellenére sem éreztük azt a forróságot, amit például néhányszor itthon, a városban érzünk, főleg, hogy párszor a hóhatárig is feltekertek a versenyzőink. A helyszín egy csodálatos kisváros, Livigno volt, ami mindössze néhány kilométerre fekszik a svájci határtól, így rengeteg hegy állt a rendelkezésünkre, mi pedig kifejezetten ezért is mentünk. A szállásunk fantasztikus volt, wellnessel egybekötve, ami a regeneráció szempontjából volt nagyon fontos. Úgy gondolom, hogy mind a hölgyek, mind a férfiak ki tudták használni a helyszínben rejlő lehetőségeket, amit szerettünk volna véghez vinni, azt úgy gondolom, hogy teljes mértékben meg tudtuk csinálni.”

„A másik bázisunk Bormio volt, oda jártunk át korcsolyázni. Ez a helyszín jó ideje bejáratott terepünk, továbbá az olasz válogatott központi felkészülési helye, ezért ott voltak ők is, sőt, a holland csapat is befutott. Négyszer mentünk jégre, ez volt a tervünk, nem is akartunk többször. Természetesen korcsolyázók vagyunk, de most az alapozási fázis időszakában a fizikai fejlesztés kap nagyon komoly hangsúlyt, így elég volt az a négy jeges edzés, melyeket szintén kiváló körülmények között tudtunk elvégezni. Mi már hazajárunk Bormióba! A jégen a lányok és a fiúk közösen dolgoztak, összehangolták a munkát. Szerintem ez egy nagyon pozitív élmény volt mindenki számára. Tiborcz Dániel sajnos nem tudott velünk tartani, mert a bokájában lévő gyulladás miatt meg kellett operálni, de szerencsére már túl van a műtéten és elkezdte a rehabilitációját. Emellett meg kell említenem, hogy egy-két versenyzőnek a tanulmányaik miatt ingáznia kellett a tábor során, de mindenki sikeresen levizsgázott.”

„Innentől különválik a felkészülésre vonatkozó elképzelés a női és a férfi sor között, de természetesen azért lesznek a továbbiakban is közös metszéspontok. Szerettünk volna Koreába menni – az ottani sportegyetemre –, egy szűkre szabott férfi létszámmal, de bizonyos technikai bonyodalmak miatt végül oda nem tudunk elutazni, ezért a junior férficsapattal fogunk visszamenni Bormióba, augusztus első heteiben. Ott lesz még egy 10 napos edzőtáborunk, ami már abszolút a jeges terhelésről fog szólni. Addig is itthon folytatjuk a munkát, megcsináltuk a szokásos orvosi felmérést és a diagnosztikai teszteket, amelyek azt mutatták, hogy az edzőtábor kiváltotta azokat az élettani hatásokat, melyeket vártunk. Az előző hét még lazább volt, de mostantól ismét „erősebb húrokat pengetünk”. Kockáról-kockára építkezünk és a július egy rendkívül fontos hónap a felkészülés szempontjából. Ilyenkor rengeteget lehet belerakni az alapokba, melyeket aztán reményeink szerint még márciusban, a szezon végén is fel tudunk használni” – zárta értékelését Bánhidi Ákos.

 

HUNSKATE Media

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X