moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. szeptember 28.

Végre jégen!

Hosszú hónapok után végre ismét jégre léphettek short trackeseink: a juniorok az Olympic Hopes elnevezésű viadalon versenyeztek a Gyakorló Jégcsarnokban.

A koronavírus-járvány sok mindent elvett tőlünk, mindenkitől, ezzel párhuzamosan viszont tanított is mindannyiunkat – például odafigyelésre, elővigyázatosságra, és persze türelemre.

Mindezek ellenére a sportolók és edzőik immár hónapok óta várják türelmesen-türelmetlenül, hogy elinduljon a versenyszezon, csoda, hogy ezek után hétvégén a Gyakorló Jégcsarnokban csupa mosolygós short trackessel, trénerrel, szakvezetővel találkozott az ember…?

És persze örültek a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség munkatársai, hiszen újra átélhették, amit az elmúlt esztendőkben oly sokszor: versenyt rendeztek.

Kicsit másként, kicsit máshogy, mint korábban, de mégiscsak így történt.

„Zárt kapus versenyt eddig nem rendeztünk, így ez mindenképpen új terep volt számunkra, ám azt hiszem, jelesre vizsgáztunk: a háromnapos viadal alatt minden rendben ment – mondta el Váradi Orsolya, a MOKSZ ügyvezetője. – Ebben a nehéz és megváltozott helyzetben külön kiemelném, hogy a járványhelyzetből fakadó intézkedéseinket mind a Gyakorló Jégcsarnokban mozgó versenyzők és edzők, mind a létesítmény előtt szurkoló szülők, családtagok rendkívül együttműködően fogadták, ezt ezúton is köszönjük nekik. Öröm volt látni a szabadban szurkoló apukákat és anyukákat – mindannyian ugyanúgy drukkoltak, mint korábban a lelátókon. Bár a csarnokba ezúttal nem jöhettek be, a köldökzsinór nem szakadt el a bejáratnál.”

A versenyt élőben követhették az érdeklődők – érdekesség, hogy az új rendszer első alkalommal „társult” a rövidpályás gyorskorcsolyázók mellé, de ami ennél is fontosabb: mindenki megelégedésére, jól vizsgázott.

És jól vizsgáztak fiatal short trackeseink is, Szabó Krisztián, a juniorkeret vezetőedzője értékelésének legelején rögtön leszögezte: „Mindenki nagyon élvezte a versenyt. Persze, a tét nem volt akkora, mint egy nemzetközi viadalon, így akkora stresszel sem járt, vagyis a sportolók felszabadultan versenyezhettek, s ez utóbbi a lényeg, hiszen végre versenyezhettek!”

A kicsik és a nagyobbak egyaránt kitettek magukért a jégen: Szabó Krisztián elmondása szerint a legkisebbek nagyon sokat fejlődtek a nyáron, sőt, új arcok is feltűntek a csarnokban – tekintve, hogy belőlük lehetnek az új Liu Shaolin Sándorok, fejlődésük mindenképpen örömteli tény.

Ahogyan az is az, hogy az A, B és C korosztályban minden távon és mindkét nemnél az utánpótláskeret tagjai végeztek a dobogón, még beszédesebb adat, hogy az ebben a három korosztályban megszerezhető 18 összetett éremből 16-ot bezsebeltek a válogattak, pedig ők külön nem is készültek a versenyre, „menetből”, a felkészülés kellős közepén álltak rajthoz.

„Azt mindenképpen leszűrhettük a verseny végén, hogy jó irányba tartunk – jelentette ki Szabó Krisztián. – A nagyobbak kapcsán is elmondható, hogy jót tett a verseny: igen, ugyanazok az arcok álltak mellettük a jégen, mint az edzéseken, ám mégiscsak versenyhelyzetet hozott ez a szituáció. Egészséges rivalizálás van a csapaton belül, de ez így is van rendjén. Mindig mindenki bizonyítani akar, állandóan meg akarják verni a másikat. Egyébként nagyon jó kis közösség alakult ki nálunk, még noszogatni sem kell őket a hétköznapokban, annyira élvezik a munkát.”


Eredmények


HUNSKATE Média / Kovács Erika

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X