moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. július 20.

Nem teljesülhet a szinkronkorcsolyázók olimpiai álma

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdai ülésén új versenyszámokat vett fel a 2022-es pekingi olimpiai játékok programjába. Sokan reménykedtek benne, hogy a szinkronkorcsolya is ezek között lesz, ám nem így történt.

A NOB döntésének értelmében a szinkronkorcsolyának egyelőre még várnia kell arra, hogy olimpiai sportággá váljon. A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) közleményében az olvasható: „Az ISU elismeri a pályázat elfogadásával kapcsolatos aggályokat, azaz, hogy a sportág nem eléggé elterjedt, nem vált ki nagy médiaérdeklődést, illetve hogy csapatsportként sok versenyzőt mozgósít. […] A NOB célja a sportolók számának csökkentése és a nemek közötti egyenlőség felé való elmozdulás. Az ISU áttekinti a NOB megjegyzéseit, és együttműködik a bizottsággal, hogy észszerű megoldást találjanak a helyzetre”.

A 2022-es téli olimpia programjára felvett új események, mint például a monobob és a dinamikus vegyes csapat formátumok, köztük a rövidpályás vegyes váltó, a síugrás vegyes csapatversenye vagy a vegyes nemű síakrobatika megfelel a 2020-as olimpiai agendának. „2022-re a sportolók összlétszáma 41-gyel, 2892-re mérséklődik. Mivel az új eseményekhez nem szükséges új helyszínek vagy játéktér létesítése, ezek jól illeszkednek ahhoz a célkitűzéshez, hogy csökkentsük a játékok méretét” – közölte a NOB.

Gulyás Erika, a magyar felnőtt szinkronkorcsolya-válogatott, a Team Passion vezetőedzője szerint ezekkel az indokokkal lehet vitatkozni. „A gazdaságosabb olimpiák szervezését szem előtt tartva a pályázat elutasításának legfőbb oka a létszámnövekedés volt. Igaz, hogy a szinkronkorcsolya olimpiai programba való felvételével 10 csapat részvétele esetén plusz kb. 200 versenyzővel kellene számolni, de mivel a téli ötkarikás játékok harmadannyi sportolót mozgósítanak, mint a nyáriak, ezt nem tartom eget rengető problémának. A médiaérdeklődés hiányát is kifogásolták, de más sportágakhoz hasonlóan a szinkronkorcsolyára irányuló figyelem is egyértelműen megnőne, ha bekerülne az olimpia programjába. Emellett hangsúlyozták, hogy fontosnak tartják a nemek közti egyenlőség megteremtését. Na, ehhez éppen kapóra jönne a szinkronkorcsolya, hiszen a csapatok tagjainak döntő többsége nő, míg a többi olimpiai szám résztvevői nagy arányban férfiak.”

A vezetőedző csalódottságát fejezte ki a döntés miatt, de hozzátette: a szinkronkorcsolyázó társadalom nagyon erős, összetartó közösség, ezért biztos benne, hogy valamennyi csapat es szakember igyekszik majd mindent megtenni annak érdekében, hogy a következő beadvány benyújtásakor a NOB már ne találjon kivetnivalót a sportág bevonásában.

(Bruckner Nóra / MOKSZ – Fotó: Fiák Blanka)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X