moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2023. január 16.

Eb 2023: két magyar érem a zárónapon

Az ISU Short Track Európa-bajnokságnak január második hétvégéjén Gdansk adott otthont, ahol valamennyi távon rajthoz állt magyar versenyző. A háromnapos kontinensviadalon Jászapáti Petra 1000 méteren bronzérmet, a Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia és Sziliczei-Német Rebeka alkotta női váltó pedig ezüstérmet nyert.

A lengyelországi bajnokság harmadik, vasárnapi versenynapja – hasonlóan a másodikhoz – a reményfutamokkal vette kezdetét, ahonnan Tiborcz Dánielnek 1000 méteren sikerült visszakapaszkodnia. Sőt, a korábban betegséggel küzdő versenyző a B-döntőben 4., összesítésben 8. lett, a Bontovics Balázs, Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel és Varnyú Alex alkotta férfi váltó pedig a kisdöntő 2️. helyén ért célba.

A délutáni etapot a női 1000 méter negyeddöntője nyitotta, ahonnan Jászapáti Petra és Somodi Maja menetelt az elődöntőbe. A mindössze 18 éves tehetség – aki a szombat estét nyakisérülés miatt kórházban töltötte – nagyon bátor és nagyon szép versenyzéssel 3. lett a kisdöntőben, összesítésben pedig Tiborcz Dánielhez hasonlóan 8. Eközben a 24 esztendős olimpiai bronzérmesünk a hihetetlen izgalmakat hozó Eb-fináléban, a belga Desmet és a holland Schulting mögött 3. lett és bronzérmet szerzett 1000 méteren! A Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel összetételű vegyes váltó az 5. helyen zárt. A nap és egyben a magyar küldöttség második érmét ugyancsak a hölgyek szerezték: a Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia és Sziliczei-Német Rebeka összeállítású kvartett Hollandia mögött, Olaszországot megelőzve lett második a gdanski Európa-bajnokságon!

„Kezdeném a lányokkal, akik fantasztikus munkát végeztek és érmeket hoztak, ami mindig nagyon nagy teljesítmény és nagyon szép eredmény. A sikerük értékét növeli, hogy Petra – aki a női csapat vezére – szombaton „ráesett” a sérült lábára, ennek ellenére rendületlenül beleállt az utolsó versenynapba. Női 1000 méteren a táv öt legjobbja, a kontinens jelenlegi legjobb hölgy versenyzői álltak rajthoz, ezért is nagyon értékes és így még szebben csillog az ő bronzérme – le a kalappal! Ugyanakkor minden elismerésem a női váltó tagjainak is, akik nagyon komoly elszántsággal, hideg fejjel, és rettentő határozottan, majdhogynem hiba nélkül futották végig a döntőt! És ne feledkezzünk meg Somodi Majáról sem, aki szombaton este még CT-n volt, és azért aggódtunk, hogy nincs-e komolyabb baja a nyakának, másnap pedig már a rá jellemző módon tért vissza a jégre. Igazi harcos alkat, aki meg sem állt a B-döntőig, ahol nagyon bátran és szépen ment, ez ugyancsak sokatmondó teljesítmény. Meggyőződésem, hogy ha megszagolja és megérzi az ízét, hogy mire is képes valójában, akkor egy igazi „ragadozó” válik belőle. Emelem a kalapomat előtte is, hogy így tudta ezt hozni, annak ellenére is, hogy milyen csúnya sérülést szenvedett és milyen fájdalmai voltak” – kezdte a zárónap értékelését Bánhidi Ákos, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott szakmai vezetője.

„A nap számomra legbosszantóbb esete a vegyes váltó elődöntő futama volt, úgy érzem, hogy a franciák úgy jutottak be előttünk a döntőbe, hogy a mi négyesünk erősebb náluk. Egyszerűen nem jöttek ki úgy a lapok, ahogyan kellett volna. Ettől függetlenül az ötödik hely is nagyon szép eredmény és nem dőlünk a kardunkba, csak fáj, hogy nem mi kerültünk az A-döntőbe. Tiborcz Danit az első két napon a betegségéből visszamaradt tünetek hátráltatták, vasárnapra azonban sikerült feledtetnie azokat, nem is akárhogyan, megnyerte a reményfutamot, továbblépett 1000 méteren, és végül 8. lett. Akár neki is keseredhetett volna az első két nap után, de nem adta fel, le a kalappal előtte, fantasztikus, amit művelt. Varnyú Alexnek kőkemény futam jutott, és az utolsó napra talán egy kicsit el is fáradt, de pénteken és szombaton igazán pazar volt az ő teljesítménye is” – összegezte a harmadik versenynapot az olimpiai keret szakvezetője.

„Summa summarum, a hölgyek igazán kiváló munkát végeztek ezen az Európa-bajnokságon, melyet az érmek tökéletesen bizonyítanak. Egy fiatal, ámde nagyon ügyes és tapasztalt társaságról van szó, akik jó látni, hogy ilyen felszabadultan versenyeznek! A férfiválogatott nehéz időkön van túl, mindamellett az olimpiai bajnok Burján Csaba, valamint Dr. Oláh Bence is befejezte a sportpályafutását. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy nagyon szépen teljesítettek a versenyzők. Bence 500 méteren éremért szállt harcba, és bár nem sikerült neki a dobogón végeznie, a 6. hely nagyon szép eredmény. Vannak B-döntős helyezéseink is, a férfi kvartettnek pedig nem volt szerencséje – ha nem „rúgunk össze” az angolokkal, akkor minden esélyünk meg lett volna az A-döntőre. Úgy gondolom, hogy valamennyien feljebb tolták azt a bizonyos lécet, mint az előzetesen vártuk, ennek pedig nagyon örülök. Nagyon büszke vagyok mindenkire, aki hozzátett” – fogalmazott elégedetten Bánhidi.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott két éremmel – egy ezüstéremmel és egy bronzéremmel zárta tehát a lengyelországi Európa-bajnokságot, ezzel pedig a kontinensviadal éremtáblázatán az előkelő negyedik helyen végzett!

Februárban a Világkupa-sorozat utolsó két, európai fordulója vár a mieinkre (február 3. és 5. között Drezdában, február 10-12-ig pedig Dordrechtben találkozik a mezőny), majd a 2022/23-as szezont a márciusi, szöuli világbajnokság zárja (március 10-12.).

EREDMÉNYEK

ISU Short Track Európa-bajnokság

Lengyelország – Gdansk, 2023. január 13-15.

Női 500m

Jászapáti Petra 10., Bácskai Sára Luca 16., Kónya Zsófia 22.

Női 1000m

Jászapáti Petra 3., Somodi Maja 8., Kónya Zsófia 15.

Női 1500m

Jászapáti Petra 4., Somodi Maja 15., Sziliczei-Német Rebeka 18.

Férfi 500m

Nógrádi Bence 6., Tiborcz Dániel 22., Talabos Attila 43.

Férfi 1000m

Tiborcz Dániel 8., Nógrádi Bence 13., Varnyú Alex 14.

Férfi 1500m

Bontovics Balázs 11., Varnyú Alex 16.,

Női váltó

Team Hungary 2. (Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka)

Férfi váltó

Team Hungary 6. (Bontovics Balázs, Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel, Varnyú Alex)

Vegyes váltó

Team Hungary 5. (Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel)

A gdanski Európa-bajnokság eredményei ide kattintva érhetők el.

HUNSKATE media

Képek: MTI/Illyés Tibor

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X