moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2009. november 5.

Teljes csapattal a magyarok az olimpiai kvótákért

ISU_Short_track_World_Cup_logoTeljes létszámmal vesz részt a magyar csapat a kanadai Montrealban csütörtöktől vasárnapig rendezendő rövidpályás gyorskorcsolya-Világkupán, amelyen a tét a jövő februári vancouveri téli olimpián való indulási jogok kiharcolása.

Boda Csaba szakágvezető az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a versenyzők és kísérőik a minél megfelelőbb akklimatizálódás miatt már a múlt héten elutaztak Kanadába, s mind az idén januárban Európa-bajnok női, mind a férfi csapat teljes létszámmal tudott útra kelni.

“Kisebb sérülések, illetve betegségek hátráltatták ugyan a felkészülést, de szerencsére ezek közül egyik sem bizonyult annyira komolynak, hogy veszélybe kerüljön a montreali indulás” – fogalmazott Boda.

Ahhoz, hogy a magyarok kvótákat szerezzenek a vancouveri ötkarikás játékokra, az 500 és 1000 méteres távokon a legjobb 32, 1500 méteren a legjobb 36, váltóban pedig az első nyolc között kell végezniük.
“A montreali, és a jövő héten, az egyesült államokbeli Marquetteben sorra kerülő Vk-futamokon lehet kivívni az olimpiai indulási jogot – tájékoztatott a szakágvezető. – A két verseny eredményeit összesítik, és fontos kiemelni, hogy nem egyénileg lehet megszerezni a kvótákat, hanem országonként. Ez azt jelenti, hogy a kanadai futam egyes távjain elért legjobb magyar eredményt, valamint az amerikai viadal adott távjain elért legjobb magyar helyezést összeadják, elosztják kettővel, s ez adja meg a végleges számot, amely alapján kiderül, hogy jár-e az indulási jog az adott nemzetnek. Ugyanígy járnak el a két versenyen elért második legjobb magyar eredményekkel, s az összesítés végén kiderül, hogy mennyi kvótával számolhatunk.”

Boda hozzátette, hogy a csapat mindenképpen olyan pozíciókban szeretné zárni a kanadai futamot, hogy azt követően a jövő heti, amerikai versenyen már ne legyen eredménykényszer alatt.

“Szeretnénk már ezen a héten megszerezni a kvótákat, bízunk benne, hogy ez sikerülni is fog – mondta Boda. – A képességeinkkel nincs probléma, s úgy érzem, minden adott egy igazán jó eredmény kiharcolására. Konkrét célt nem szeretnék meghatározni, arra törekszünk, hogy a lehető legtöbb kvótát megszerezzük.”

A 2006-os torinói olimpián egyéniben az 1500 méteres távokon születtek a legjobb magyar eredmények: Huszár Erika a negyedik, Knoch Viktor pedig az ötödik helyen végzett.

A montreali Világkupa-futam programja:
csütörtök:
női és férfi 500 és 1500 méter, selejtezők
péntek:
női és férfi 1000 méter, selejtezők
női és férfi váltók, selejtezők, negyeddöntők
szombat:
női és férfi 500 és 1500 méter, negyeddöntők, elődöntők, döntők
vasárnap:
női és férfi 1000 méter, negyeddöntők, elődöntők, döntők
női és férfi váltó, elődöntők, döntők

Forrás: MTI

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X