moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. október 11.

Európai élversenyzők Budapesten

Kiemelt nemzetközi versenyt rendezhet szövetségünk: október 15. és 17. között a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) challenger versenysorozatához tartozó Budapest Trophyn 18 ország több mint 60 műkorcsolyázója és jégtáncosa között olyan európai kiválóságok kezdik meg a szezont a Vasas Jégcentrumban, mint Daniel Grassl vagy Loena Hendrickx. 

Manapság a hírek nagy része a versenyek elhalasztásáról, illetve törléséről szól, így azok a viadalok, amelyeket meg tudnak tartani, még inkább felértékelődnek. Hazánk ráadásul nem is akármilyen esemény házigazdája lehet: Magyarország most először kapott lehetőséget arra, hogy megrendezze a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) challenger versenysorozatának egyik állomását.

A 2014–15-ös szezonban életre hívott versenysorozat keretében az ISU évről évre kiemel maximum tíz nemzetközi versenyt, amelyek közül legfeljebb három viadalon vehet részt minden felnőtt műkorcsolyázó és jégtáncos. A kiemelt eseményeken a sportolók a világversenyekhez hasonlóan ranglistapontokat szerezhetnek, illetve a sorozat összesített eredménye alapján a legjobb három pénzdíjazásban is részesül.  

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a koronavírus-járvány okán bevezetett utazási korlátozások miatt ebben a szezonban máshogy alakul a challenger versenysorozat sorsa. Mivel a helyzetből adódóan számos korcsolyázó nem tud részt venni a versenyeken, az ISU-tanács az igazságosság jegyében úgy határozott, hogy idén az indulóknak a challenger versenyeken nincs lehetőségük ranglistapontszerzésre, és pénzdíjat sem kapnak.

Jelen körülmények között azonban a sportolók számára maga a versenyzési lehetőség a legnagyobb ajándék, így, bár ázsiai és tengerentúli korcsolyázók nem, 18 európai ország több mint 60 műkorcsolyázója és jégtáncosa, köztük élversenyzők is Budapestre látogatnak a jövő héten.

A férfiak mezőnyét az Európa-bajnoki 4. helyezett, korábbi junior-világbajnoki bronzérmes és junior-világkupadöntős Daniel Grassl neve fémjelzi, aki utóbbi eredményével történelmet írt, ugyanis első olasz férfi korcsolyázóként jutott be a világkupadöntőbe. A budapesti közönség várhatóan többféle négyfordulatos ugrást is láthat majd a kétszeres olasz bajnok Grassltől, aki nem először versenyez hazánkban: még juniorként kétszer is megnyerte a Santa Claus Cupot. A dobogóesélyesek között említhetjük az észt Aleksandr Selevkót, az osztrák színekben induló Maurizio Zandront és az ukrán Ivan Shmuratkót is. Hazánkat Csernoch András, Böröcz Máté és Maszljanko Alexander képviseli.

Nagy visszatérőt köszönthetünk a nők mezőnyében – így is, úgy is, tudniillik a 2018-as Európa-bajnokság 5. és az azt követő világbajnokság 9. helyezettje, a háromszoros belga bajnok Loena Hendrickx, aki a 2017-es Santa Claus Cup ezüstérmeseként tér vissza Budapestre, sérülés miatt az egész tavalyi szezont ki kellett hogy hagyja, így bő másfél év után nálunk lép először jégre. Legnagyobb ellenfele az idei kontinensviadal 7. helyezettje, az észt Eva-Lotta Kiibus lesz, aki a szezon első challenger versenye, a németországi Nebelhorn Trophy után második aranyérmét gyűjtené be nálunk. De a bolgár Alexandra Feigin, a szlovén Dasa Grm és hazai versenyzőink, Tóth Ivett, Láng Júlia vagy Schermann Regina is odaérhetnek a dobogóra.

A jégtáncosoknál ukrán–német párharc várható: a korábbi junior-világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki 9. helyezett Alexandra Nazarova–Maxim Nikitin és a legutóbbi kontinensviadalon a technikai elemek szintjét tekintve a legnehezebb kűrt bemutató német Katharina Mueller–Tim Dieck csatázhat az aranyéremért. A Nebelhorn Trophy ezüstérmesei, a brit Sasha Fear és George Waddell is éremért érkeznek.   

A felnőttek eseményéhez kapcsolódó nemzetközi verseny keretében a juniorok, köztük Szigeti Bernadett, Krizsanovszki Lili, Szabó Cintia, Zsirnov Dária, Berei Mózes József, valamint a Kedves Katica–Sharonov Fedor és a Csikós Petra–Csikós Patrik-jégtánckettős is jégre lép.

A szerdai edzésnap és a versenynapok edzései nem látogathatók. A versenyt a vírushelyzet kapcsán meghozott rendelkezések fényében a résztvevőkön kívül maximum 300 néző tekintheti meg, akik kizárólag láztalanul, maszkban tartózkodhatnak a lelátón. A belépés díjtalan. Aki nem tud a helyszínen szurkolni, az élő közvetítés segítségével követheti az eseményeket.

A közvetítés linkje, a verseny időbeosztása, a teljes indulói lista és további hasznos információk is megtalálhatók az esemény MICROSITE-ján.

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X