moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. november 29.

A téli sikersportág jó úton halad Peking felé

A magyar téli sikersportág, a 177. magyar olimpiai aranyérmet szerző korcsolyasport képviselői jöttek el a MOB székházában tartott sportági konzultációra.

A konzultációt Fábián László, a MOB sportigazgatója nyitotta meg.

Bevezetésként Váradi Orsolya, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezető elnöke a sportág költségvetéséről számolt be.
Az igen költségigényes sportágban az első a versenyzők minél zavartalanabb felkészülésének segítése. A jégfelület bérlése igen drága, és rendkívül kevés a szabad jégfelület az országban. Budapesten a Gyakorló Jégcsarnokban és a Káposztásmegyeri Jégcsarnokban nyílik lehetőség az edzésekre. Cél a vidéki bázisok fejlesztése, elsősorban Szeged, Debrecen, Miskolc, Jászberény, Pécs és Szombathely bevonásával.

Ifj. Telegdi Attila, gyorskorcsolya ágazati sportigazgató elmondta, a sikeres phjongcsangi olimpia után az új ciklus közepén tartanak. A végső cél a pekingi olimpia 2022-ben. A rövidpályás szakágtól várják a legjobb eredményeket. Az olimpián 3-3 egyéni táv mellett a váltók és a vegyesváltó szerepel a programban. A cél, hogy maximális létszámban (5-5 sportoló) szerepelhessenek az olimpián.
A férfiak számára magas a mérce, hiszen 3 érmet remél a szakvezetés, s a férfi váltó az olimpiai cím birtokosa. Pontokban kifejezve a 15-20 olimpiai pont teljesítése lenne a cél. Az olimpiai keretet 6 nő és 11 férfi alkotja. Az olimpia előtt Kínában fejeződik be a felkészülés a gárda számára.

“Idén Debrecen rendezi az Európa-bajnokságot, ahol hazai pályán természetesen mindenki szeretne bizonyítani”


A szezon legfontosabb versenye a szöuli világbajnokság lesz. Addig még 4 világkupa futamot is rendeznek.

A lausanne-i téli ifjúsági olimpián (YOG) 1-1 fiú és lány versenyző indulhat. A hétvégi Santa Claus Cup ad majd választ, hogy ki lesz a két magyar induló.

Gyorskorcsolyában nem rendelkezik megfelelő pályával a szakág. Az egyetlen létesítmény a Városligeti Műjégpálya, ahol a kora reggeli, illetve az esti időszakok adnak lehetőséget a felkészülésre. Idén szeretnék, ha egy férfi sportoló megszerezhetné a jogot a heerenveeni összetett Európa-bajnokságon való indulásra.

A YOG-on a szövetség Bíró Hanna indulásával számol, de még várják ennek hivatalos megerősítését.

21 főből áll az olimpiai szakmai stáb, ők segítik a minél eredményesebb felkészülést mindkét szakágban.

Fotó: MOB

Dr. Vardanjan Gurgen, műkorcsolya ágazati igazgató örömmel jelezte, hogy a szakág bázisa, a fiatalok versenyzői tábora hatalmasat emelkedett az utolsó időben. A fiatalok az elmúlt 3 hónapban 28 versenyen 38 érmet szereztek.
Idén még 65 nemzetközi és 10 hazai verseny vár a műkorcsolyázókra. A szövetségi támogatás mellett fontos szerep hárul a szülőkre is.

A YOG-on egy lány indulhat, a résztvevő személye 3 lány közül szintén a Santa Claus kupa után dől el.

A felnőtteknél a cél, hogy minden indulónk kétszer léphessen a jégre az Európa-bajnokságon.
Ismét van egy páros műkorcsolyázó duónk Julia Csetinina, Magyar Márk összeállításban, akik első versenyükön túlszárnyalták a vb-részvétel minimum pontszámának az értékét. Ők akár az olimpiai szereplést is kiharcolhatják.

Két női egyéni műkorcsolyázó, Tóth Ivett és Láng Júlia versengenek az Eb-részvételért.

Jégtáncban is van három nemzetközi szintű duónk. A férfiak kissé mérsékeltebb eredményeket mutatnak, de a szakági igazgató itt is lát fejlődést.
Az olimpián egy női és egy duó (jégtánc vagy páros) indulását remélik.

Zárásként Orendi Mihály, MOKSZ elnökségi tag hangsúlyozta, a legfontosabb a sportág szakemberi létszámának emelése.
A korcsolya szakágban 3, a műkorcsolya és jégtáncban 13 szakedző dolgozik. A szövetség a szakedzők kinevelése érdekében szerződést kötött a Testnevelési Egyetemmel és támogatja az oktatásban résztvevőket.

Forrás: MOB / olimpia.hu

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X