moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. szeptember 10.

Függöny fel!

Lassan minden téren, vagyis minden ágazat minden szintjén megkezdődik a 2019–2020-as idény. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség vezetői az elmúlt hónapokban és ezek után is azért dolgoznak majd, hogy sportolóink minél eredményesebb évet tudjanak maguk mögött.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségben tizenhat éve dolgozik a korcsolyázók között, július óta immár a MOKSZ ügyvezetőjeként – Váradi Orsolya számára a következő szezon ugyanolyan lesz, mint az eddigiek voltak, s mégis kicsit más.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy közvetlen közelről, belülről követhettem végig a szövetség elmúlt másfél évtizedes fejlődéstörténetét. A MOKSZ csakúgy, mint a sportági szövetségek többsége, jelentős változáson ment keresztül az elmúlt tizenhat évben, de nemcsak szerkezetileg alakult át a szervezet, hanem sportszakmai téren is komoly eredményeket értünk el. Ügyvezetőként célom, hogy kihasználva a technológiai fejlődést, kiegyensúlyozott gazdálkodású, megbízható adminisztrációval, hatékonyan működő szövetségi hátországot biztosítsak sportágaink szakmai munkájához” – mondta Váradi Orsolya.

Az ügyvezető szerint is feltétlenül sportdiplomáciai sikerként könyvelhetjük el, hogy a 2017-ben rendezett olimpiai kvalifikációs világkupát követően a nemzetközi szövetség, az ISU ismét bizalmat szavazott szövetségünknek: 2020. január 24–26. között a rövidpályás gyorskorcsolyázók Európa-bajnokságát a debreceni Főnix Csarnokban rendezhetjük meg.

„A magyar szempontból minden idők legeredményesebb kontinensviadala után, a dordrechti, négy arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet hozó Európa-bajnokság után magasan van a léc, bízom benne, hogy a magyar csapat eredményeihez egy reményeink szerint teltházas csarnokkal mi is hozzá tudunk járulni – fogalmazott Váradi Orsolya. – Az előkészületek oroszlánrésze még előttünk áll, a csapatok és az ISU maximális kiszolgálása mellett szeretnénk a Főnix Csarnokba kilátogató sportszerető közönségnek is teljeskörű élményt nyújtani.”

Váradi Orsolya. Fotó: Tumbász Hédi

 

Váradi Orsolya elmondása szerint a műkorcsolya ágazat lendületes munkát kezdett meg, elsősorban a fiatalabb korosztályú sportolókra fókuszálva. Alapos és precíz munka folyik az ágazatban, az eredményekhez azonban nagyon fontos a még szorosabb szakmai összefogás, hiszen bár a szinkronkorcsolyát leszámítva egyéni jellegű sportágakról beszélünk, hosszú távon a közös munka hozhat teljes sportági szintre kivetíthető eredményt.

A műkorcsolya ágazatban már augusztusban megkezdődött a szezon és a gyorskorcsolyázók számára is hamarosan is elindul a versenyidőszak.

„Mindkét ágazatunk kapcsán elmondhatjuk, hogy eredményes felkészülési időszak áll mögöttünk, igyekeztünk valamennyi, a sikeres szezonhoz szükséges körülményt megfelelő szakmai színvonalon biztosítani. Szövetségünk utánpótlás-nevelésre fókuszáló SPORT XXI – GyereKorizni! programja terveink szerint az elkövetkezendő hónapban az ország több jégpályáján is elindul, folyamatosan zajlanak az AKP képzések és mindkét ágazatunkban folyik a bírói, sportszakemberi utánpótlást kiszolgálandó Mentor program, tehát elmondhatjuk, hogy korcsolya sportágainkban és az őket segítő egyéb szakmai területeken is gőzerővel beindult a szezon” – zárta nyilatkozatát Váradi Orsolya.

Gyorskorcsolya ágazat – tovább, előre!

Rövidpályás gyorskorcsolyázóink évek óta szállítják a sikereket, és a sorozat folytatása a cél a következő idényben is.

