moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. december 17.

Ugyanúgy, és másként

Csizmadia Ildikó a Magyar Speciális Olimpia Szövetség gyorskorcsolyázóval foglalkozik: a short track edző az MSOSZ szakágvezető-helyetteseként készíti fel a sportolókat a versenyeket.  

Nem új keletű a kapcsolat, hiszen alkalmanként korábban is foglalkozott speciális sportolóval a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség kötelekébe tartozó edző, ám mostantól mindez hivatalos keretek között történik: Csizmadia Ildikó a Magyar Speciális Olimpia Szövetség gyorskorcsolya szakágában tevékenykedik – szakágvezető-helyettesként.

„Amikor elkezdtem edzősködni, belecsöppentem ebbe, hiszen Bánhidi Ákos korábban segítette már a speciális sportolókat, előfordult, hogy integrált edzéseket tartott – mesélte Csizmadia Ildikó. – A szakmai kapcsolat élő volt a két szövetség között, erre jó példa az a Bohn Zsombor, aki a 2017-es grazi olimpián ötszáz méteren aranyérmet szerzett, hiszen ő velünk, a ferencvárosi short trackesekkel készül.”

Malek Erzsébet, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség gyorskorcsolya szakágának vezetője kereste meg Csizmadia Ildikót, aki az első szóra szóra igent mondott: egyfelől van már tapasztalata a múltból ezen a téren, másfelől szívesen is foglalkozik a speciális sportolókkal.

„Hetente egyszer tartok edzés a sportolóknak a Ferencváros sátras pályáján. A munkát november elején kezdtük el, és ha elindul a versenyszezon, elkísérem a sportolókat a megméretésekre is. Az olimpiát 2022-ben Kazanyban rendezik majd, oda nyolc versenyző, négy fiú és négy lány utazhat” – mondta el Csizmadia Ildikó.

Malek Erzsébet és Csizmadia Ildikó

A feladat nemes, a munka összetett, a korábbi short trackes viszont örömmel dolgozik az enyhén és középsúlyosan sérült speciális sportolókkal.

„Nagyon akarnak, nagyon figyelnek rám, és nagyon hálásak. Másként kell számukra egy-egy feladatot elmagyarázni, és másfajta elvárásokat kell velük szemben támasztani, mint az ép sportolókkal szemben, ám hihetetlen az az akarat, amely jellemzi őket: fejlődni, tanulni akarnak – tette hozzá Csizmadia Ildikó, aki azt is elárulta, a 13 és 18 év közötti sportolók rendkívül őszinték, és rengeteget adnak – neki, az edzőnek is: – Természetesen ugyanúgy állok hozzájuk, ahogyan az ép sportolókhoz, és éreztetem is velük, hogy ugyanolyak, mint a többiek. Szakmailag ehhez a munkához nem szükséges semmiféle plusz tudás, ami viszont elengedhetetlen, az az empátia, a szociális érzékenység. Ezt viszont tanulni nem lehet, vagy megvan az emberben, vagy nincs. Ha mégis elakadok, Malek Erzsébet segít, ő már harminc éve gyógypedagógusként is dolgozik. Szerencsére ilyenre még nem volt példa, ennek talán az is az oka, hogy régóta oktatok a Műjégen is, és az élet valahogy úgy hozta, hogy mindig volt speciális sportolóm ott is.”

HUNSKATE Média / Kovács Erika 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X