„A gyorskorcsolya ágazat felkészülten várja a 2019–2020-as idényt. A felkészülés mindkét szakágunkban zökkenőmentesen zajlott. Rövidpályás gyorskorcsolyázóink olimpiai kerete minden lehetőséget megkapott a szövetségünktől a legmagasabb szintű felkészüléshez amelyet nemzetközi viszonylatban is az egyik legjobb szakmai stáb irányít – nyilatkozta ifj. Telegdi Attila, a gyorskorcsolya ágazat sportigazgatója. – Az eddigi edzésteljesítmények kifejezetten jók, ezek kiváló eredményeket ígérnek, persze ezt majd a versenyeredmények fogják bizonyítani.”

Ifj. Telegdi Attila. Fotó: Fiák Blanka

Megtörtént az olimpia utáni őrségváltás a short trackeseknél, a juniorok közül többen az olimpiai kerethez csatlakoztak már tavasszal, ennek eredményeként a juniorkeretnek is új tagjai lettek.

És persze dolgoznak nagypályás korcsolyázóink is, velük kapcsolatban a szakmai igazgató a következőket tartotta fontosnak elmondani:

„Nagy Konrád sérüléséből felépülve Kanadában folytatja az itthon megkezdett felkészülést, ettől az idénytől sokkal szorosabban együttműködve az itthon készülő újonnan alakított csapatával és edzőivel. A juniorok hétvégi-hétközi összetartásokon dolgoznak a válogatottal a görkorcsolya szezon végéig, majd szorosabb együttműködéssel folytatják a jeges felkészülést.”

Műkorcsolya ágazat – feljebb és feljebb!

Junior műkorcsolyázóink számára már augusztus végén elkezdődött a versenyidőszak, mégpedig egy junior grand prix viadallal – a junior grand prix sorozatban kilenc versenyző (négy lány, egy fiú és két jégtáncos pár) képviseli a magyar színeket.

A Gyakorló Jégcsarnokban augusztus 10–11-én került megrendezésre a tesztverseny, ahol minden versenyző felkészültségi állapotát figyelték a szakemberek.

Dr. Vardanjan Gurgen. Fotó: Rosta Éva

„Hogy mennyire sikerült korcsolyázóink felkészülése, azt persze a versenyek fogják megmutatni. A tesztversenyen látottak alapján azt mondhatom, hogy jó úton járnak a sportolók, úgy gondolom, hogy juniorjaink szépen helytállnak a világkupákon. A felnőttek is lassan formába lendülnek, de számukra az idény csak szeptember közepén kezdődik meg. Bízom abban, hogy a legfontosabb versenyeken a legjobb formájukat futják majd a versenyzőink” – nyilatkozta dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója, aki a szezon végén azzal lenne elégedett, ha a felnőttek között mind a négy kategóriában lenne versenyzőnk az Európa-bajnokságon, és ugyanez a helyzet a világbajnokság kapcsán is, bár ott a szakmai igazgató annyit jegyzett meg, hogy „legalább háromban”. A junior-világbajnokságon is három kategóriában szeretne magyart látni a jégen Vardanjan Gurgen.

„A tesztversenyen ismét itt volt köztünk Alekszandr Lakernik (Alexander Lakernik), az ISU alelnöke, ez mindenképpen nagy diplomáciai siker, hiszen ilyen tesztverseny minden országban zajlik a szezon kezdete előtt, és Lakernik úr csak Oroszországban és nálunk tette tiszteletét – jegyezte meg Vardanjan Gurgen. – Technikai kontrollerként működött közre a versenyen, majd utána felhívta a versenyzők figyelmét a hiányosságokra, és kétórás előadást tartott edzőinknek, korcsolyázóinknak, bíróinknak és a bíróképzésünk résztvevőinek.”

HUNSKATE Média / Kovács Erika – Fotó: Fiák Blanka, Gémesi Balázs (főkép), Rosta Éva, Tumbász Hédi  

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X